Путин призова 147 000 руснаци в армията

OFFNews 31 март 2023 в 08:44 5381 4

Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа на 30 март указ, с който разрешава провеждането на пролетната военна повинност в Русия. В рамките ѝ ще бъдат призовани 147 000 руснаци в периода 1 април - 15 юли, съобщава Институтът за изследване на войната (ISW).

Русия провежда два цикъла на военна повинност годишно. През пролетния обикновено се призовават 134 000 руснаци.

Русия може да използва капацитета за обучение на Беларус, за да подпомогне увеличаването на броя на военнослужещите с 13 000 спрямо предходните години. Украински военен служител съобщава на 4 март, че руският личен състав, който се обучава в Беларус, не надвишава 9000-10 000 души наведнъж, а ISW преди това е наблюдавала руски сили, които обучават до 12 000 войници в Беларус.

Сателитни снимки показват, че руските сили, които се обучават в Беларус на полигона Обуз-Лесновски, наскоро са се прехвърлили в Русия в средата на март, освобождавайки място за нови руски обучаеми.

Новите наборници няма да увеличат руската бойна мощ в краткосрочен план, тъй като руските наборници трябва да преминат през месеци на обучение и служба, преди да бъдат въвлечени в бой, уточнява ISW.

Поради опасения за стабилността на режима си Путин все още не е склонен да изпрати новоназначени войници за участие в бойни действия в Украйна, отбелязва институтът.

Председателят на Комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов заяви на 30 март, че пролетните наборни войници няма да бъдат изпратени в окупираните от Русия територии в Украйна през пролетния цикъл на наборната служба през 2023 г. Картаполов също така отбеляза, че руските сили няма да призовават мъже от окупираните територии.

Изявленията на Картаполов може и да са верни, като се има предвид, че ISW не е наблюдавала руските военни да използват наборни войници в значителен мащаб на фронтовата линия от първите месеци на войната и особено след потъването на флагманския кораб на руския Черноморски флот "Москва", на борда на който имаше няколко наборни моряци. Използването на наборни войници от страна на Путин през зимно-пролетния период на 2022 г. предизвика социално напрежение в Русия и е малко вероятно Путин да рискува стабилността на режима си, като изпрати на фронтовете новоприети военнослужещи. Руското министерство на отбраната (МО) и Путин дори публично инструктират руските власти да разследват предполагаемите инциденти с изпращането на руски наборници в Украйна на 9 март 2022 г. (които по това време са технически незаконни)

Путин вероятно възприема политическата цена на изпращането на наборници на фронтовете като по-висока от тази на мобилизацията на Русия през септември 2022 г. В отговор на контраофанзивата на Украйна в Харковска област през септември 2022 г. Путин не разполага наборни войници от циклите за наборна военна служба през пролетта на 2022 г., а вместо това мобилизира резервисти за стабилизиране на рушащите се фронтови линии. Това решение показва политическото предпочитание на Путин да мобилизира резервисти, а не да ангажира наборни войници в битка - вероятно по политически причини - въпреки че наборните войници, които навлизат в последните месеци от годишното си задължение за служба, могат да се бият по-ефективно от цивилните резервисти.

Известен руски новинарски агрегатор разкритикува руската наборна система, като отбеляза, че настоящите нива на окомплектоване на руската армия с военнослужещи на договор са недостатъчни, въпреки че Русия разполага с 250 000 налични наборни войници. Той добави, че е "неприемливо", че "половината от руската армия се сражава с всички сили, докато другата част седи в казармите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

31.03 2023 в 16:02

Корсачето, като са ти правили от централата името на "ингилизки" са объркали как се пише корсар.
Не ви ли е срам бе, неграмотни тролове.

345

3

Джендо Джедев

31.03 2023 в 11:51

Старите кучета в казармите потриват доволно ръце... Ще има върху кого да си изкарат яда.

22548

2

dolivo

31.03 2023 в 09:55

Въведоха мобилизация на резервисти, за да потормозят и изчистят евентуално чрез пращане на фронта от хора със съмнения срещу режима.

Това че икономически клатят бизнеси няма значение, защото и без това визията е само държавни фирми.

А младоците са най-лесни за индоктринация, нямат работа и лесно се подлъгват да "печелят" в армията. Т.е., след набора ще им се предложи договор, който само "гейове" не взимат за родину!


-1655

1

ob1

31.03 2023 в 09:07

"половината от руската армия се сражава с всички сили, докато другата част седи в казармите"

Ае нали опорката беше, че жалели Украйна и не искали да я смажат. Сега тоя орк виж как е забравил...