Путин от Владивосток: Западните санкции са заплаха за целия свят, за Русия - не

Москва иска да ограничи износа на зърно от Украйна по договорените под егидата на ООН коридори в Черно море

Красимир Крумов 07 септември 2022 в 10:55 6037 10

Владимир Путин

Снимка Кремъл

Владимир Путин

Русия нищо не е загубила и нищо няма да загуби от специалната военна операция в Украйна, , но тя укрепи своя суверенитет. Това заяви руският президент Владимир Путин, говорейки в сряда на пленарното заседание на Източния икономически форум (ИЕФ) във Владивосток в рамките на далекоизточната си обиколка из Русия. Държавният глава на Руската федерация използва трибуната на форума за подчертаване на основните моменти на руската пропаганда, предназначени за публиката извън Русия. Според Путин западните санкции срещу Русия са заплаха за целия свят и руският лидер на няколко пъти в различни аспекти застъпи тази теза в изказването си.

"Мисля, че не сме загубили нищо и няма да загубим нищо. От гледна точка на плюсовете мога да кажа, че основен плюс е укрепването на нашия суверенитет и това е неизбежният резултат от това, което се случва сега", каза държавният глава на Русия.

Руският президент Владимир Путин говори с различни цифри за доброто състояние на руската икономика, но призна, че Русия има проблеми в определени сектори на вътрешната икономика, въпреки че „цялостната икономическа ситуация в страната се стабилизира“.

„Да, като цяло икономическата ситуация се стабилизира, но, разбира се, виждаме проблеми и в редица отрасли и региони, в отделни предприятия в страната, особено тези, които бяха обвързани с доставки от Европа или доставяха продукцията си там." – заяви държавният глава на Русия, цитиран от ТАСС. От трибуната на ИЕФ Путин възложи на правителствената комисия за подобряване на стабилността на руската икономика "да държи този въпрос под постоянен контрол".

За Разлика от Русия, където санкциите по думите на Путин нямат ефект, животът на хората в Европа „е хвърлен в гърлото на санкционната пещ“. „Достигнатото ниво на промишленото развитие на Европа, качеството на живот на хората, социално-икономическата стабилност – всичко това се хвърля в гърлото на санкционната пещ, използва се по заповед на Вашингтон в името на прословутото евроатлантическо единство, а всъщност, се принася в жертва за съхраняването на диктатурата на Съединените щати в световните дела.“ – каза стопанинът на Кремъл.

В речта си пред ИЕФ Путин спекулира с темата за наложените санкции срещу Русия, като каза, че са в интерес на САЩ. „Нишата на европейския бизнес, засегната от западните санкции, може да бъде заета от компании от САЩ. Няма да е изненада, ако в резултат на това нишата на европейския бизнес както на континента, така и на световния пазар като цяло, бъде заета от техните американски покровители. Преследвайки своите интереси, те никога не се ограничават в нищо и не се колебаят да постигнат целта си“, каза руският лидер.

По време на форума Владимир Путин намекна за възможно спиране или ограничаване на износа на зърно в Украйна, което в момента върви в рамките на тристранно споразумение между Москва, Анкара и Киев под егидата на ООН. Путин каза, че ще обсъди ограничаването на износа с турския президент Реджеп Таип Ердоган. "Може би трябва да помислим за ограничаване на износа на зърно и други храни по този маршрут (от Украйна за Европа - бел. ТАСС). Определено ще се консултирам с турския президент Ердоган по тази тема. В крайна сметка ние разработихме механизма износ на украинско зърно“, каза Путин.

„Обещахме да направим всичко, за да гарантираме интересите на развиващите се страни по отношение на доставките на храни за техните пазари, включително с украинско зърно. Това, което виждаме, е поредната нагла измама. И не става дума за нас, това е измама на международната общност, измама на партньорите в Африка, на други страни, които имат остра нужда от храна, това е просто далавера, просташко и нагло отношение към онези партньори, заради които уж е направено всичко това.“ - заяви Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

10

случайно прочетох

09.09 2022 в 13:57

Това е цинизъм.
Човечеството има да извърви много дълъг път, докато се отърве от подобни грешки на природата...

15914

9

поп Дръвчо

08.09 2022 в 19:49

О, той и Вова си вярва.

Комбинация от Потьомкински села и възрастови дегенеративни изменения.

2550

8

alfakentavur

08.09 2022 в 08:32

Държавата му затъва все повече, той ръси високопарни приказки, на които и сам не вярва. Също като Адолф, с разликата че той поне си я вярвал.

318

7

Valioka

07.09 2022 в 21:29

Добре, аз едно не мога да разбера, кацаш във Владивозток, отвсякъде мизерия и разпад, картинката ич не я бива, а ти си владетел на тая територия... Ходил си на Запад, знаеш какво е там, децата ти са учили и живеят на Запад, ти самият искаш да живееш според западните стандарти, искаш да караш западна кола (и я караш), банковите ти сметки са на Запад в евро или долари, осъзнаваш, че си се усрал до козирката, защото не можеш и няма как да осигуриш западен стандарт на хората които те посрещат във Владивозток... И говориш глупости, и си мечтаеш глупости, и сънуваш глупости, и говориш глупости... Ами ти си за психиатър и не се знае дали ще те излекуват... Ало-у, евроатлантика, бай пешо от перник, вежди рашидов от не знам къде си... Ами е...вайте си майката нещастници прости...

15914

6

поп Дръвчо

07.09 2022 в 19:12

Вова, Вова, чуваме ли се? Предавам от санкционната пещ!

Много е гадно тука, скъпотия, глад... в най-скъсаната държава от ЕС за храна вместо 27% от доходите си почнахме да харчим 29%.

Предната седмица бях в Гърция, там пък колко е отвратително... не е за разправяне. Отвсякъде дъни сиртаки, наливахме се с Узаки и други такива мерки за оцеляване - и аз, и местните.

По пътя пък - и натам, и наобратно беше пълно с идиоти, което идва да каже че шофирането все още е някакво евтино забавление и че горивата определено са нездравословно евтини.

3190

5

Гроздан

07.09 2022 в 14:49

Психар!
Загуби ми се "Х"-то...

3190

4

Гроздан

07.09 2022 в 14:48

Псиар

8053

3

DARTH VADER

07.09 2022 в 13:02

ПО СТАР СЪВЕТСКИ ОБИЧАЙ,КОГАТО НЕЩАТА СЕ ОСЕРАТ ЗДРАВО-ТОГАВА СЕ УСИЛВА ПРОПАГАНДАТА НА МАКС

ИЛИ ОЩЕ ПО-ЗЛЕ,УСИЛВА СЕ ПОЖАРА С ЕДНА МАЛКА,ДОБРЕ ПЛАНИРАНА СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ В СЕВЕРЕН КАЗАХСТАН ПРИМЕРНО...


С ЕДНАТА ЦЕЛ ДА СЕ СЪБЕРЕ ПО-ГОЛЯМА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА...

НО ЕДИНСТВЕНОТО,КОЕТО МОЖЕ ДА ДОКАРА ВСЕНАРОДНА ПОДКРЕПА Е ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ВОДКАТА,ЗА ДА ПИЯТ КАКТО ТЕ ОБИЧАТ-ДО ОМЕКВАНЕ НА КОЛЕНЕТЕ И НЕСВЯСТ...А ЗА ДА Е ДОВОЛНА И ЖЕНСКАТА ПОЛОВИНА,ЕВТИНИ ВТВЪРДИТЕЛИ ЗА ОМЕКНАЛИ СТАВИ;))


-1495

2

zuIjin

07.09 2022 в 11:50

50 000 убити рашиста и още хиляди единици техника разбити ама няма нищо. Джудженце смени си психиатъра.

-1655

1

ob1

07.09 2022 в 11:25

Б@х тая руZия, вече е по-силна от целия свят! Джуджи да го разцелуваш просто :)