Quantcast

"Не можем просто така да хулим Турция с всички сили"

Даниел Хайнрих - DW Последна промяна на 03 ноември 2016 в 22:38 4649 3

Снимка florian-hahn.de

Флориан Хан.

"Не можем просто така да хулим Турция с всички сили. Винаги трябва да мислим и за нашите интереси", казва в интервю за ДВ Флориан Хан -  експерт по външнополитическите въпроси от Християнсоциалния съюз (ХСС). Той уверява, че Германия наблюдава със загриженост случващото се в Турция.

Дойче Веле: Безразлично ли е федералното правителство по отношение на свободата на пресата в Турция?

Флориан Хан: Естествено, че не. Както правителството, така и парламентът наблюдават с голяма загриженост какво се случва в Турция. Това важи и за натиска върху журналистите в страната, както и за засилващото се ограничаване на свободата на пресата.

Дойче Веле: Преди време бившият главен редактор на "Джумхуриет" Джан Дюндар избяга в Германия. Сегашният главен редактор Мурат Сабунджу пък беше арестуван в началото на седмицата. Защо федералното правителство реагира толкова вяло?

Флориан Хан: Именно тези арести показват, че ние сме в много трудна позиция. От една страна Турция е много важен партньор в борбата срещу т.нар. "Ислямска държава", а от друга страна - дори и само заради геостратегическото си положение - тя е и много важен съсед на ЕС. Не е толкова лесно да хулим с всички сили Турция. Защото винаги трябва да мислим и за собствените си интереси.

Дойче Веле: Мери ли Германия с двоен аршин именно заради своите интереси?

Флориан Хан: Както казах, ние трябва да мислим за собствените си интереси, но от друга страна пък нищо не бива да бъде замитано под килима. Честно казано, не вярвам, че при това състояние на нещата в Турция, ние ще премахнем визовия режим.

Дойче Веле: Нека се върнем след малко към визовия режим. Сега ми се иска да Ви попитам дали германското правителство не стана силно зависимо от Турция във връзка със сделката за бежанците?

Флориан Хан: Трябва да гледаме реалистично на нещата. В много сфери Турция оказва пряко влияние върху нашите интереси - независимо дали искаме, или не. А към това спада и ролята на Турция в бежанската криза.

Дойче Веле: Част от сделката с бежанците включваше и премахването на визовия режим за турски граждани. Нима с тази тема вече е приключено?

Флориан Хан: Премахването на визовия режим действително беше част от тази сделка, но то беше обвързано със списък от 72 условия, които Турция трябваше да изпълни. Страната е отдалечена на светлинни години от изпълнението на тези 72 условия - също и поради ограничаването на свободата на пресата. Мисля, че отмяната на визовия режим вече не е тема за разговор. Между другото ХСС винаги е застъпвало позицията, че при това състояние в Турция не може да има отмяна на визовия режим.

Дойче Веле: Миналата седмица турското правителство уволни кметовете на Диарбекир. Сега предприема крути мерки срещу опозиционната преса - въпреки протестите от чужбина. Означава ли това, че в момента правителството в Анкара прави каквото си поиска?

Флориан Хан: За съжаление трябва да отбележим, че това развитие е много тревожно. Представете си само: след опита за преврат през юли в Турция бяха уволнени над 100.000 държавни служители, бяха закрити над десет университета. Всичко това напомня и за мрачните времена от нашата собствена история.

Дойче Веле: Колко е ценна Турция като партньор?

Флориан Хан: Човек не може винаги да си избира партньорите, също както не може да си избира и съседите. Турция е наш съсед. Тя лежи на Ахилесовата пета на европейската външна граница и по този начин и на външната граница на Германия. Именно в този контекст е важно да подхождаме към нея с нужното спокойствие и сериозност.

Дойче Веле: В това ли се изразява реалната политика?

Флориан Хан: В това отношение трябва да бъдем съвсем честни. Естествено, че турската ни политика е реална политика.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

2

Лопе де Вега

04.11 2016 в 08:09

Професоре, добре е да го прочетеш. Много точно си е казал хер Хан нещата. Водят Realpolitik, или другояче казано леко курвенската - имаме си непоклатими принципи, но се навеждаме сръчно на ердо султан винаги, когато ни пожелае. Защото нали...? Така и нашите въртиопашки. Реална политика, кво да го правиш. А ние, българите, имаме ли право поне кротко и възпитано да псуваме Турция?

Поздрав!