Не, израелските заложници на Хамас не са 240. Повече са. Може би с десетки повече

Александра Маркарян 02 ноември 2023 в 12:12 1526 0

Плакати с отвлечени от Хамас израелски граждани.

Снимка БТА/АП

Плакати с отвлечени от Хамас израелски граждани.

Израелските заложници на "Хамас" може да са много повече от първоначално обявените. Днес армията обяви ново число – 242 при петима освободени, и предупреди, че броят не е окончателен. До вчера бе известно, че терористите държат 240 души. Десетки хора все още се водят изчезнали след бруталното и непровокирано нападение на терористите от „Хамас“ на 7 октомври срещу селища в Израел.

Тогава бяха убити над 1400 души и десетки хора бяха извлечени от домовете им и взети за заложници. Терористите ги държат в тунелите под град Газа в палестинския анклав Ивицата Газа. Сред тях има деца, жени, много възрастни хора.

Военните са идентифицирали 242-ма заложници, съобщи днес говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) контраадмирал Даниел Хагари. Близките им са уведомени. Броят им не е окончателен. Военните проучват нова информация, допълни той.

Числото не включва освободените заложници – майката и дъщерята Джудит и Натали Раанан, възрастните жени Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, нито редник Ори Мегидиш, която беше освободена от IDF през нощта в неделя. С тях установеният досега брой на взетите за заложници на 7 октомври става 247 души.

Все още има десетки изчезнали хора, чиято съдба е неизвестна.

Според британския в. The Sun „Хамас“ сред заложниците има 32 деца. Той публикува информацията си днес под надслова „Доведете ги у дома“.

„32 невинни деца похитени от терористи“ – гласи водещият текст на първата страница на изданието. „Ето защо Израел трябва да се бори със злото на „Хамас“ – коментира то.

Някои от отвлечените са били отведени заедно със семействата си. Близки на мнозина са били убити, преди те да бъдат отвлечени от терористите.

„Хамас“ не е съобщил никаква информация за състоянието им, нито позволява на Червения кръст да ги посети. Нито децата, нито останалите повече от 200 заложници.

Но днес претендира загриженост за цивилните в Ивицата Газа, които обстрелва и за които залага мини по единствения път между северната и южната част на анклава, за да не могат да се евакуират – каквито призиви Израел отправи към тях многократно.

Днес контролираните от терористите здравни власти в Ивицата Газа обявиха, че ключова болница в Газа остава без ток. В същото време, „Хамас“ оказва натиск (каквото прави и ООН), за да получи гориво отвън, през граничния пункт „Рафа“ между Газа и Египет. Наред с останалото, то им е необходимо, за да захранват огромната си мрежа от тунели под Газа с въздух.

Въпросната болница е индонезийската в Бейт Лахия и се намира близо до гъсто населения бежански лагер Джабалия. Тази седмица лагерът беше обект на тежки израелски въздушни удари.

Говорителят на Министерството на здравеопазването Ашраф Ал-Кудра казва в телевизионно изявление, че болницата работи с по-малък резервен генератор, но се е наложило да изключи осветлението в повечето стаи, да спре кислородните генератори и да прибегне до кислородни бутилки, както и да изключи хладилниците в моргата.

"Тези извънредни мерки ще позволят на индонезийската болница да работи в продължение на няколко дни", казва Ал-Кудра. "Ако обаче не успеем да си осигурим електричество или гориво, тогава ще бъдем изправени пред бедствие".

Здравните служители в Газа предупреждават, че има непосредствена опасност от затваряне на болници още от първите дни на войната.
Вчера ЦАХАЛ разпространи запис на прихванат от разузнаването разговор, в който командир на Хамас многократно споменава, че Хамас взема гориво от запасите на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови