НАТО от Букурещ: Ще продължим подкрепата за Украйна толкова, колкото е необходимо

Ще увеличим присъствието си. Ще се препозиционираме. Включително и в Черно море, ако се наложи, предупреди Йенс Столтенберг

OFFNews 29 ноември 2022 в 19:26 2291 4

Снимка БТА / АР

Срещата на външните министри на НАТО в Букурещ

"Русия остави Украйна на тъмно и студено тази зима. Затова подкрепата ни за страната трябва да продължи. Трябва да помогнем на украинците". С тези думи, цитирани от специалния пратеник на БТА в Букурещ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри в сряда срещата на външните министри на страните от Алианса в румънската столица. Срещата провежда с участието на Финландия и Швеция, които са със статут на държави, поканени официално да се присъединят към организацията. Външните министри на страните от НАТО обещаха да засилят подкрепата за Украйна и да окажат помощ за поправяне на нейната енергийна инфраструктура.

По-рано днес президентът на Румъния Клаус Йоханис се обяви за повече съюзнически войски и предварително разположено оборудване по Източния фланг на НАТО. Според Йоханис е необходимо да се конкретизират решенията, които НАТО взе на срещата на върха в Мадрид по-рано тази година.

“Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната”. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан ще има ли алиансът стратегия за Черно море. Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана в навечерието на срещата на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

Столтенберг продължи коментарите си за ситуацията в Украйна и минути по-късно след пристигането си в Двореца на парламента в румънската столица:

“Президентът Путин отговаря с по-голяма бруталност, атакува газовата инфраструктура, електропроводите и се опитва да лиши украинците от вода, електричество, осветление и отопление. Затова съюзниците от НАТО трябва да продължат да предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна, включително като им помагат да възстановят своята газова и енергийна инфраструктура”.

"Ще увеличим присъствието си. Ще се препозиционираме. Включително и в Черно море, ако се наложи", каза генералният секретар на алианса в отговор на въпрос какви решения ще вземе организацията по отношения на стратегията в Черно море.

"Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море, заяви в унисон със Столтенберг от румънската столица на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Румъния Богдан Ауреску и американският държавен секретар Антъни Блинкън, който отбеляза, че в момента в Румъния са разположени повече от 3000 американски военни.

"Черноморският регион е важен компонент от отбраната на НАТО, от стратегията на НАТО, но не е самостоятелен елемент. Продължаваме да работим по този въпрос, както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса", заяви ръководителят на американската дипломация.

Антъни Блинкън посочи, че в тясно сътрудничество с НАТО се работи за укрепване на стратегията за Черно море. „Румъния има жизненоважен принос в този контекст и в по-широките усилия да се гарантира, че имаме възможно най-силния отбранителен съюз", подчерта американският първи дипломат. "Русия е превърнала част от Черно море във военна зона", допълни още Блинкън.

"Виждаме ракети (изстреляни - бел. ред.) от военни кораби към украински градове, руските сили блокират пристанища в Украйна и доведоха до най-тежката продоволствена криза от години“, посочи американският държавен секретар. Той отбеляза, че благодарение на усилията на ООН и Турция, в Черно море са били създадени коридори за сигурност за износ на зърно. Блинкън спомена и важната роля на Румъния по отношение на износа на зърно и други хранителни продукти от Украйна за останалата част на света.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в Букурещ със самолет на държавния превозвач "Таром", на чийто борд беше и голяма част от българската делегация. Над територията на Румъния самолетът беше ескортиран от изтребители F-16

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

30.11 2022 в 02:33

Кой ще те пържи бе, Еврото?
Приятелят ти Вовата ли? Той не е такъв лош човек.

900

2

Manager Kim

29.11 2022 в 21:16

Адска контрапродуктивност (нов материал за Путин и Си): http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/adska-kontraproduktivnost/

1642

1

NWO

29.11 2022 в 20:35

"Пари има, човечност няма", ми каза един безсрамнобогат свиневъд в края на 90-те. Няродът на Русия ще плаща векове наред.