Нападателят в Мюнхен е 18-годишен германец от ирански произход

OFFNews 23 юли 2016 в 05:14 20122 19

Снимка БГНЕС

Десет души са загинали при стрелбата в Мюнхен, сред тях и вероятният стрелец, съобщиха от местната полиция. Ранените са 21, трима са в тежко състояние. Нападателят е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, който се е самоубил след атаката. 

Заподозряният бил с двойно гражданство - немско и иранско, съобщи говорител на полицията в баварската столица. Полицията засега не може да каже дали става дума за терористичен акт, защото не е ясен мотивът на стрелеца. В раницата му не бе открит експлозив. Не се потвърдиха и данните за използване на автомат. Стрелецът имал само пистолет. След стрелбата срещу търговския център той попаднал под обстрел на патрул. Впоследствие се самоубил, трупът му бе намерен.

Хората бяха посъветвани да останат по домовете си и да избягват публични места. В Мюнхен беше въведено извънредно положение, преустановено беше движението на влакове, автобуси и трамваи. Летището не беше засегнато. Силите на реда препоръчаха да не се разпространяват снимки и видеа, тъй като това може да възпрепятства специализираната операция. Полицията публикува на своя сайт специален формуляр за фото и видеоматериали от случилото се и призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да могат да ѝ помогнат да попадне на следите на престъпниците, предаде Дойче веле.

В Мюнхен бяха свикани полицейски сили от цяла Бавария и съседните федерални провинции Хесен и Баден-Вюртемберг. Мобилизирани бяха части дори и от съседна Австрия, за да подпомогнат операцията. Голяма част от Мюнхен беше отцепена. Полицейското присъствие беше засилено и в други градове, включително и в Северен Рейн - Вестфалия. Чехия обяви, че ще подсили охраната по границата си с Германия, за да предотврати изплъзване на съпричастни към атентата в Мюнхен.

Стрелбата започна малко преди 18 ч. местно време в търговски център „Олимпия“ в квартала Моозах, когато неизвестен откри безразборна стрелба по посетителите на заведение за бързо хранене. Скоро след това полицията отцепи района и нареди на всички граждани да се приберат по домовете си. Голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара. На места в града избухна паника поради съобщения за стрелба, които се оказаха неверни. Едва час и половина след началото на събития полицията съобщи, че най-вероятно става дума за терористичен акт, а не за криминална проява. Властите помолиха гражданите да не поместват снимки и клипове на силите за сигурност, за да не подпомагат терористите.

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви, че никой не иска Германия да се превърне в държава на постоянното наблюдение на гражданите, за да има пълна сигурност за хората.
Той не изключи каквато и да било хипотеза за събитията в Мюнхен, дори да са свързани с терора в Ница в Деня на Бастилията - 14 юли. Днес разбрахме със сигурност, че терористът там не е действал сам, заяви Алтмайер.

"Дойче бан" предложи на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА.

Според замисъла на ръководствто на германския жп концерн, туристите могат да намерят временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в града. Фейсбук активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на ползвателите на социалната мрежа оперативно да информират, че са оцелели в случай на стихийно бедствие, катастрофа или терористичен акт.

Освен това в социалните мрежи във връзка със случилото се беше стартиран хаштаг "отворена врата", който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда. 
Мюсюлмански вестник съобщи, че мюнхенските джамии ще бъдат отворени тази нощ за всеки, който се нуждае от подслон.

След като стана ясно, че нападателят е действал сам, полицията обяви, че планира да пусне градския транспорт по-късно тази сутрин. 

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм". Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се появи видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти.
На записа е показан предполагаемият стрелец, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба.

Мнозина обърнаха внимание на факта, че на 22-ри юли се навършиха пет години от атентатите в Норвегия, извършени от Андерш Брейвик. От полицията коментираха, че все още е твърде рано, за да бъдат правени обобщения за разследването. Но е факт, че това е третото нападение срещу мирни граждани в Европа за последните 8 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

17

ELPIDA

23.07 2016 в 19:28

@ 11,Подкрепям те RED, "мангусти" ми звучи закачливо,весело.
Погледнато реално това сравнение спокойно може да се употреби в публицистичен текст, за разлика... от половия орган.
Пък и "Професорът" не го използва за първи път...

63994

15

Red or Dead

23.07 2016 в 18:02

@'чесън', вчера ти написах един коментар относно прочулия се в цялата Вселена....чеснов рейтинг, днес само ще го постна 1:1 понеже нямам какво по-различно да добавя;)

“““.. 'чесън'...СТАРХИДИЯ МУ.....за твоя рейтинг...и цялата ти рейтингова одисея...Омир дори не може да я възпее......Нали си там в редакцията, гледай кой влиза и излиза....и джавкай само ако някой те настъпи;) “““““““

---------------------------------------------------

Ако не си разбрал, аз се обръщам към г-н Йончев относно правилата за коментиране и критериите по който се цензурират....
Тук ТВОЯТ РЕЙТИНГ е непричьом, какво да се прави, оказва се, че светът не се върти только около потребител 'чесън'.....

Използвах част от твой коментар за да онагледя моят въпрос към г-н Йончев......

Ако все още нещо не ти е ясно, няма проблем, може да продължиш да копаеш дъното;)

П.П....и + 100 000 да ти направи РЕЙТИНГА г-н Йончев, пак ще си останеш.....'чесън'......

63994

12

Red or Dead

23.07 2016 в 16:12

Извинявам се ако нещо съм сбъркал, но просто ми е непонятно как думата “мангусти“ е обидна за доказани терористи, а думата “Хуйло“ е съвсем в реда на нещата като определение за Главата на на една от най-могъщите държави в момента!

63994

11

Red or Dead

23.07 2016 в 16:08

Г-н Йончев, виждам изпълнили сте заканата за “почистване на коментарите“, НО за пореден път и с голямо съжаление виждам проява на “двоен стандарт“.....и пристрастност.....
Ще се опитам да се аргументирам по следния начин...

В тази тема да речем сте “скрили“ поста на “Професор Балкански“, който е следният....

“““...Честита ви мангустизация..“““

Очевидно за вас е обидно и нарушаващо правилата за коментиране, думата “мангуст“....не проумявам честно казано този критерий, НО както и да е......

В същото време в тази тема:
http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Tramp-obeshta-po-sigurna-Amerika_633092.html#op614255

виждаме коментар на потребител'чесън' със следният текст...

“““...Щом Хуйло го подкрепя - лошо.....“““““

Очевидно употребата на думата “Хуйло“ за президента на Русия Путин е съвсем в реда на нещата, вие казахте, че “няма да подкрепяте обидния текст, независимо от посоката“, но според нашето скромно мнение, просто не е така....



77927

10

El Commandante

23.07 2016 в 11:36

Интересно а?