Quantcast

Най-лошите новини за Германия идват винаги от Русия

Роман Гончаренко - DW Последна промяна на 20 януари 2016 в 13:40 10775 29

Руската държавна телевизия съобщи тези дни, че мигранти в Берлин били изнасилили 13-годишно момиче от руски произход. Берлинската полиция обаче казва, че такова нещо няма. Сюжетът много прилича на пропагандна измислица.

В централните си новини в събота руската държавна телевизия „Първи канал” представи една наистина ужасяваща история: мигранти в Берлин отвлекли 13-годишно момиче от руски произход и го закарали в някакъв апартамент, където го изнасилвали цял ден.

Жена, която е представена като „леля” на жертвата, разказва потресаващи детайли. Но репортажът не показва нито родителите на момичето, нито самото дете. Затова пък могат да се видят неколцина руснаци, живеещи очевидно в Берлин, които гневно коментират: „Ще отговорим на насилието с насилие”, заканва се един мъж. А друг, който е представен като „чичо” на жертвата, твърди, че полицията прикривала престъпниците.

Лъжа ли е тази история?

Берлинската полиция отрича и твърди, че историята, разпространена от руската телевизия, не отговаря на истината. Още през уикенда говорителка на полицията заяви, че не е имало никакво отвличане, нито пък изнасилване. В понеделник полицията отново потвърди позицията си. В съобщение за медиите се казва още, че в началото на миналата седмица за кратко е било издирвано едно момиче от берлинския квартал Марцан-Хелерсдорф. Малко по-късно обаче момичето се появило.

Като източник на информацията руската телевизия посочва интернет-портала "Genosse.su", който се представя като „сайт на съветските германци”. Сайтът е посветен главно на живота на руските изселници в Германия и изразява позициите на берлинското сдружение „Международен конвент на руските изселници”. Сдружението съобщава, че на 23 януари ще подкрепи демонстрацията на „няколко руски изселници” пред канцлерството в Берлин, които искали да протестират „срещу насилието”.

Подобни новини се поглъщат жадно от мнозина руснаци. От месеци насам руските медии обстойно информират за бежанската криза в Германия и рисуват мрачна, направо апокалиптична картина. А когато стана ясно, че в сексуалните посегателства в Кьолн са участвали и бежанци, това окончателно затвърди подозренията и страховете. Много руски експерти вече съвсем открито говорят за "залеза" на Германия и на цяла Европа.

Руска телевизия гледат и живеещите в Германия близо 6 милиона души от руски или съветски произход. Засега няма изследвания за техните нагласи към бежанците. Но е факт, че след събитията в Кьолн някои от тези руснаци започнаха да пишат в блоговете си лоши неща за бежанците.

Живеещият в Берлин писател от руски произход Владимир Каминер смята, че руснаците в Германия не са особено критично настроени към мигрантите. „Вярно е, че руснаците в Германия гледат руска телевизия, но те винаги имат достъп и до други източници на информация - във всеки един момент те могат да се огледат наоколо и да чуят какво съобщават германските медии”, казва Каминер.

Информацията на "Първи канал" за изнасилването в Берлин много напомня на някои съобщения по време на украинския конфликт, които се оказаха изцяло или поне отчасти неверни. Най-известният пример е историята за „момчето, разпънато на кръст”. В информация на „Първи канал”, излъчена през юли 2014 година, се казваше, че в източноукраинския град Славянск украински войници били разпънали на кръст едно 3-годишно момченце. По-късно телевизията призна, че не е проверила истинността на историята, разказана от „очевидка”. Извинение за фалшивата информация така и не беше поднесено.

"И в Русия е зле, но другаде е още по-лошо"

„Не вярвам, че „Първи канал” се интересува особено от фактите”, казва в тази връзка живеещият в Лондон публицист и медиен експерт Петър Померанцев. „Това, което правят руснаците, е жанрово по-близо до игралния филм - тоест, един вид кино, а основна тема в това кино е краят на Европа", обяснява Померанцев и добавя, че тази тема е много важна, тъй като властта на руския президент Путин се крепи върху идеята за безалтернативността. С други думи: и в Русия е зле, но другаде е още по-лошо.

Померанцев смята, че съобщения като това за уж изнасиленото момиче в Берлин целят да подчертаят непривлекателността на Европа. Подобна позиция застъпва и писателят Владимир Каминер: „Мисля, че въпросната новина е била предназначена най-вече за ”вътрешна употреба” - тя цели да покаже на руснаците колко ужасен е животът в Европа”, казва писателят и иронично добавя: „Най-лошите новини, свързани с Германия, идват винаги от Русия”.

Дойче Веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 10:01

Дойче сере да не лъже, това , ако беше измислица, нямаше хиляди руснаци да се вдигнат на протест.А на третополовия Роман Гончареко му пожелавам и той, и зялото му семейство да опитат и оценят арабската толерантност и култура отблизо.
http://www.blitz.bg/news/article/388878

22.01 2016 в 12:20

Псссст, третия пол нямате думата...

22.01 2016 в 09:32

Опса, много хубава акцийка сме си спретнали в коментарите.Всеки, който се е изказал против Русия има толкова много нацъкани минуси, че му е скрито мнението, за да се четат само л*йната на Балкански и подобните нему.По-очевидно не можахте да го направите, другари!

За жалост трагедията на комуниста се крие в това, че е изключително некадърен и тъп, та затова действията ви са твърде очевидни за всеки притежаващ капка мозък.

Дерзайте.

20.01 2016 в 20:59

Колкото повече рублата дере дъното, толкова по-долни интриги и лъжи ще бълват кремълските орки. Толкова могат.

20.01 2016 в 20:24

Хехехе, немците знаят, че когато Червената армия отново тръгне на Запад, не само ще мине задължително и през Берлин, но тоя път дядо Иван ще остане завинаги.

ИЗТЕГЛЯНЕ вече НЯМА ДА ИМА. Европа ще бъде ОБЕДИНЕНА под знамето на ПРОГРЕСИВНОТО ЧОВЕЧЕСТВО. В училищата отново ще се УЧИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РУСКИ.

Прогнилият капитализъм ще бъде унищожен. Комунизмът ще възтържествува. С ВАС СМЕ, ДРУГАРИ!

https://www.youtube.com/watch?v=w63Mbo25NYY

20.01 2016 в 19:54

Ако някой все още се съмнява за похватите на кремълската шайка в хибридната война срещу Европа....
И ако някой още не е досетил откъде се подклаждаше медийната истерия за новогодишната нощ в Кьолн ...

20.01 2016 в 18:47

Русия става все по тоталитарна, нетолерантна и западаща, наистина тъжно за всички живеещи там...

20.01 2016 в 17:47

Ама за Ердоган не викате колко хубав и как е най-добрия политик.


Е как да не викаме?! Без гласове останахме! Тиквун 3 пъти води под строй всичките министри на крака в Анкара, заседания да правят.
Никоя друга страна от ЕС не поддържа ердо така както това прави българското правителство!
Ей няма угодия значи!
Да вземем да ви поръчаме един сюнетчия с лазарен скалпел. Само да намеря салмовника с имената и доктор петер москов да поръча 2 вагона фесове и тюрбани.

20.01 2016 в 17:39

Моля дюнерджиите са не ми натискат минуси! :D :D :D

20.01 2016 в 17:33

Слава Росии! Как да не изиграя сега един казачок. Путин = Ердоган само дето на единия кожата му е отишла на дюнерите. Ама за Ердоган не викате колко хубав и как е най-добрия политик.