Ключовите позиции от ден 1 на форума за Украйна в Швейцария

Мая Младенова 15 юни 2024 в 23:51 3505 4

Виола Амхерд, Димитър Главчев, Володимир Зеленски

Снимка Фейсбук страница на Димитър Главчев

Виола Архерд, президент на Швейцария, премиерът на България Димитър Главчев и украинският президент Володимир Зеленски

Днес и утре в Швейцария се провежда световна лидерска среща, на която представители на около сто държави и международни организации обсъждат развоя на войната в Украйна. Макар срещата да бе организирана с амбиция да начертае първи стъпки за постигане на мир, по всичко личи, че тя ще завърши без конкретен напредък в тази посока.

На форума в курорта Бюргенщок участват около 90 държави съюзници на Украйна. Русия и Владимир Путин не бяха поканени. Знаково е отсъствието на Китай, който не прие поканата, тъй като смята, че отсъствието на Русия от преговорите прави конференцията неползотворна. 

Според Швейцария Русия не е сред поканените, тъй като нееднократно е заявявала, че няма интерес и ще игнорира всяка покана. 

Предварителните очаквания към форума постепенно намаляха, като се сведоха до обсъждане на глобалния ефект върху сигурността, продоволствената  и ядрената заплаха, рисковете за корабоплаването. очаква се участници да излязат с декларация в подкрепа на Украйна, в която да обявят Владимир Путин за агресор.

Световните лидери отхвърлиха направеното преди дни предложение на руския президент за мир с посочените от него условия: Киев напълно се откаже от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, както и от Крим, а санкциите срещу Русия да бъдат свалени.

Президентът на Украйна пристигна лично в Швейцария, за да търси по-нататъшна подкрепа.

България е представена от премиера Димитър Главчев.

Ето кои бяха ключовите позиции, изказани днес:

Шолц: Мир не може да бъде постигнат без участието на Русия

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за разширяване на кръга на съюзниците, а германският канцлер Олаф Шолц се обяви за привличане на Русия на следващата подобна среща. "Вярно е, че мирът в Украйна не може да бъде постигнат без участието на Русия", каза Шолц. В същото време той призова Русия да се изтегли напълно от Украйна. "Русия може да сложи край на тази война днес или по всяко време, ако спре нападенията си и изтегли войските си от Украйна", заяви канцлерът.

Зеленски: "Успяхме да дадем шанс на дипломацията"

Президентът на Швейцария Виола Амхерд обаче няма толкова високи очаквания, отбелязва ДПА.

"Целите ни са скромни", каза тя и добави, че целта на конференцията е да насърчи започването на процес за постигане на траен и справедлив мир.

Марк Рюте нарече мирното предложение на Путин "глупаво"

„Глупавото мирно предложение“ - така нидерландският премиер в оставка Марк Рюте нарече предложението на Путин за мир. Рюте е сред най-спряганите личност за поста генерален секретар на НАТО. По думите на нидерландеца Владимир Путин „очевидно е в паника“, след като прави това предложение.

Урсула фон дер Лайен: Замразяването на конфликта е рецепта за нова война

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ вместо това трябва да се подкрепи всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна - който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост.

Камала Харис нарече абсурдни условията на Путин

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни. "Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис днес на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", коментира вицепрезидентът.

Австрия: Само Западът не е достатъчен

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че само подкрепата на западните държави за натиск над Москва не е достатъчна и трябва да се търсят съюзници на глобално ниво - от Азия, Африка, Латинска Америка. Страни като Индия, Бразилия, Китай и Южна Африка са особено важни, добави Нехамер. Фактът, че Индия и Бразилия имаха представители на срещата - макар и не на министерско ниво - е "първият проблясък на надежда", каза той.

Главчев: България остава изцяло ангажирана с Украйна

България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна. Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата си във Фейсбук, след като пристигна в швейцарския курорт Бюргенщок, където  участва в Първата среща на върха за мир в Украйна.

В Бюргенщок той бе посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В основата на форума е инициативата „Формула за мир“, която беше представена от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален план от десет точки (стълба), чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна, посочва в поста си Димитър Главчев.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    4

    alfakentavur

    16.06 2024 в 12:08

    *Telluris Malus е мимикриращо тролче, което се опитва да изгради фалшив образ, за да му изглеждат истински коментарите, за които му плащат...

    1010

    3

    ПР

    16.06 2024 в 08:58

    Рюте и Харис са напълно прави.И да се включи Россия,какво би произтекло?!-едно огромно нищо.Вече чухме Императорът й.Изходът е в два вариянта-или Россия без Путин и режимът му,или Россия разгромена.Изходът е Россия спира огъня и се изтегля,вклч.и от Крим.Афгански сценарий.И заплаща репарации за над 500 милиарда евро.А Императорът и свитата му,отиват на Трибунал за престъплений срещу Човечеството.Всичко дпуго е бла-бла-бла.

    405

    2

    Telluris Malus

    16.06 2024 в 08:09

    Дайте на Украйна ядрено оръжие и жужето ще се омете от чуждата земя.

    200

    1

    демотиватор

    16.06 2024 в 07:29

    "Марк Рюте нарече мирното предложение на Путин "глупаво""

    Това и аз мога да го кажа. Ама не мога да дам на Украйна (много!) оръжия.
    А събралите се у Швейцария могат! ✊

     
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews