"Избиват ни като животни." Войната на един президент с наркокартелите

ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2016 в 15:48 20994 7

Снимка Даниел Берехулек

Носителят на "Пулицър" и на редица други престижни международни награди за фотография Даниел Берехулек документира жестоката война на президента на Филипините Родриго Дуетрте срещу наркокартелите. Снимките и разказът му бяха публикувани вчера във в. "The New York Times".

Смъртта звучи в отчаяните ридания на току-що овдовяла съпруга. Чуват се полицейски сирени. Дъждът в Манила бие по гърба на Ромео Торес Фонтанила. 37-годишният мъж е застрелян. Свидетели казват, че куршумите дошли от двама мъже на мотор.

Берехулек е във Филипините от 11 дена. Това е 17-ото убийство, на което се отзовава. Дошъл е в страната, за да покаже отблизо войната на президента срещу наркокартелите. Дутерте е на власт от 30 юни. Оттогава до днес полицията е убила 2000 души, обвинени в разпространение, употреба на наркотици или връзка с картелите.

За 35 дни в страната фоторепортерът снима 57 убийства.

Смъртта е навсякъде - на тротоара, на железопътните линии, пред двора на девическо училище.

Майкъл Арая е застрелян пред т. нар. "сари сари" - местните магазини за основни стоки. 29-годишният Арая излязъл за цигари и питие за жена си. Не се върнал. Смъртта отново дошла от двама мъже на мотор. Явлението си е спечелило прозвището "езда в тандем".

В съседния квартал "Ривърсайд" окървавена кукла "Барби" лежи до тялото на 17-годишно момиче, убито заедно с 21-годишния си приятел. 

"Те ни избиват като животни", споделя човек, на местопрестъплението, криейки името си от страх.

Берехулек е работил в повече от 60 страни, отразявал е войните в Ирак и Афганистан, прекарва голяма част от 2014 година в Западна Африка в огнищата на ебола. Но това, което вижда във Филипините, отвъд жестокостта, която е видял. Полицията застрелва безцеремонно всеки заподозрян. Приема буквално призива на Дутерте: "Избийте ги всички".

В събота президентът на Филипините сподели, че бъдещият му колега Доналд Тръмп го е подкрепил, като казал, че води войната срещу наркотиците "по правилния начин".

Отвъд тези убийства, от 1 юли насам полицията в страната е преброила още 3 500 неразкрити.

Главите на някои от телата са опаковани в кухненско фолио, при други трупове се откриват картонени етикети, на които пише, че са дилъри или наркомани.

Операцията е наречена от правителството "проектът Токханг". Токханг означава "почукай и пледирай". В богатите квартали на Манила полицаите учтиво чукат на вратите и раздават брошури, в които са описани последиците от разпространението на наркотици върху икономиката. В по-бедните униформените проверяват набързо тийнейджъри и мъже на улицата, арестуват ги, а понякога ги убиват. 

Полицията е минала през 3.57 милиона домакинства. Повече от 727 600 употребяващи наркотици и 56 500 дилъри са хвърлени в препълнените вече затвори. В един от тях фоторепортерът вижда затворници, които спят къде ли не, включително на баскетболното игрище. Историите им се разминават драстично от официалната версия за задържането им. Разказват ги роднини и приятели.

Майкъл Арая не е единственият убит пред "сари сари".

Бенджамин Висда празнува празник, последният в живота му. Излиза да купи още нещо. 8 души го сграбчват. 20 минути по-късно тялото му е изхвърлено пред полицейския участък. Полицаите твърдят, че опитал насила да вземе пистолета на офицер. Видеокадрите разказват друга история: мъжът е качен насила на мотор, между двама мъже. Откарват го някъде. После тялото е изхвърлено.

Същата вечер е открит още един труп. Мъжът е на 51 години. Вдовицата - Нели Диаз, споделя, че преди взимал наркотици, но с идването на власт на Дутерте се променил.

В семейство Диас има 9 деца. Най-голямото е на 19 - Дж. Р. Той разказва за мъж, дошъл с мотор, разбил вратата им и нахълтал в дома с още двама мъже. Единият опрял пистолет в главата на 15-годишния му брат, другият - в главата на баща им.

Третият държи парче хартия. 

"Довиждане, приятелю", казал убиецът на бащата. Стрелял. Стрелял още два пъти, за всеки случай.

На излизане тримата се смеят. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1038

7

косата

20.02 2017 в 13:03

Скоро и у нас, както е тръгнало в държавата, собственост на мафията.

1796

5

Draven Filosoff

09.12 2016 в 08:10

За мен единствено за дилърите е оправдано. Вярно е че ако някой не си е взел дозата си е потенциален убиец, но има и други варианти, настаняване в лагери, болници, принудителен труд. Може би това е начина радикално да се реши един проблем с който обществата се борят от години.

1523

4

spongi

08.12 2016 в 19:31

Като гледам, че в момента на Паткан резултата му е + 11 на -5, не ми се иска да вярвам, че всеки трети в България е наркоман, или дилър......но изглежда, че трябва да повярвам, за съжаление.....иначе подкрепям инициативата на президента.........

1035

2

Тайна

08.12 2016 в 18:04

"Вдовицата - Нели Диаз, споделя, че преди взимал наркотици, но с идването на власт на Дутерте се променил."
Нещо ми подсказва, че полицията много правилно си действа, ама на някой не му изнася, щот му развалят бизнеса. Иначе ако така с магическа пръчка се променяха, само заради идването на власт на Дутерте - "с мед да ги нахраниш", дет викаше баба ми.

2607

1

Клети, клети, клети наркомани и пласьори, нямат си БХК да ги защитава. Но пък, от друга страна БХК издига убийци за човеци на годината??? Обърках се.