Иновациите – икономическото чудо на Израел

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2020 в 09:10 6057 1

Едва ли някой в света на бизнеса и технологиите днес се съмнява, че Израел е световен лидер в предприемачеството и иновациите. Справка в международните класации и доклади за глобалния индекс на иновации, подготвян всяка година от Световния икономически форум и Световната организация за интелектуална собственост, бързо може да разсее колебанията. Израел винаги е в челната десятка на тези индекси и оглавява класациите за стартиращи компании.

С повече стартъпи на глава от населението в сравнение, с която и да е страна на света, Израел се нарежда на второ място по иновации след Силициевата долина в САЩ със съотношение един стартъп на 1400 души, пише Ярон Даниели в статия към доклада за глобалния индекс за иновации за 2000 г. Подобни са данните и отпреди десетилетие, цитирани от Дан Сенор и Сол Сингър в книгата им - "Нацията иноватор. Историята на израелското икономическо чудо".

Израел е малка страна с население около 9 милиона души, и както Даниели правилно отбелязва, краткото й име дори не може да се побере върху означението й върху картата на света. Но Израел от години в света е с най-голям брой инженери на глава от населението. Иновациите в изследванията отреждат на Израел второ място в света.

Един от примерите за израелска технология, променила света, е Firewall, създадена през 1993 г. като първия софтуер за защита. Израелецът Дов Моран изобретява USB флашките, без които днес никой не може. Израелско изобретение е и гъвкавият стент, който спасява живота на стотици милиони хора със сърдечно-съдови проблеми по света. А израелската компания ReWalk създаде бионични приспособления за крака на параплегици, които им позволяват да стоя изправени, да ходят и да изкачват стълби.

Израел е известен още с името - Стартъп нация, писа неотдавна сп. "Форбс". Дори тази година, независимо от глобалната криза с коронавируса, която порази тежко Израел, през първите четири месеца израелските високотехнологични компании постигнаха рекордни инвестиции за всички времена в размер на 2,74 милиарда долара, показват данни на изследователския център IVC, цитирани от сп. "Форбс".

Водещите световни технологични компании като Google, Microsoft, Intel, Facebook, Oracle и много други са базирали ключовите си изследователски и научни звена в Израел.

Иновациите и високите технологии са една от водещите сфери на сътрудничество между Израел и България.

Израелският модел на иновации е тема на много съвместни конференции и семинари. През ноември 2018 в София Тех Парк се проведе семинарът "Кибер устойчивост – израелският опит", организиран съвместно от посолството на Израел в София, Българска търговско-промишлена палата и Българо-израелската търговско-промишлена камара. В рамките на семинара двама от най-изявените израелски експерти в областта – Даниел Коен и Лиор Табарски изнесоха лекции, а пет водещи израелски компании -IAI, Rafael, Elbit, Mer и Verint представиха свои решения и постижения. В събитието взеха участие над 170 представители на българския бизнес.

Ноември 2018, София Тех Парк, Семинар "Кибер устойчивост – израелският опит". 

Миналата година Израело-американската търговска камара и Американската търговска камара в България с подкрепата на посолствата на САЩ и на Държавата Израел в България организираха международен форум за обсъждане на възможностите за надграждане и систематизиране на постигнатото до момента в областта на иновациите и стартъпите в България и Югоизточна Европа. На конференцията "InnoStart Forum 2019" водещи представители на Израел споделиха опит за начините, по който се е развила и функционира иновативната екосистема в страната им, заради която нацията е определена като най-иновативната. Сред темите на форума бяха още изграждане и развитие на предприемаческа икономика, иновации и образование в ползи на обществото, инвестиции и рисков капитал.

Конференцията InnoStart Forum 2019, водещи експерти от Израел споделиха опит в изграждането и развитието на предприемаческа икономика, иновациите и образованието.

Обикновено след срещата с данните за икономическите постижения на Израел възниква въпросът защо се случва всичко това. Сенор и Сингър се опитват да намерят отговора му в цяла книга - "Част от този отговор е в историята на индивидуалните предприемачи", пишат авторите на "Нацията иноватор". Според тях "тук става дума за талант, упоритост, неутолимо предизвикателство към висшестоящите, осъзната скромност. Всичко това е съчетано с уникално отношение към неуспеха, екипната работа, мисията, риска и многостранното творчество".

Пет основни фактора крият отговора на въпроса според Марк Миневич, автор на статията в сп. "Форбс". Според него ключов фактор е ролята на правителството в иновациите, както и разбирането, че иновациите са сърцето на всичко, създаването на уникални технологични решения. Принос има географската концентрация на институциите, културата на стартъпите и прочутата "шуцпа" (chutzpah ) на израелците.

Правителството в Израел е изключително активно в подкрепата и финансирането на технологични иновации, с което се поддържа и развива екосистемата на стартъпите. Правителството прави най-рисковите инвестиции и така прокарва пътя на частния капитал, обяснява бившият главен учен на Израелската служба по иновациите. Тя е създадена през 1965 г. и е част от министерството на икономиката на страната.

Дейността й е разпределена в шест основни области, във всяка, от които има множество програми и възможности за финансиране, както и съдействие в планиране и развитие на бизнес идеи, мобилизиране на частни инвестиции, лансиране на продукти.

Стартъпите в Израел са много на малка територия и постоянно са във взаимодействие. Освен от правителствената агенция, контактът помежду им се улеснява и от неправителствени организации като Startup Nation Central. През последните месеци тази организация състави и постоянно обновява база данни на повече от 70 израелски компании, които предлагат медицински технологии в полза на борбата с пандемията срещу новия коронавирус. Компаниите в сферата на високите технологии и природните науки са обединени от организацията Israel Advanced Technology Industries, в която влизат инвестиционни фондове, изследователски и развойни центрове на мултинационални корпорации, местни малки и средни компании, технологични и бизнес инкубатори, компании на университети, болници.

Проф.Майкъл Портър, който изучава икономическите клъстери, твърди, че критичната маса от сходни организации в една бизнес среда дават възможност на участниците в нея да се възползват от сътрудничеството и средата без от това да страда гъвкавостта и просперитета им. Компаниите имат бърз и лесен достъп до специализирана информация, ползват обща инфраструктура, имат бърз достъп до специализирани кадри. Това също е предимство и за израелския иновативен бизнес.

В разгара на кризата с коронавируса израелски компании са начело в световните усилия за търсене на решения срещу пандемията. Девет израелски организации спечелиха грантове за около 5 милиона евро от европейската програма за иновации Хоризонт 2020. Израел е партньор в програмата, а сътрудничеството на страната с ЕС в областта на иновациите вече има двадесетгодишна история, чието начало е подписването на споразумението за асоцииране през 2000 г.

Израелски университети, неправителствени организации и компании ще участват в съвместни проекти от поне трима партньори от три различни държави, съобщиха от израелската служба по иновациите преди седмици. Целта е да се разработят решения, които да се приложат бързо в отговор на пандемията от новия коронавирус. Става дума за бързо адаптиране на производствени линии за медицинско оборудване, за развитие на медицински технологии и дигитални инструменти, за мерки срещу социалните и икономически влияния на пандемията, както и за създаване на бази данни от пациенти за разработване на нови модели за реакция при възникващи здравни кризи.

Когато си изправен пред сериозни предизвикателства, трябва да намериш начин да се адаптираш и да облекчиш напрежението, това идва под формата на технологични иновации като капково напояване, системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" и животоспасяващи биотехнологии, отбелязва сп. "Форбс". Изданието дава пример с иновативната технология SeeTree, която оптимизира селското стопанство с помощта на изкуствен интелект. Без модерни технологии Израел не би могъл да осигури на гражданите си основното – препитанието и качествената храна.

Изследователите на израелското икономическо чудо винаги се връщат в историята към създаването на еврейската държава и откриват там една от основните причини за икономическия успех на Израел.

В първите десетина години от създаването на Израел, двама от всеки трима израелци са имигранти. Икономиката тепърва трябва да се съзидава. Прехраната е достъпна с купони. Сушата затруднява земеделието и фермерството.

Националните черти на израелците изключително много им помагат. Дързостта, описваща донякъде "chutzpah", е характерна за народа, който всъщност обединява хора, дошли от различни краища на света. Но "шуцпа" кара израелците да се предизвикват един другиго, да оспорват власт и авторитети, да поемат рискове в името на бъдещето. Сенор и Сингър отбелязват, че израелците имат необичайно отношение към неуспеха, което многократно помага и на фалирали предприемачи да се връщат в бизнеса, защото те не са отритнати, а използват опита си. Това е един от стълбовете на предприемачеството и бизнес успеха в Израел, твърди и авторът на сп. "Форбс".

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

09.10 2020 в 17:39

Чрез убийства и заграбване на чужди територии, всеки бандит може да се пъчи с икономически чудеса. Разбира се, че правителството в Израел е изключително активно в подкрепата си за "иновациите". Нали трябва да изпере някъде кървавите си придобивки и да лъсне международния си образ на окупатор? За далаверите с Ислямска държава всеки може да провери сам достъпната информация.