Да помагаш и да правиш добро - израелците в международната общност

OFFNews 02 октомври 2020 в 09:54 4876 3

Снимка MASHAV

Курс по образование в ранна детска възраст в Кумаси, Гана

Българска семейна фирма, която е създала и произвежда 30 сорта пъпеши, работи от няколко години по израелска технология. Създателят й Делчо Иванов знаел всичко за пъпешите. Ако сте любител на този плод, вероятно няма начин да не сте опитали някой от селектираните от него сортове. Заедно със съпругата си Маргарита, която е агроном и сина им, произвеждат, експериментират и продават великолепните летни плодове.

През 2001 г. Делчо Иванов получава помощ от Израел. И то не финансова помощ, а знание. Тя идва чрез Центъра за международно сътрудничество към Министерство на външните работи на Израел, известна с акронима си от иврит МАШАВ. През 2017 г. семейната компания въвежда цялостна технология по израелски образец за отглеждане на пъпеши в полиетиленови оранжерии по вертикален способ. Не след дълго Иванов внезапно напуска този свят. Но семейната компания продължава да работи, като използва и развива същата израелска технология. В негова памет работим със сина ни, развиваме дейността на компанията, която няма прецедент, споделя съпругата му.

МАШАВ работи с България от 1992 г., но съществува от 1958 г. Създадена е, след като Израел не е допуснат да участва в първата среща на върха Азия-Африка – конференция в Бандунг. Арабските страни заплашват да бойкотират форума, ако се включи и Израел. Центърът се формира след първото посещение на израелския министър-председател Голда Меир в Африка. Меир обявява, че МАШАВ е израз на съпричастност към жертвите на потисничество, дискриминация и робство.

Веднага след учредяването си, МАШАВ започва да споделя с развиващия се свят израелското ноу-хау и технологии, които са в основата на светкавичното икономическо развитие на еврейската държава. В основата на програмите на МАШАВ е философията да помогнеш, като научиш другия да си помогне сам.

Центърът за международно сътрудничество предлага програми в сферите на селското стопанство, образованието, здравеопазването, неправителствения сектор и ред други социални и политически дейности. По същество те са инвестиция в човешкия потенциал. При природни бедствия и здравни кризи МАШАВ осигурява хуманитарна помощ и съдейства при възстановителните дейности.

Над 270 000 професионалисти от над 132 страни са участвали в образователните програми на МАШАВ от създаването на центъра.

Еврейската държава и гражданите й посвещават знания, умения, усилия и ресурси за подпомагане на устойчивото развитие на множество страни в Азия и Африка.

Неправителствени организации и иновативни стартъпи от Израел показват и съдействат на общности в различни страни на тези континенти да преодолеят бедността, да имат достъп до вода, до здравни грижи и образование. От началото на годината към усилията за осигуряване на хигиенни стандарти в развиващите се страни се прибавиха и предизвикателствата на кризата с COVID-19.

Кот д’Ивоар, MASHAV дарява 10 соларни захранващи устройства на общността в селския район Ellibou, за да осигури необходимата светлина и електричество за малките домакинства.

Смята се, че близо 450 милиона души в субсахарска Африка нямат достъп до чиста вода и достъпни условия за хигиена. Това значително увеличава риска от инфекции, особено ако коронавирусът достигне селищата им.

Израелската неправителствена организация Innovation: Africa (iA) инсталира израелски технологии за доставка на вода и за слънчева енергия в села в Уганда, Малави, Танзания, Замбия, Камерун и Южна Африка и така подкрепя усилията за предотвратяване на масови зарази, съобщи през пролетта israel21. 

"Как да кажем на хората от тези общности да си мият ръцете, след като нямат чиста вода? В техните медицински служби няма подходящо оборудване, няма охлаждане, няма дори светлина през нощта", казва изпълнителният директор и основател на фондацията Сиван Яари.

"Действаме в райони, където COVID-19 може да помете цели села. Това ме кара да осъзнавам, че трябва наистина спешно да осигурим тук достъп до чиста вода и електричество", добавя тя.

През последното десетилетие Innovation: Africa е осигурила ток, чиста вода, напоителни технологии, образование, майчино здраве за 1,7 милиона души в над 300 села от 10 африкански държави.

Израел, Участници в курса на MASHAV по интегриран воден мениджмънт

Тази година фондацията работи активно за приключване на близо 200 проекта, свързани с достъп до вода и слънчева енергия, казва Яари.

Една изпомпваща система, работеща на слънчева енергия, е достатъчна, за да осигури чиста вода на 10 000 души. Инженерите на iA са разработили система за дистанционно наблюдение на работата на помпата, така че да следят в реално време и да предвиждат нуждата от техническа намеса, преди да е настъпила авария или да възникне необходимост от ремонт.

Без чиста вода тези райони нямат никакъв шанс срещу COVID-19. Innovation: Africa работи пряко с местните власти, за да достигне до райони, където те не успяват, казва Яари.

Базираната в Израел международна неправителствена организация IsraAid работи от създаването си през 2001 г. по дългосрочни проекти за развитие и подпомага над петдесет страни по света и в извънредни ситуации. Първата намеса на организацията в Европа е проект в България през 2014 г. в помощ на справянето на страната с натиска на бежанската вълна от Сирия. IsraAid изпрати храни и други продукти в помощ на бежанците, както и експерти, които да подпомогнат българските власти в съставянето на програма за подобряване на социално-психологическото състояние на бежанците, които към онзи момент са близо 11 000 души.

Организацията откликна на призива на българското правителство към международната общност за подкрепа в справянето с бежанската криза. Мисията на IsraAid е да помага на народи в кризисни ситуации, като предлага не само продоволствена помощ, но и защита срещу сексуално насилие, защита на децата, психологическа подкрепа, достъп до вода и базова хигиена, образование, здравни грижи и знания.

IsraAid разработи проекта за България със спонсорството на друга мащабна благотворителна организация – Бней Брит Интернешънъл, на Американския еврейски комитет и на фондация Шай от САЩ.

Всяка година около 40 000 израелски младежи, преобладаващата част, от които тъкмо са се уволнили от военна служба, стягат раниците и поемат на пътешествия към Южна Америка, Африка и Далечния изток. През 2013 г. един от тях е Гили Коен. Той тъкмо е напуснал армията след осемгодишна служба в елитния отряд 217 на израелските сили за отбрана. Двамата със съпругата си заминават на триседмична екскурзия в Тайланд. Коен е поразен да научи, че израелците масово посещават страната. Той попада в компанията на над 1300 свои сънародници, които чакат с часове, за да посетят местния център на Хабад. Коен осъзнава, че повечето от тези млади хора току-що са се уволнили от армията и вместо да се отправят към Европа или САЩ, се устремяват към далечни и често белязани от тежка бедност кътчета на света.

Тогава той споделя със съпругата си, че точно както "Лекари без граници" – организацията, която изпраща по света лекари, за да помагат и израелските ветерани могат да се отдадат на подобна дейност и да правят добро сред общностите, които посещават по света.

Вече в родината си, той се свързва с приятелите си от армията Яир Атиас и Боаз Малкиели и им разкрива идеята си да се използват уменията, и доброволческия дух на младите израелски туристи по света, за да помагат на местните общности.

Идеята бе да се използват туристите като инфраструктура за хуманитарна дейност, която да покаже на света истинското лице на Израел, споделя Коен преди време пред "Джерузалем пост".

Тримата другари правят група във Фейсбук, която наричат "Бойци за живот" и пишат, че целта им е да превърнат Израел в хуманитарна сила, след като родината им вече е прочута като технологична или земеделска сила по света, да правят добрини по света.

През първите три дни набират петнадесет последователи, в края на първата седмица вече имат 45 членове. Днес в групата членуват десетки хиляди израелци, а благотворителната им организация "Герои за живот" работи в Индия, Гватемала, Уганда, Аржентина, Гватемала, Перу, Етиопия, Непал, Мексико.

Първоначално доброволците се свързват с местните общности и започват да помагат на местните деца в обучението по английски, математика, природни науки, учат ги да танцуват, преподават Крав Мага. Впоследствие дейността се разширява, доброволци помагат в ремонта и строителство на училищни и други сгради на местни общности.

Колумбия, Семинар за прилагане на нови образователни методи, насочени към укрепване на работата в екип и техники за мотивиране на процесите на вземане на решения.

"Това е историята на нашата организация – да правим нещо добро като евреи, израелци и човешки същества", казва Коен.

Израелците помагат на света по много начини - чрез дейността на държавния център за международно сътрудничество МАШАВ, както и посредством многобройни неправителствени и благотворителни организации, както и инициативи. Вероятно и благодарение на това отношението на света към Израел постепенно се променя. През 2018 г. в статия от поредицата "Новата геополитика на Близкия изток" на института Брукингс авторите Шай Фелдман и Тамара Кофман Уитс отбелязват, че една от най-значимите трансформации в Персийския залив е новото отношение на арабските страни към Израел. Отношение, което в последните месеци води до исторически промени и на политическата сцена.

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Рабиндранат Тагор

07.10 2020 в 18:52

Ядат малки палестинчета, а в другата ръка държат нож!

10571

2

Hissarion

05.10 2020 в 16:37

С другата ръка извършват геноцид в Палестина, продават оръжие на азерския диктатор и си хортуват дружески с Ислямска държава.

3022

1

Асеганакъде

03.10 2020 в 10:56

Не им вярвам. Когато тези хора помагат с едната ръка, човек трябва много внимателно да следи какво прави другата...
 
X

Да помогнем на украинските деца!