"Хамас" към заложниците: Израел ще ви убие, вие му пречите

Кристина Минчева 13 юни 2024 в 16:06 1442 0

Протест

Снимка GettyImages

Протест за връщането на заложниците

Проговори семейството на един от спасените израелски заложни. Близките му разказаха, че 27-годишният Андрей Козлов е бил подлаган на психически тормоз от страна на "Хамас" и се е страхувал от израелските отбранителни сили, защото му е казвано, че те ще убият него и всички заложници са в плен, защото пречат на Израел.

Козлов беше спасен заедно с Ноа Аргамани, Алмог Меир Джан и Шломи Зив по време на специална операция в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Газа в събота. Това е едва третото спасяване на заложници, задържани в Газа. Властите в Газа съобщиха, че по време на операцията израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) са убили най-малко 274 палестинци при престрелка с бойците на "Хамас".

Четиримата заложници бяха държани в две цивилни сгради в гъсто населена територия.

По информация на ЦАХАЛ операцията е извършена в двете сгради едновременно от страх похитителите да не убият някои от заложниците, ако разберат, че израелските сили опитват да ги спасят.

За ужаса, който е преживял 27-годишният мъж, разказва семейството му и лекар, погрижил се за него след освобождаването.

Андрей Козлов е руски гражданин, преместил се в Израел преди почти две години. Той е работил като охранител на музикалния фестивал Нова на 7 октомври, когато е бил отвлечен и отведен в Газа.

Михаил Козлов, бащата на Андрей, разказва пред Си Ен Ен, че синът му е бил "много уплашен", тъй като в продължение на месеци бойците на "Хамас" са казвали, че "Израел иска да убие всички, защото те са проблем за държавата". Затова, когато ЦАХАЛ спасява Андрей, той си е мислел, че те са там, за да го убият. Отнело му известно време да разбере, че ще бъде спасен.

Баща му уточнява, че няма да разкрие всички подробности около малтретирането на Андрей, защото "той не е бил възприеман като човек".

"Бих казал, че те са го наказвали за всяко поведение, което са смятали за грешно. Един от примерите за нечовешко отношение е, че в най-горещото време те са ги завивали с одеяла, при положение че не са имали достъп до вода и храна. Това ги е дехидратирало", казва Михаил.

Дмитрий, брат на Андрей споделя, че терористите на "Хамас" се опитват да не оставят физически белези по заложниците, но ги наказват по един или друг начин.

"Забранявано им е да говорят на иврит. Трябвало е да общуват помежду си на английски език, шепнейки", разказа още Дмитрий.

Той добави, че брат му се чувства задължен на Израел, защото "не разбира какво е направил, за да получи тази щедрост, и иска да предаде доброто нататък, като помогне на останалите заложници".

Лекарят, който отговаря за медицинското лечение на четиримата израелски заложници, спасени в събота, каза, че те са били бити, докато са били в плен на "Хамас" в Газа.

"Било е сурово, сурово преживяване, с много злоупотреби, почти всеки ден... всеки час. Физически, психически и друг вид тормоз и това е отвъд разбирането за нормалното", посоова д-р Итай Песач.

Песах каза, че осемте месеца, прекарани в плен, са оставили значителна следа върху здравето на заложниците и въпреки че на пръв поглед изглеждат в добро състояние, всички те са недохранени.

"Те нямаха протеини, мускулите им са изключително изхабени, има увреждане на някои други системи", казва докторът.

Заложниците му споделили, че са били премествани на различни места няколко пъти и са имали различни пазачи. Някои им давали храна и вода поне веднъж на ден, други са ги подлагали на глад. 

"Имало е периоди, в които не са получавали почти никаква храна, имало е и други периоди, в които е било малко по-добре, но като цяло комбинацията от психологически стрес, недохранване, липса на медицински грижи, ограничаване в пространството, липса на слънце имат значително въздействие върху здравето", отбелязва още той.

И други заложници са разказвали за преживяното по време на техния плен. В края на октомври "Хамас" освободи четирима заложници, сред които Йохевед Лифшиц. Тогава тя разказа, че е преминала през ада.

"Те ме отвлякоха с мотор и ме удряха с пръчка. Спахме на матраци на пода в тунелите под Газа, като на всеки два-три дни идваше лекар. Те лекуваха пленник, който беше тежко ранен при катастрофа с мотоциклет на път за Газа", разказва Йохевед и добавя, че фелдшер е дошъл да ги види, за да донесе необходимите им лекарства.

В края на ноември, по време на едноседмичното примирие, терористичната групировка освободи около 100 заложници. Някои от тях разказаха, че са хранени само с ориз и малко боб от консерва, които са се опитвали да не ядат, за да не ги боли стомахът. Не са имали никакви прилични съоръжения като душ. Не са се къпали през цялото това време. Някои от тях не са знаели, че семействата им са избити още на 7 октомври, други вече са били наясно със смъртта на своите близки.

Появиха се сведения и за дрогирани заложници, които да изглеждат щастливи, когато се връщат у дома, а деца, държани в плен, споделиха, че "Хамас" ги принуждавали да гледат на запис кланетата от 7 октомври и ги заплашвали с оръжие, ако плачат.

Израел започна войната си в Газа след атаките на "Хамас" от 7 октомври, когато екстремисти убиха около 1200 души и взеха повече от 250 заложници. Оттогава израелската кампания е убила повече от 37 000 души, според министерството на здравеопазването в Газа, и е предизвикала хуманитарна криза.

Притесненията относно продоволствената несигурност и глада нарастват, като неотдавна доклад на ООН предупреди, че повече от един милион души, половината от населението на Газа, се "очаква да бъдат изправени пред смърт и глад" до средата на юли.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II