''Преминах през ада. Те ме отвлякоха с мотор и ме удряха с пръчка'' - разказва освободената заложничка на Хамас Йохевед Лифшиц

Кристина Минчева 24 октомври 2023 в 15:40 25981 1

Йохевед Лифшиц

Снимка БТА/АП

85-годишната Йохевед Лифшиц - една от двете жени, освободени късно в понеделеник от терористите от "Хамас".

"Преминах през ада. Те ме отвлякоха от дома ми. Качиха ме на мотор. Мъжът зад мен ме удряше с пръчка, докато пристигнахме. Имах синини по краката си. Борех се да дишам."

Това разказва Йохевед Лифшиц - една от освободените тази нощ заложнички на "Хамас", на пресконференция от болница в Тел Авив.

Заедно с нея "Хамас" освободи още една жена - Нурит Купър (79 г.), след като преди дни пусна Джудит Тай Раанан (59 г.) и нейната дъщеря Натали Шошана Раанан (17 г.).

Дъщерята на 85-годишната жена Шарон ѝ помага да разкаже за преживяното, като превежда на журналистите.

Йохевед е отведена в Газа през порта. Докато пътували натам, похитителите са взели часовника и бижутата ѝ. Когато слязла от мотоциклета, те ѝ казали, че вярват в Корана и няма да я наранят, след което я отвели в тунелите на "Хамас". Принудили възрастната жена да ходи пеша няколко километра по "мокра земя". Йохевед ги описва като "огромна мрежа" от подземни тунели.

"Приличаха на паяжина", добавя тя.

85-годишната жена е била отведена при други заложници от кибуца ѝ Нир Оз. 2-3 часа по-късно отделят петима души от Нир Оз в отделна стая. Всички са бити с пръчки.

Жената описва условията, в които са били държани тя и другите пленници така:

"Спахме на матраци на пода в тунелите под Газа, като на всеки два-три дни идваше лекар. Те лекуваха пленник, който беше тежко ранен при катастрофа с мотоциклет на път за Газа", разказва Йохевед и добавя, че фелдшер е дошъл да ги види, за да донесе необходимите им лекарства. 

"Похитителите се погрижиха за всеки детайл. Имаше охрана за всеки от моята група. Ние бяхме петима", казва тя.

От думите ѝ става ясно, че докато е била държана в тунелите, нейната група е получавала храна - сирене и краставица.

"Това е била същата храна, която са ядели похитители ѝ от "Хамас", добавя дъщеря ѝ Шарон.

Йохевед се надява и останалите заложници да имат нейния късмет и да бъдат освободени живи. Тя спомена, че в тунелите е имало бебета, деца и жени.

"Историята не свършва, докато не се върнат всички заложници."

Въпреки всичко, на което са били подложени, възрастната жена не губи човещината си. Кадри от момента на освобождаването ѝ показват как тя се обръща и се ръкува със стрелец от "Хамас". По-рано днес дъщеря ѝ Шарон разяснява пред Би Би Си, че жестът е в съответствие с характера на майка ѝ.

"Тя е такава", простичко казва Шарон.

Още 220 души остават в плен на терористите в Газа. Сред тях са и съпрузите на Нурит и Йохавед - Одед Лифшиц (83 г.) и Амирам Купър (84 г.). 

Одед Лифшиц, съпругът на Йохевед, е журналист, който от десетилетия работи за мира и правата на палестинците, казва дъщеря му. Одед е журналист, говори арабски и е работил за вестник "Ал-Хамишмар", издаван в Израел и палестинските територии. Съвсем наскоро той беше доброволец за група, която транспортира болни палестинци от Газа за лечение в израелски болници. Според Националния съюз на журналистите през 1972 г. Одед защитава правата на бедуините, които са били прогонени от домовете си в района на Рафа, южно от Газа.

През 1982 г. е сред първите журналисти, които съобщават за клането в палестинските бежански лагери в Бейрут.

Той и съпругата му са съоснователи на техния кибуц Нир Оз и след като напуска работата си във вестника, Одед пише за местната преса и публикува мнения във вестник Haaretz.

Оказва се обаче, че Одед, съпругата му и всички останали заложници са "билет за щастие и охолен живот" за терористите на "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика