ЕС реагира на заплахите от ''Хизбула'' към Кипър: Всяка заплаха срещу държава от ЕС е и срещу самия ЕС

OFFNews 20 юни 2024 в 18:07 2452 0

Хизбула

Снимка GettyImages

Знамена на ливанскта групировка "Хизбула"

Европейският съюз подкрепи Кипър след отправените към него заплахи от лидера на "Хизбула" Хасан Насралла. Вчера вечерта той се закани, че никъде в Израел няма да има безопасно място, ако избухне пълномащабна война между двата враждуващи лагера, и заплаши Кипър и други райони в Средиземно море, предаде Ройтерс. Това провокира заявката на говорител на Европейската комисия, че "всяка заплаха срещу държава от ЕС е и срещу самия ЕС":

"Кипър има пълната подкрепа на ЕС, включително по отношение на изявлението на кипърския президент в отговор на тези заплахи", добави той и отбеляза, че на предстоящото в понеделник заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Люксембург този въпрос ще бъде обсъден.

Говорителят посочи, че следят обстановката между Ливан и Израел внимателно, защото са обезпокоени от нарастващото напрежение. Той поясни, че ЕС разговаря с много партньори в региона за успокояване на обстановката.

Попитан дали това включва и разговори с "Хизбула", той потвърди и уточни, че организацията има политическо крило, представено в парламента и правителството на Ливан.

"Хизбула" е част от обществото и политическия спектър в страната, представили сме ясно очакванията на ЕС", обобщи говорителят.

САЩ също е обезпокоен от ситуацията на ливанско-израелската граница и изпрати съветникът на Байдън Амос Хохстийн. Израел и "Хизбула" си разменят въздушни удари от началото на войната между Израел и "Хамас". В последния месец обаче напрежението се покачи значително, след като израелските отбранителни сили убиха лидер на ливанската групировка, а тя от своя страна предизвика пожари в Северен Израел след масирана ракетна атака.

Освен това израелските военни одобриха планове за офанзива в Ливан, което породи опасения за още по-голяма ескалация. Вчера "Хизбула" съобщи, че най-малко трима нейни членове са били убити при израелски удар в Южен Ливан.

Лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла заяви видеобръщение, че "няма да има място, което да е в безопасност от нашите ракети и дронове в Израел при случай на по-мащабна война".

Подкрепяната от Ливан групировка разпространи заснети с дрон видеокадри, които според него показват "чувствителни" военни обекти дълбоко навътре в територията на Израел. Ливанското движение разполага също с "банка от мишени", които може да вземе на прицел с прецизни удари, посочва Насралла.

"Израел знае, че това, което го чака в Средиземно море, е много голямо. Правителството на Кипър трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, означава, че то се е присъединило към войната и съпротивата ("Хизбула" - б. р.) ще се справи с него като част от войната", добави Насралла, без да прави повече уточнения.

"Хизбула" за първи път показа, че може да порази плавателен съд в открито море, като удари израелски военен кораб в Средиземно море по време на войната през 2006 г. Не е известно Кипър да е предлагал земя или бази, макар че в миналото е позволявал на Израел да използва обширното му въздушно пространство, но никога по време на конфликт, припомня Ройтерс.

Малко след видеобръщението на Насрала, Кипър отхвърли заплахите му. Правителството на Кипър заяви, че изявленията на Насралла не отговарят на действителността.

"Инсинуациите на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла не отговарят на действителността", заяви говорителят на кипърското правителство Константинос Летимбиотис пред местното радио РИК.

Говорителят посочи, че във връзка с изявленията на Насралла ще бъдат предприети стъпки на дипломатическо равнище.

През последните години израелски и кипърски медии многократно са съобщавали, че специални части на израелската армия пътуват до Кипър, за да тренират заедно тактики за борба с тероризма с кипърските си колеги, отбелязва ДПА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16