Израел е одобрил планове за офанзива в Ливан

OFFNews 19 юни 2024 в 07:01 1383 1

Израел-Ливан

Снимка GettyImages

Флаг на Хизбула

Одобрени са планове за офанзива в Ливан на фона на засилващите се трансгранични сблъсъци с бойци от ливанската шиитска групировка "Хизбула", съобщават Израелските сили за сигурност (ЦАХАЛ), цитирани от Франс прес.

"Оперативните планове за офанзива в Ливан бяха одобрени и утвърдени", се казва в кратко изявление на армията след среща за "оценката на ситуацията".

В заседанието са участвали генерал-майор Ори Гордин, който е командващ Северния военен регион, както и генерал-майор Одед Басюк, началник на дирекция "Операции" към Генералния щаб на ЦАХАЛ.

Новината веднага предизвика реакция от страна на САЩ, като Пентагонът подчерта, че никой не иска избухването на по-широка регионална война в Близкия изток.

"Не искам да се впускам в хипотези и да правя предположения за това, какво може да последва. Мога само да кажа, че никой не иска по-широка регионална война", каза говорителят на американското военно ведомство бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от Ройтерс.

В последните седмици конфликтът на израелско-ливанската граница има риск да прерасне във война, тъй като почти ежедневната размяна на огън между израелските сили и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" ескалира.

Над 200 ракети са изстреляни от територията на Ливан след убийството на командир от ''Хизбула''

"Нарастващата агресия на "Хизбула" ни довежда до ръба на ескалация – такава, която може да има опустошителни последици за Ливан и целия регион… Израел е длъжен да защитава народа си. Ние ще изпълним това задължение" , каза главният говорител на армията, контраадмирал Даниел Хагари във видеобръщение, публикувано в социалната мрежа Х.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    19.06 2024 в 08:20

    Въпрос за "Кой да знае?": Защо Ливан търпи на територията си бандитската групировка Хизбула?
    Подвъпрос: Не знае ли, че това закономерно ще доведе до крайно неприятни последствия?
    Втори подвъпрос: Що "международната общност" (част от която е "Колективният Запад") досега не е издърпала ушите на Ливан по този повод?
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16