Ердоган спечели президентския вот в Турция (допълнена)

Унгарският премиер Виктор Орбан и емирът на Катар шейх Тамим Ал Тани го поздравиха преди обявяването на официалните резултати

OFFNews 28 май 2023 в 20:47 4188 7

Ердоган

Снимка БТА

Празнуващи победата на Ердоган изпълниха улиците на големите градове.

Досегашният турски президент Реджеп Тайип Ердоган спечели балотажа за нов държавен глава, като получава 52,18% от гласовете при преброени 98,52 процента от бюлетините само броени часове след приключването на вота.

При тези резултати обратът е почти невъзможен и може да се счита, че Ердоган е новият стар президент на Турция.

Съперникът му Кемал Кълъчдароглу взе 47,82 на сто от гласовете при избирателна активност от 85,15 процента.

Ердоган са подкрепили 26 700 730 избиратели от 64 197 419 души с право на глас, а Кемал Кълъчдароглу - 24 470 956. Ердоган получава повече гласове в Анкара от съперника си, а в Истанбул резултатът е почти изравнен.

Преди да бъдат обявени окончателните резултати Ердоган получи поздравления от унгарския премиер Виктор Орбан за "несъмнената победа на изборите". Орбан бе последван от емира на Катар шейх Тамим Ал Тани. По-късно дойде и изявлението от руския президент Владимир Путин, който честити с думите: "Вашата изборна победа бе естествен резултат от безкористната Ви работа като ръководител на Турция."

Опозиционните медии – Халк ТВ и агенция АНКА, които първоначално обявиха, че Кълъчдароглу води, в последствие съобщиха, че Ердоган събира повече гласове на вота.

Малко след 20 ч. в квартал "Късъклъ" в Истанбул започна митинг на Ердоган, на който се събраха огромен брой негови поддръжници, съобщи БТА.

"Победители от изборите на 14 май и 28 май са всички 85 милиона граждани на Турция. Скъпи мои приятели и колеги, поздравявам ви с най-сърдечни чувства. Завършихме втория тур на президентските избори с благоволението на нашата нация. Бих искал да изразя своята благодарност към моята нация, че ни даде ден на демокрацията между два празника. Искам да благодаря на всички мои граждани, които излязоха на изборите и показаха воля за бъдещето на себе си и на децата си. Поздравявам всички членове на нашата организация, нашите женски и младежки клонове и всички, които доброволно направиха изборите гладки. Поздравявам нашите жени, поздравявам нашите младежи и поздравявам всички мои братя и сестри, които отдадоха сърцата си на каузата на партията. Бих искал да благодаря на всички, които отидоха до урните. Бих искал да благодаря на всеки гражданин, който за пореден път ни прехвърли отговорността да управляваме страната през следващите 5 г. с избора, който направи. Надяваме се, че ще бъдем достойни за вашето доверие. Ще бъдем достойни, както сме били 21 г. Днешните избори са формата на нашия разговор в огъня на демокрацията. Точно както желязото се формира в огън, вашата воля е станала несломимата сила в урните. Така че само Турция е победител днес. Ние отворихме вратата на Турския век. Реализирахме заедно мечтите на всички от нашата нация. Заедно оправихме надеждите на нашите приятели, чиито сърца и очи са обърнати към нас. Ще празнуваме отново всяка победа с вас. Сега имаме 2024 г. пред нас. Готови ли сме да спечелим и Ускюдар, и Истанбул на местните избори през 2024 г.? Не спирайте, ще работим здраво", каза Ердоган на ликуващите си поддръжници от покрива на автобус.

И допълни:

"Изборите идват и си отиват. Потопът си отива, пясъкът остава. Основното е страната ни да не се отклонява от целите си. Това е да защитим единството на нашата нация. Резултатите от изборите показаха за пореден път, че никой не може да пожелае печалбите на тази държава. Никой не може да гледа отвисоко на нацията ни, да обижда народа ни и да затваря младежта ни в бездънния си мрак. Никой не може да пречупи решимостта на нашата нация да бъдем един, голям брат и Турция заедно. Сега нека извикаме толкова силно, че Анкара да го чуе. Нека всички квартали на Истанбул чуят това. Нашето семейство е свято. Никой не може да говори срещу семейството. У нас насилието над жени е забранено. Ще направим това, което обещахме на нашата нация в предстоящия период".

Междувременно говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик заяви, че резултатите от днешното гласуване показват силна подкрепа за Ердоган. Челик написа в туитър, че ПСР, чийто председател е Ердоган, окачествява втория тур на президентските избори като "празник на демокрацията".

"Това е празник на демокрацията. Победител ще бъде цяла Турция. Никой от нашите граждани не трябва да бъде обиден и разстроен. Никой гражданин няма да бъде губещ. Нека посрещнем резултатите от изборите със зрялост и да се поздравим взаимно за укрепването на нашата демокрация", написа Челик.

Анадолската агенция цитира данни на Висшата избирателна комисия, според които Кемал Кълъчдароглу води в трите най-големи турски града - Анкара, Измир и Истанбул.

В столицата Анкара мерките за сигурност са засилени, на централния площад "Къзълай" в момента има много полицаи и военни.

Изборната победа на Ердоган възбуди за пореден път темата дали опозицията е имала правилния кандидат измежду други претенденти.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу беше смятан за основния кандидат, който да оглави опозицията. Многообещаващият 54-годишен политик беше печелил кметските избори цели два пъти, когато Ердоган започна да настоява, че изборите са били нечестни и централната избирателна комисия анулира резултатите, като нареди повторни избори, припомня Би Би Си.

Имамоглу не само спечели повторните избори, но и увеличи преднината си пред своя опонент. В процеса на работа обаче той нарече решението на ЦИК глупост, за което получи присъда. Обжалването все още не е минало, но това бе една от основните причини Имамоглу да не бъде номиниран от опозицията; всеки момент можеше да го очаква нова присъда.

Вярно е, че Мерал Акшенер, лидер на Партията на доброто, част от обединената опозиция, все пак настояваше за кандидатурата на Имамоглу. Тя не вярваше, че Кълъчдароглу е способен да се противопостави по какъвто и да е начин на Ердоган. "Искаме кандидатурата на човек, който ще спечели", каза тя.

Алиансът почти се разпадна заради спора, но Акшенер в крайна сметка се съгласи да подкрепи Кълъчдароглу.

Сега въпросът за политическото бъдеще на опозиционния кандидат стои остро. Някои смятат, че той трябва да подаде оставка след загубата на вота.

Днес се навършват 10 г. от началото на антиправителствените протести, започнали от площад "Таксим" в Истанбул и които заляха цялата страна. Те бяха организирани предимно от млади хора, които нямаха лидери или програма. Но в продължение на три седмици милиони протестиращи настояваха за повече свобода, искаха да бъдат чути в турската преса, над която правителството упражнява строг контрол. Хората не харесваха нарастващата ислямизация на турското общество, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

8

Constanza

29.05 2023 в 02:09

Не са узрели още.

2073

7

Johnny B Goode

29.05 2023 в 01:13

Аладинчо, като гледам или майка ти те е изтървала на глава като бебе, или Западът яко ти тропал по нея.

1000

5

foreigner66

29.05 2023 в 00:40

Всяка нация, както и всеки човек си носи отговорноста за своите избори. Това е ясно на всеки, виждаме и усещаме ежедневно, щом турците след оспорвани избори си избраха пак султана няма какво да се коментира.

936

4

escrin

28.05 2023 в 23:32

"Никой не може да пречупи решимостта на нашата нация да бъдем един, голям брат и Турция заедно."
Ко? Не.

-7195

3

vovchik

28.05 2023 в 22:40

"Оспорвана надпревара".

318

2

Valioka

28.05 2023 в 22:14

Да, не мога да ги разбера турците. Бачкам на един обект където има основно турски бригади. Питам ги - за кой сте? А те - за Ердоган. Викам - добре де, при Ердоган лирата върви надолу, вие бачкате при нас за по 60 лв.на ден, никой в Европа не иска да ви възприеме с тоя лидер... Вдигат рамене.

345

1

Джендо Джедев

28.05 2023 в 21:29

Жалко! Ама нищо, поне в Турция ще продължи да е евтино да се ходи на почивка.