Едуард Сноудън стана руски гражданин с указ на Путин, беглецът от ЦРУ не подлежи на мобилизация

OFFNews 26 септември 2022 в 20:18 8564 12

Едуард Сноудън

Снимка Листай.ру

Едуард Сноудън

Руският президент Владимир Путин подписа указ с който дава руско гражданство на бившия ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, съобщи Интерфакс. След обявяването на документа, Либерално-демократическата партия на Русия на покойния Владимир Жириновски обяви, че е готова да направи новоприетия гражданин и партиен член.

Текстът на постановлението е публикуван на официалния интернет портал за правна информация. Той съдържа списък на лицата, които получават руско гражданство. Сред тях е „Едуард Джоузеф Сноудън, роден на 21 юни 1983 г. в Съединените американски щати“.

През 2013 г. Сноудън изнесе медиите информация за програмите на американските разузнавателни агенции за наблюдение по света. Публикациите предизвикаха широк резонанс. В Щатите той беше обвинен задочно в шпионаж и кражба на държавно имущество. Сноудън първо избяга от САЩ в Хонконг, а след това в Русия.
Приемането на руското гражданство от Сноудън предвид възрастта му породи въпроса дали сега не може да бъде мобилизиран. Той не подлежи на наборна военна служба по обявената в Руската федерация частична мобилизация, съобщи пред Интерфакс неговият адвокат Анатолий Кучерена.

"Съществува процедура, установена от законодателството на Руската федерация относно лицата, които подлежат на наборна военна служба във връзка с частична мобилизация. Тъй като Едуард не е служил в руската армия, няма практика и опит във военната служба, той не подлежи на мобилизация“, каза адвокатът в отговор на въпрос от „Интерфакс“.

Кучерена допълни още, че съпругата на американеца също ще поиска руско гражданство, а синът им вече е руснак по рождение.
Що се отнася до реакцията на Сноудън, Кучерена заяви: „Разбира се, Едуард е благодарен на Русия, че тя не му обърна гръб в труден за него момент и се радва, че той стана руски гражданин“.

В отговор на въпроса защо процесът на получаване на руски паспорт отне толкова време, адвокатът отбеляза: „Той получи гражданство на общо основание, като изпълни всички условия на законодателството на Руската федерация относно гражданството“.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обясни по-късно, че на бившия служител на ЦРУ е предоставен руски паскпорт по негово изрично изявено желание. Американецът е подал документи за гражданство в началото на ноември 2020 година, след като няколко седмици по-рано беше получи право на безсрочно пребиваване в страната.

На 15 февруари тази година, само 9 дни преди Русия да нападне Украйна, бившият служител на американските служби коментира в профила си в Туитър засилващите се опасения, от руско нахлуване в Украйна.

„Ако се случи утре нахлуване, удавете ме, защото ще съм срешил зрелищно. Не забравяйте, че източникът на моя скептицизъм е това, че американската разузнавателна общност (отново) прави гръмки изявления, без да предостави никакви доказателства – защото вие не сте ги изискали от тях.“

Междувременно след оповестяването на документа за гражданството на Сноудън, интерес към него прояви ЛДПР на покойния Владимир Жириновски. Партията организирала "Жириновски набор" в памет на своя покоен лидер и по тази причина, според говорителя на ЛДПР Александър Дюпен "ако гражданинът на Русия г-н Сноудън поиска да стане притежател на втория по важност след паспорта документ - партиен билет, ние очакваме неговото заявление и задължително ще го разгледаме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

12

Propaganda

27.09 2022 в 06:56

И като виждаме как разни рашисти, джихадисти, леви пиндоси, просто предатели, се интересуват от нашите закони, ум да ти зайди, попе.

Ок, нека сноуди да бъде просто ваканцуван в Гуантанамо. Там на руски език да му бъде преподавано нещо от сорта "Основи на Демокрацията", от Кант направо.


Мекия издаде тайните на родината си,
бега кат посран в расия-държава концлагер.

Попе, тука е за Дарвин, попе, Дарвин.



15914

11

поп Дръвчо

26.09 2022 в 22:04

Пропаганда: ами не.

Имаме закони, за разлика от ония там дето имат само шефове.

1236

10

БотоксПутю

26.09 2022 в 21:58

Щял да се записва доброволец/башибозук при Пирожкин във Вагнер. Заплатата си щял да дари на семейства на загинали башибозуци.

12073

9

IvanofRumen

26.09 2022 в 21:32

Хайде утре повиквателна и на фронта като мишена. Честито!

2051

8

Propaganda

26.09 2022 в 21:18

попe, Дръвчо...
...не може така с лекота да оправдаваме, лабилни жендъри, УЖ записващи се да защитат нашата ЗАПАДНА цивилизация. После смутени били от разузнаването й. Че РАЗУЗНАВА!


Заради точно такива мерки нашия ЗАПАД/ЕВРОПА
...е преди расия,
...е преди джихадистите,
...е преди исляма,
...преди китай

...и цялата подобна СВОЛОЧ!!!

2073

7

Johnny B Goode

26.09 2022 в 21:04

Златко, опитай това - [email protected]

1020

6

PlamenIv54

26.09 2022 в 21:04

А Стоун, Чомски, Уотърс и другите полезни идиоти, кога?

6386

5

Zlatko

26.09 2022 в 21:03

Нищо общо по темата, ама…..
Някой знае ли, къде е опцията в сайта “връзка с модерато”?

15914

4

поп Дръвчо

26.09 2022 в 20:53

Пропаганда: не си честен към Сноудън ама хич.

Човекът се озова в най-големия затвор на света и беше напълно неутрализиран, а свърши реално полезна (за САЩ включително) работа.


Иначееее не подлежал на мобилизация, кой знае - трудни времена са. А си е подал носа, а са го закарали във военкомата. Там я го питат кой е, я не.
 
X

Да помогнем на украинските деца!