Досиетата 'Парадайс': Люис Хамилтън избегнал плащането на £17 млн. данъци

OFFNews 07 ноември 2017 в 08:19 4234 0

Снимка Bloxham/LAT/Rex Shutterstock, Guardian

Световният шампион от Формула 1 и един от най-богатите спортисти в света Люис Хамилтън е избегнал плащането на европейски данъци в общ размер на 17 милиона паунда чрез схема, включваща частният му самолет и отров Ман, пише в. "Гардиън" днес.

Името му е поредното в досиетата "Парадайс" - мащабно журналистическо разследване, извадило на светло схемите, използвани от богати и влиятелни хора за заобикаляне на данъчните закони. Досега от него излязоха имената на британската кралица Елизабет II, приближени до американския президент Доналд Тръмп, музиканти, спортисти.

Хамилтън ще бъде разследван от британската данъчна служба, пише още "Гардиън" - една от медиите, участващи в разработването на "Досиетата". Според разследването с помощта на офшорната компания Appleby, която е в центъра на "Досиетата, Хамилтън е избегнал плащането на данъци в големи размери. Компанията е помогнала на спортиста и на други свои клиенти да създадат фиктивни лизингови компании, чрез които те са наемали собствените си самолети от себе си.

Двама професори по право, които са се запознали със схемата, я описават като потенциално "злоупотребяваща", казвайки, че не изглежда тя да следва европейските правила. "Изглежда никой не спазва съществуващите закони", отбелязва Рита де ла Фериа, преподаваща данъчно право в Университета в Лийдс.

Хамилтън заявява, цитиран от "Гардиън", че е поискал адвокат да провери договорните му ангажименти и той го е уверил, че те са законни. Той добавя, че разчита на професионални съвети и че не се интересува от всекидневното управление на бизнеса му.

Има легални методи за избягване данъчно облагане, подчертава изданието, както и че няма директно обвинение към Хамилтън, че е създал схемата със самолетите. Той е потърсил професионален съвет и го е последвал.

Въпреки това експертите казват, че създадената схема е толкова изкуствена, че да може да бъде оспорена, че тя позволява на Хамилтън да избегне плащането на данъци, които иначе биха били дължими, както и че правителството на остров Ман не е предприело правилните стъпки, за да събере дължимия данък.

Изглежда Хамилтън е използвал и други компании на Британските Вирждински острови, остров Ман и остров Гърнзи, за да избегне плащането на 3.3 милиона паунда ДДС, като е внесъл червения си самолет „Бомбардие“, на стойност 16.5 милиона паунда, в Англия от Канада през 2013 г., пише още "Гардиън". Сред други примери, които изданието дава, е, че той основал друга компания на остров Ман, за да поръча автомобил на стойност 1.7 млн. евро, който е управлявал на пистата. Няма данни за него да е бил платен ДДС.

Хамилтън отрича за е използвал офшорните компании.

Световното разследване "Досиетата "Парадайс" разкрива връзките с офшорни компании на някои от най-влиятелните личности и компании по света. От близо 13.4-те милиона файла излизат имената на повече от 120 политици и световни лидери, включително кралица Елизабет II, хора от обкръжението на американския президент Доналд Тръмп. То показва механизмите, чрез които големи международни компании (като Apple и Nike) избягват плащането на данъци или плащат много по-малко.

Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища. В оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови