Досиетата 'Парадайс': Министър на Тръмп търгува със зетя на Путин

OFFNews 05 ноември 2017 в 21:57 6340 6

Мащабно разследване на офшорни компании уличава едни от най-големите международни компании, държавни ръководители и влиятелни фигури в политиката, шоубизнеса и спорта в укриване на значителни суми. 

В разследване на Süddeutsche Zeitung, което разкрива информацията от близо 13.4 милиона изтекли файла, излизат имената на британската кралица и хора от обкръжението на американския президент Доналд Тръмп. Документите разкриват и плащания от фирма, в която зетят на руския президент Владимир Путин е съсобственик, към приближени на Тръмп. 

Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища са кръстени условно досиетата "Парадайс" и в оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times.

Едно от разкритията на досиетата е свързано с името на британската кралица Елизабет Втора. Милиони паунди, собственост на кралицата, са инвестирани във фонд "Кайманови острови", като част от парите отишли ​​в търговец, обвинен в експлоатация на бедни семейства и хора от уязвими групи. Документите показват, че кралицата чрез Херцогство Ланкастър, притежава инвестиции във фондове, които са вложени в бизнеси като компанията BrightHouse, за която се появи информация за експлоатацията на семейства в нужда.

Други от документите отвеждат до Гари Кох - съветник по икономическите въпроси на американския президент .От файловете става ясно, че в периода 2002 - 2006 година той е бил президент или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови, свързани с една от най-старите инвестиционни банки в света „Голдман Сакс“. 

Една от най-любопитните "находки" в документите е уличаването на министъра на търговията Уилбър Рос на САЩ е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шаламанов - съпруг на Катерина Тихонова. Рос притежава дял в корабоплавателната компания "Навигатор" чрез подерица от офшорни инвестиции. "Навигатор" пък има бизнес отношения със "Сибур" - руска газова компания, в която съдружник е Шаламанов. 

Милиадерът Рос запази собствеността си в "Навигатор" дори след встъпването си в длъжност тази година. Според разследването той вероятно черпи изгода от руски фирми, на част от които са наложени санкции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

06.11 2017 в 18:06

Естествено, че така ще се окаже. Наште шушумиги да не би сами да са измислили да ги говорят такива. От ония го прихванаха ...

77927

5

El Commandante

06.11 2017 в 11:19

Ма да не се окаже като в случая Манафорт че не бил министър на Тръмп ми бил случаен минувач, който веднъж видял Тръмп да излиза от Тауър-а и не бил зетя на Путин, ами бил Бай Алексей-съдържателя на кварталния Russian Goods Superstore...

7447

4

MeduimShark

06.11 2017 в 01:39

Какъв зет бе? Съученик. На времето какви съученици имаше! Зетьове!!!

23293

1

Стефан

05.11 2017 в 22:36

Ми кво, сега чакаме ББЦ, НЙТ, ДВ, както и местните тролове, да ни светнат кои са добрите, и кои - лошите.
 
X

Подкастът на OFFNews