И името на Боно от U2 излезе от досиетата "Парадайс"

OFFNews 06 ноември 2017 в 12:08 10079 0

Името на Боно от U2 също излезе от досиетата "Парадайс" (рай - англ.).

"Групата му никога не е била там и изглежда, че и той не е бил. Но Боно открил възможността за инвестиции, която е търсил, в Литва. Фронтменът на U2 е използвал компания, базирана в Малта, за да плати дела си в търговски център в малък град в северозападната част на страната, разкриват досиетата "Парадайс", пише една от медиите, участвали в мащабното журналистическо разследване - британският в. "Гардиън".

Певецът, чието истинско име е Пол Хюсън, е бил инвеститор в малтийската компания "Nude Estates", която е купила мола "Aušra" (зора - латв.) за 5.8 милиона евро (£5.1 млн.) малко след откриването му през 2017 г.

"Nude Estates" включва едноименна литовска компания, която управлява имота в литовския град Утена, който се намира на 97 км от столицата Вилнюс.

През 2012 г. бизнесът с търговския център бил прехвърлен на компания на остров Гърнзи (Великобритания), наречена "Nude Estates 1".

Малта е юрисдикция с ниски данъци. За чуждестранни инвеститори данъкът върху печалбата е намален до 5%. В Гърнзи няма данък върху печалбата на компаниите, въпреки че парите, върнати във Великобритания или Ирландия се облагат, уточнява британското издание.

Говорителка на Боно коментира пред "Гардиън": Боно беше миноритарен инвеститор в "Nude Estates Malta" Ltd, законно регистрирана компания в Малта, до доброволното му оттегляне през 2015 г. Малта е утвърдена сред холдинговите компании юрисдикция в рамките на ЕС".

Световното разследване "Досиетата "Парадайс" разкрива връзките с офшорни компании на някои от най-влиятелните личности и компании по света. От близо 13.4-те милиона файла излизат имената на повече от 120 политици и световни лидери, включително кралица Елизабет II, хора от обкръжението на американския президент Доналд Тръмп. То показва механизмите, чрез които големи международни компании (като Apple и Nike) избягват плащането на данъци или плащат много по-малко.

Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища. В оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !