Дискорд лийкс: Украинското разузнаване е планирало атаки срещу руските сили в Сирия

OFFNews 21 април 2023 в 10:43 5743 2

Снимка

През декември Володимир Зеленски е разпоредил на разузнаването да спре подготовката на операцията.

Украинското военно разузнаване е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руски сили в Сирия с помощ от страна на кюрдските сили, твърди „Вашингтон пост“ с позоваване на строго секретен документ на американското разузнаване, изтекъл покрай т. н. Дискорд лийкс.

Откриването на нов боен фронт на хиляди километри от войната в Украйна по всяка вероятност е с цел да наложи разходи и жертви на Русия и нейната паравоенна групировка – частната военна компания „Вагнер Груп“, действаща и на територията на Сирия. Това е трябвало да принуди евентуално Москва да преразпредели военните си ресурси и да пренасочи част от ангажираните с войната в Украйна към Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил спиране на планираната операция през декември м. г., но изтеклият документ, базиран на разузнавателна информация, събрана към 23 януари, излага подробно как напреднало планирането и как може да продължи подобна кампания, ако Украйна я съживи.

Документът, който на места носи гриф HCS-P, показващ, че определена информация е получена от човешки източници, описва подробно как офицери от Главната дирекция на разузнаването, службата за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната, биха могли да планират атаки без замесване на украинското правителство.

Десетки строго секретни документи изтекоха онлайн, разкривайки чувствителна информация, предназначена за висши военни и ръководители на разузнаването. В ексклузивно разследване „Вашингтон пост“ също е прегледал десетки допълнителни секретни документи, повечето от които не са били оповестени публично.

През 2015 година Владимир Путин изпрати руски части в Сирия, за да помогне на режима на сирийския диктатор Башар Асад да запази властта си по време на гражданската война и създаде постоянно присъствие на хиляди руски войници там. Разполагането, което включва модерни бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана, засили регионалното присъствие на Москва, но съществува в среда, която Русия не контролира напълно. Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна миналата есен, което може да е накарало Киев да оцени, че тяхното извеждане от Сирия създава уязвимост там.

Атаките срещу руските сили в Сирия биха могли „повишат нивото на заплаха до точка, в която руснаците ще трябва да извикат подкрепления“, което може да помогне на военните усилия на Киев в самата Украйна, казна Арон Лунд, сътрудник в мозъчния тръст Century International.

По време на планирането през декември, както се посочва в документа, офицерите от украинското военно разузнаване са предпочитали да нанасят удари по руските сили с помощта на безпилотни летателни апарати и да започнат с „малки“ удари или евентуално да ги ограничат само до силите на наемническата група „Вагнер“.

Разузнаването на Киев е смятало да обучи оперативни кадри на Сирийските демократични сили (SDF), военните подразделения на контролирания от кюрдите автономен североизток на Сирия, за нанасяне на удари по руски цели и извършване на „неуточнени дейности за „пряко действие“ заедно с атаки с дронове.
Кюрдите са искали в замяна обучение, системи за ПВО и гаранция, че ролята им ще бъде пазена в тайна. Ръководството на Сирийските демократични сили е забранявало също така удари по руски позиции в кюрдските райони.

„Документите, за които говорите относно нашите сили, не са истински; нашите сили никога не са били страна в руско-украинската война“, заяви Фархад Шами, говорител на Сирийските демократични сили.

Според изтеклия документ, Турция е била наясно с планирането, като се посочва, че турски официални лица „се стремят да избегнат потенциален ответен удар“ и са предложили Украйна да организира атаките си от кюрдските райони, вместо тези на север и северозапад, държани от други бунтовнически групи, някои от които подкрепяни от Турция. Турция се противопоставя на SDF и смята нейния основен военен елемент, Отрядите за защита на народа или YPG, за терористична група. SDF, обаче, е основният партньор на американските войски в Сирия, където те често споделят бази по време на текуща мисия за задушаване на възраждането на Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

25.04 2023 в 17:32

Едва днес видях тази информация, но дали УкраИна е свършила тез нещица или някои мозъчни центрове на Запад!?

Противягата Пригожин е прекалено елементарен, въпреки че е лице на свинщината в Сирия и навсякъде по света, според мен ритникът с кубинка но педеРацията и мерациите ѝ идва от съвсем дряго място!?

10298

1

AntiZ

21.04 2023 в 11:04

Руската измет си намери майстора!