Десетки хиляди протестират във Франция: 1000 са арестувани, 55 са ранени (обновена)

Магазините в центъра са затворени, витрини са обковани с дъски с надписи срещу президента Макрон

OFFNews 08 декември 2018 в 18:57 5267 7

Над 30 хил. души протестират срещу правителството във Франция днес, съобщи вътрешното министерство в страната. Близо 1000 души са арестувани в страната след сблъсъци с полицията, най-малко 55 са ранени при продължаващите демонстрации на движението на "жълтите жилетки", предаде БНР. Блокирани са пътища.

Следобед протестът в Париж навлезе в по-ожесточена фаза: екстремистки групи се изплъзнаха от полицията и оставиха след себе си изпепелени автомобили, обрани магазини и изкъртени павета. На прицела им е най-вече луксозният 16-и район. Сблъсъци има и около Операта.

На булевард "Шанз Елизе" полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, звукови гранати и гумени куршуми. Много улици и булеварди във френската столица са покрити от облаци сълзотворен газ.

Сред ранените са трима служители на реда. 640 от арестуваните са задържани в Париж, където са събрани 8000 от протестиращите срещу социалната политика на правителството.

Претърсванията в Париж са систематични, а полицията конфискува всякакви вещи, които могат да служат за употреба на насилие. Повечето "жълти жилетки" се държат настрана от по-агресивно настроените групи.

Блокади и демонстрации има и на много места в страната.

Националната жандармерия съобщи, че е провела над 5000 проверки.

Като цяло, засега обстановката изглежда по-добре контролирана от миналата седмица, когато протестите завършиха с вълна от вандализъм в Париж. Ако според някои анализи това е знак за затишие, лидерът на крайната левица Меланшон заяви, че протестиращите са надделели над сплашванията на властите и ще продължат протеста, съобщи още БНР.

Близо 90 000 полицаи охраняват страната, а 8000 са разположени в столицата. 

Протестиращите се стичат към бул. "Шан-з Елизе", но групи групи се оформят и на други места - на площад "Бастилия" например се събират медицински работници. Претърсването е систематично, служителите на реда конфискуват без компромиси всякакви предмети, които могат да станат оръдие на насилие.

Няма и следа от обичайното съботно оживление в центъра на столицата, предава кореспондентът на БНР. Всички символични за Париж туристически обекти и големи магазини са затворени. Много витрини на затворените магазини са обковани с дъсчени прегради, върху тях вече личат надписи срещу президента Макрон. Айфеловата кула и всички символични туристически обекти са затворени, отменени са културни, спортни събития и детски занимания.

"Това е безпрецедентна ситуация" - призна вчера пред Ер Те Ел новият прокурор на Париж Реми Хейц. Многократно френските власти отправиха призиви за ненасилие и дори пуснаха предупредителен клип в социалните мрежи, но сигналите, че предстоят действия на радикални групировки са много сериозни.

Напрегната е ситуацията и в провинцията, вчера в Монтобан са били открити взривни вещества в лагера на протестиращите „жълти жилетки. Опасни мащаби приема и протестът на учениците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък отново разкритикува Парижкото споразумение за климата в Туитър, с думите, ч ето „не работи добре за Париж". "Протести и безредици в цяла Франция. Хората не искат да плащат големи суми пари, предимно на развиващи се страни (които са управлявани по спорен начин), уж за опазване на околната среда. Те скандират „Искаме Тръмп!“ Обичам Франция“, написа Тръмп.

Протестите във Франция показват провал на демокрацията и проблем със свободата и спазването на човешките права в Европа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той посочи, цитиран от Анадолската агенция, че Турция е както против "хаоса, който сеят демонстрантите", така и срещу "използването на прекомерна сила спрямо протестиращите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

10.12 2018 в 17:03

Злият диктатор Макрон кога ще бъде заклеймен от цивилизования свят?

11841

3

трафоПОСТ

09.12 2018 в 12:30

spirit, това няма как да се случи в Русия, там протестите са забранени... ъ, както и референдумите.