Депутат от Върховната рада е участвал в агентурна мрежа на ГРУ за завземане на властта след руското нахлуване в Украйна

OFFNews 24 юни 2022 в 16:02 6818 1

С Деркач е работило пряко висшето ръководство на руското военно разузнаване.

Снимка Служба за безопасност на Украйна

С Деркач е работило пряко висшето ръководство на руското военно разузнаване.

Украинският депутат Андрей Деркач е бил част от агентурна мрежа на руското военно разузнаване - Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (бившето ГРУ). Това обяви в петък Службата за безопасност на Украйна. Мрежата е трябвало да помогне на руския окупатор след нахлуването му в страната да овладее Украйна, твърди „Хромадске“.

По данни на правоохранителните органи оперативното разработване на мрежата е вървяло от дълго време. Групата е била неутрализирана в началото на войната, когато е задържан бившият сътрудник на Деркач Игор Колесников с позивна Ветеран. Колесников е бил таен сътрудник на руското военно разузнаване, свързочник и финансов куриер между руските специални служби и депутата Деркач.

Според признанията на Колесников Деркач е бил завербован от руснаците през 2016 година. Оперативно с него пряко е работило висшето ръководство на военното разузнаване на Русия в лицето на началника на разузнавателното управление Игор Костюков и първия му заместник Владимир Алексеев.

В хода на дейността си народният депутат от Върховната рада е получил финансиране от Русия за създаване на частни охранителни структури в различни региони на Украйна (предимно източна и южна), които руснаците са планирали да използват за превземане на Украйна. Траншовете от Руската федерация са били веднъж на няколко месеца в размер на по 3 до 4 милиона долара. Според разследването, обаче, вместо да ги инвестира по дадените от руснаците задачи, Деркач е присвоил част от тези пари.

Самият Колесников след ареста си е сключил споразмунеи с прокуратурата и е дал обстойни показания пред украинските служители на реда. През май е бил осъден за държавна измяна. По думите на Колесников частните охранителни структури е трябвало да осигурят преминаването на руска техника и „мирното влизане“ на окупаторите в градовете.

Така например за завземането на Киев руснаците са планирали да използват две бригади на спецназа и силите за специални операции, които е трябвало да влязат в Украйна откъм Беларус, бързо да се придвижат към Киев, да завземат правителствения квартал и да свикат във Върховната Рада „вече“ – общо събрание, което да гласува за създаването на ново правителство. Това обаче беше предотвратено като сценарий от украинската армия и службите на страната.


Бащата на Деркач генерал от КГБ, той самият - курсист на ФСБ

Андрей Деркач е народен депутат на Украйна от 1998 година, но връзките му с тайните служби на Русия са силни. Баща му Леонид Деркач е генерал от КГБ, а самият Андрей Деркач учи в Академията на Федералната служба за сигурност на Руската федерация през 1990-93 г., където защитава докторска дисертация. През декември 2019 г. Деркач се срещна с личния адвокат на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани и обсъждъ създаването на междупарламентарна група „Приятели на Украйна СТОП на корупцията“.

След създаването на групата за нея вече не се чу нищо, но по време на разследването на импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп стана известно, че Джулиани е един от кураторите на така наречения неформален канал на американската външна политика към Украйна. Каналът се опита да окаже натиск върху новоизбраните украински власти да обявят (и евентуално да започнат) разследвания срещу компанията „Бурисма“ и двамата Байдънови – младши и старши.

На 10 септември САЩ наложиха лични санкции на Деркач за намеса в изборния им процес. Националният център за контраразузнаване и сигурност на САЩ посочи, че Андрей Деркач може да бъде използван от руската страна за намеса в президентските избори в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

IvanofRumen

24.06 2022 в 16:53

В Украйна корупцията е огромна, но въпреки това не могат да минат нашите политици в България. Като им гледам с какви нови коли са явно има и за народа, за разлика от нас.
 
X

Подкастът на OFFNews