COVID-19: Извънредно положение в Мадрид, абсолютен рекорд на заразени в Русия

Правителството на Словакия поиска помощ от военните за овладяване на разпространението на COVID-19

OFFNews 09 октомври 2020 в 17:03 11802 0

Пандемията от коронавирус в световен мащаб се разраства. Правителството на Испания обяви извънредно положение в и околностите на Мадрид, за да наложи частична блокада за ограничаване на бурното разпространение на новия коронавирус (COVID-19), незачитайки съпротивата на регионалните власти, съобщава "Франс прес".

"Правителството реши да обяви извънредно положение за следващите 15 дни", заяви здравният министър Салвадор Ила след извънредно заседание на правителството, след като висшият съд на областта отмени ограниченията, наложени на 4,5 милиона души в и около столицата.

"Защитата на здравето на хората в Мадрид е абсолютно необходимо", настоя той, посочвайки данни, които показват, че 66 души са починали през последната седмица, а около 500 души "се борят за живота си в реанимация".

"Търпението има граница", подчерта още испанският здравен министър, сочейки с пръст регионалните власти в Мадрид заради това, че не са предприели действия.

"Трябва да се вземат мерки за защита здравето на жителите на Мадрид и за предотвратяване на разпространението на заразата в други области", изтъкна Салвадор Ила.

Междувременно в Русия беше отчетен абсолютен рекорд на заболеваемостта от коронавирус от началото на пандемията – повече от 12 100 нови случая през изминалото денонощие. Предишният рекорд от над 11 600 заразени беше регистриран на 11 май.

Лидер по разпространение на коронавирусната инфекция остава Москва с над 3700 нови случая за денонощие. От днес в столицата се въвеждат нови ограничения.

До 28 октомври се спират преференциалните карти за пътуване в градския транспорт на пенсионерите, а до 18 октомври – на учениците. Тогава приключва есенната ваканция.

Все по-вероятно е преминаването на училищата към дистанционно обучение още от следващия ден. Междувременно от Научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“ в Новосибирск съобщиха, че на 15 октомври ще бъде регистрираната разработваната от тях втора руска ваксина срещу COVID-19.

Първата, създадена в Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, получи официална регистрация на 11 август – преди началото на третия заключителен етап на клиничните изследвания.

Словакия регистрира днес пореден дневен антирекорд на новите случаи на коронавирус, което принуди властите да поискат от армията да помогне на здравните служители и да предупредят за въвеждане на по-строги рестрикции на
обществения живот, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Ярослав Над заяви, че близо 1500 военнослужещи ще бъдат командировани в помощ на здравната система. Първоначално 267 от тях ще бъдат на разположение на здравните власти през уикенда, за да помогнат за проследяване на контактите на заразените с коронавируса.

Словакия отчете 1184 новозаразени с коронавируса за денонощие, съобщиха властите, с което общият брой на заразените в страната с население 5,5 милиона души достигна 16 910. Към днешна дата смъртните случаи са 57, а хоспитализираните с COVID-19 - 370. 

Здравният министър Марек Крайчи заяви, че базовото репродуктивно число за разпространението на заразата е около 1,4, което означава удвояване на новите случаи за седмица.

Словашките власти засега избегнаха въвеждането на обща карантина, но въведоха задължително носене на маски в закрити обществени пространства, ограничиха броя на клиентите в магазините, разпоредиха ресторантите и баровете да затварят в 22.00 ч. и ограничиха броя на участниците в спортни и обществени прояви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков