CNN: Отсъствието на Путин от върха на БРИКС в Йоханесбург показва международната му изолация

OFFNews 21 август 2023 в 14:21 2741 2

Снимка Колаж: Dialog.ua

Неучастието на руския президент Владимир Путин на срещата на върха на лидерите от БРИКС говори много за стесняващите се хоризонти пред Путин и за международната изолация, в която се намира, коментира в анализ на телевизионния канал CNN редакторът Нейтън Ходж.

Имаше време, когато руският президент Владимир Путин беше човек, с който беше задължително да се видиш - в седмиците преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна световните лидери се редуваха да пътуват до Москва, за да призоват стопанина на Кремъл да се отдръпне от ръба и да се откаже от планове за нападение. Тези усилия се провалиха, но възможностите за пътуване на човека, който постави началото на една катастрофална война, са изключително ограничение, коментира Ходж.

Това може да изглежда маловажен въпрос за човек, който управлява държава, обхващаща единадесет часови зони. В края на краищата Путин отворена е вратата на Путин към Пекин и към приятелски настроените към Кремъл лидери на Централна Азия и Иран, където му устроиха посрещания след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. И разбира се, винаги ще може да разчита на Минск: силният беларус Александър Лукашенко, който осигури на Русия стартова площадка за инвазията, също е посрещал Путин .

Но тази седмица Путин ще отсъства знаково от ключов глобален форум , срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург. Неговото неявяване говори красноречиво за изолацията на Русия – и стесняващите се хоризонти на Путин. Лидерите на останалите членове на икономическия блок BRICS – президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, лидерът на Китай Си Дзинпин , президентът на Бразилия Луис Лула да Силва и премиерът на Индия Нарендра Моди – се очаква да бъдат там.

Преди месец офисът на Рамафоса обяви, че Путин няма да присъства „по взаимно съгласие“. Руският външен министър Сергей Лавров ще го замества, въпреки че руските държавни медии твърдят, че Путин ще се появи чрез видеовръзка. Има ли наистина значение дали Путин ще се обади? Участието в международния чат може да е удобен начин да се държи като играч на глобалната сцена, но на Путин ще му липсва не просто още на една групова снимка.

Путин е твърд привърженик на това, което той нарича „ многополюсен световен ред “, насърчавайки структури като БРИКС като противотежест на ръководените от САЩ и Запада институции, които остро осъдиха Русия за нейната война срещу Украйна. И докато действията на Русия може да са довели до широко осъждане от Запада, те остават част от една кампания за международно влияние и подкрепа, особено в глобалния юг .

Укрепването на такава подкрепа на фона на войната срещу Украйна беше ключова цел на неотдавнашната среща на върха Русия-Африка на Путин в Санкт Петербург. Участието на африканските лидери може да е разочаровало Кремъл – по-малко от половината държавни глави от присъствалите на подобна конференция през 2019 г., се появиха на събитието миналия месец – но руската външна политика все още разчита на дипломатическа и политическа подкрепа от страни от Африка, Латинска Америка и Азия.

Тогава защо Путин ще пропусне още една възможност да популяризира визията си?

Е, като за начало, има един немаловажна причина - заповедта на Международния наказателен съд. През март МНС издаде заповед за Путин и друг руски служител за предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия. Заповедта на МНС постави Южна Африка в затруднение: Като страна по договора, създал съда в Хага, Южна Африка е длъжна да арестува лица, обвинени от МНС.

Илюзия е да се предположи, че Путин би могъл да бъде арестуван на пистата на летището в Йоханесбург. В края на краищата, някогашният судански президент Омар ал-Башир – който беше и остава обвинен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с геноцида в Дарфур – успя да избегне подобна съдба по време на посещение през 2015 г. в Южна Африка, напускайки страната , докато съдът разглежда искане от МНС за арестуването му. Кремъл, разбира се, настръхва при всякакви намеквания, че Путин се няма да присъства на срещата на върха на БРИКС заради заповедта на МНС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията, направени от Рамафоса в поверителна клетвена декларация за съда, че Русия ще гледа на ареста на Путин като на „обявяване на война“. А самият Путин каза пред журналисти на 29 юли, че не смята присъствието си в БРИКС за „по-важно от своето присъствие в Русия сега“.

Независимо от мотива, опцията за неявяване на Путин на срещата на върха не е добра за Москва. Но Русия продължава напред с PR кампания, която я като твърдо антиколониална сила, която подкрепя един по-справедлив световен ред.

В наскоро публикувано интервю руският външен министър Лавров изложи основните пунктове за обсъждане. „Напълно съм съгласен, че концепцията за западно господство, насърчавана от Съединените щати и техните подчинени страни, не осигурява хармоничното развитие на цялото човечество“, каза Лавров. „Напротив, трябва да се справим с безграничния стремеж на западното малцинство към военна, политическа, финансова и икономическа експанзия. Техните лозунги се променят: насърчават глобализацията, след това уестернизацията, американизацията, универсализацията, либерализацията и т.н. Но същността остава същата – те се стремят да подчинят всеки независим играч и да го принудят да играе по правилата, които са изгодни за Запада.“

САЩ и техните съюзници, продължава Лавров, „се опитват да забавят естествената еволюция на международните отношения и формирането на многополюсна система или дори да обърнат процеса. Те нямат нищо против да използват неподходящи и незаконни методи, включително използването на сила или едностранни санкции (неодобрени от Съвета за сигурност на ООН), информационна и психологическа война и т.н., за да наклонят света според техните нужди.

Тука иронията е доста голяма. Русия, в края на краищата, води война срещу Украйна, която Путин оправда с видимо имперски термини .

А краят на еднополюсния свят, според Путин, изглежда означава Русия да може да се занимава с кървавия бизнес на окупирането на Украйна, без да бъде ограничавана от международните норми, под фалшивото знаме на освобождението.

По CNN с незначителни съкращения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

06.09 2023 в 18:41

Ами къде и с кого може да се покаже горният? Само с диктатори като Ердоган, вечно ухилиния китаец и скоро с дебелия сладур - севернокорееца.

2099

1

Mateevk

21.08 2023 в 14:58

Русия с действията си сама опровергава налудничавите думи и послания на Путин и съучастниците му, но това на фанатичните русофили изобщо не прави впечатление. Няма лошо в това да има баланс на силите в света и никой да не може да диктува на останалите, но въпросът е как се постига това и какво означава на практика. А самият Путин от идеите за новия многополюсен свят ли се водеше, когато разправяше, че той просто си връщал обратно исторически руски земи и правеше нелепи аналогии с Петър Първи? Всъщност с това ни казваше, че в новия многополюсен уж свят той ще определя правилата на играта. Ама нали точно това твърди, че иска да избегне - доминацията на една сила, а пък всъщност я заменя с нова сила.
 
X

Да помогнем на украинските деца!