Бруталните методи на руските комисари: Арести в метрото, набези на мигранти, извеждат наборниците насила от вкъщи

С наближаването на края есенната военна повинност в Русия методите на руските наборни служби стават все по-сурови

OFFNews 10 януари 2024 в 11:12 2709 3

Руски наборни войници

Снимка Insidir.ru

Руски наборни войници

Крайният срок за есенната военна повинност в Русия наближава, а наборните методи на военните комисари стават все по-сурови с всяка изминала седмица, предаде независимият разследващ руски сайт The Insider.

Президент Владимир Путин подписа указа за редовната военна повинност на 30 септември 2023 г.

През последните седмици наборните методите на руските военни комисари стават все по-брутални - набези срещу мигранти, арести край изходите на метрото, насилствено извлачване от вкъщи.

Комисарите търсят наборниците не само по домовете им - някои от тях директно биват "подбирани" от публични места, например в парка. Наборниците биват подлагани на рекет, измама, заплахи и заключване, разказват те пред The Insider.

Руският разследващ сайт интервюира наборни войници и техни близки роднини, разкривайки опитите на служителите в бюрата за наборна служба да ги сплашват с обвинения в шпионаж, да манипулират и да подтикват към самонараняване.

Близо 40 000 руски военнослужещи вече са загубили живота си, като реалният брой на жертвите може да е два до три пъти по-голям, твърди The Insider.

Причината за "месомелачката" е огромният брой неподготвени мобилизирани войници. Впоследствие често им се отказва хоспитализация въпреки сериозни наранявания, което свидетелства за очевиден недостиг на личния състав на фронтовата линия.

Ето защо не е изненадващо, че кампанията за наборна военна служба през есента на 2023 г. бързо се трансформира от раздаване на известия за наборна военна служба до принудително транспортиране до службите за наборна военна служба и незабавно изпращане още в същия ден до сборните пунктове, отбелязва руският разследващ сайт.

Кремъл често праща мобилизираните войници в анексирания Крим или в гранични райони в Украйна, които са обект на редовен обстрел. Някои от тях биват принудени да подпишат договори с Министерството на отбраната - практика, която се наложи от началото на войната.

По време на продължаващата есенна наборна служба, която тези дни достига своя край, ловът на наборни войници придоби безпрецедентни размери. Заради указа на Путин, според който трябва да бъдат призовани поне 130 000 мъже, руските комисари "изземват" хора отвсякъде, често по незаконен начин.

Внезапните посещения на служители на правоприлагащите органи и службата за наборна служба в работническите общежития и хостели стават редовно явление.

Руските комисари са готови на всичко, за да влязат в домовете на потенциалните наборници. През ноември например Артьом Казаков от Москва е мобилизиран, след като полицаи и служители на наборната служба нахлуват в дома му, представяйки се за представители на руския сайт за обяви за продажба Авито.

Насилствено мобилизиране и за административно нарушение

Има и по-сложни начини за привличане на потенциални наборници. Често насилственото транспортиране на наборниците се обосновава с твърдения, че са извършили административно нарушение - неявяване в отговор на известие за призоваване.

Въпреки че според закона "За военната служба и военния дълг" в такива случаи наборникът трябва да бъде отведен в полицейски участък, за да му бъде съставен протокол, полицията направо отвежда отклонилия се от наборната служба. Обикновено това е свързано с лична молба от страна на военния комисар.

Така е бил "набран" московчанинът Владимир Лукин - полицаите го хващат направо от улицата, докато отива на работа. Вместо да съставят протокол обаче, те принуждават момчето да премине медицински преглед и веднага го изпращат в сборния пункт.

Наличието на несвързани с наборната служба заболявания като хипертония и биполярно разстройство не помогнало - Владимир бил освободен от сборния пункт едва когато се забива с ножица в ръката си, заливайки помещението с кръв.

По време на разследването става ясно, че все пак някои от наборниците все още имат шанс да избегнат незабавното си изпращане на фронта в Украйна, дори при привидно тежки обстоятелства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

10.01 2024 в 14:18

Какви 40 хиляди? Отдавна са много повече загиналите. И от двете страни. Ще тежат на съвестта на този, който вечеря с жените и децата на погиналите от неговата ръка. Такъв цинизъм просто няма! Да гори в Ада!

-529

2

6екеr4о

10.01 2024 в 12:29

Легендите за "Чорний ворон" напълно се материализираха...

Но това е Империята на Злото!

11982

1

leomesi

10.01 2024 в 11:31

Ужас, даже не можем да си представим как лъжат хората.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика