Британска юридическа кантора изправя на съд Готвача на Путин и неговия `оркестър Вагнер`

Искът, заведен във Върховния съд на Лондон, е от името на украинците, жертви на частната военна компания

OFFNews 02 ноември 2022 в 12:07 2463 3

Евгений Пригожин

Снимка РБК

Евгений Пригожин вече е бил уведомен за започнатото производство срещу него

Британската адвокатска кантора McCue Jury & Partners обяви на официалния си сайт, че е завела във Върховния съд в Лондон дело срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин и създадената от него Частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ от името на всички украинци.

„Ние сме горди да представляваме украинските жертви на войната срещу руската частна компания „Вагнер Груп“. Това действие е свързано с търсене на отговорност и справедливи репарации срещу държавно спонсорирания тероризъм на Путин“, се казва в изявлението на юридическата кантора в Туитър. Кантората излезе с официален коментар, след като нейни представители дадоха показания пред парламентарната комисия по външните работи за „Вагнер“ и частните военни компании.

„Има моменти, когато правителствата – независимо дали чрез вътрешни или международни системи, съдилища или междуправителствени агенции – просто са твърде бавни или не могат да реагират адекватно за разрешаване на определени глобални кризи и осигуряване на справедливост, да не говорим за жертвите. Сегашният неуспех на международната общност да се справи ефективно с частната армия на Путин, "Вагнер", и използването на тероризъм от нейна страна в незаконната му война в Украйна е поразителен пример за това. В такива случаи частният сектор и гражданското общество трябва да запълнят празнината; някои наричат това право на гражданското общество“, се казва в изявлението.

„Докато предоставяхме доказателства на Комитета, ние обявихме, като част от по-широка правна кампания на гражданското общество в подкрепа на украинския народ, че украинските жертви са предприели първата стъпка в завеждането на иск срещу ЧВК „Вагнер“ във Върховния съд, търсейки отговорност и обезщетение.

Това беше подходящ форум в историческо сърце на демокрацията, на който да се отправи предизвикателство срещу група, която не се интересува от върховенството на закона или човечеството. Украинците трябва да бъдат поздравени за тази смела позиция“, мотивират действията си юристите от McCue Jury & Partners.

Като част от по-широка правна кампания на гражданското общество с коалиция от водещи световни експерти, McCue Jury & Partners, от името на смелите украински жертви е връчила уведомително писмо на Евгений Пригожин, популярен като Готвача на Путин, и групата наемници, която той е основал, и която използва "Вагнер" като свой псевдоним за война .

„Съдебният иск е се основава на твърденията за заговор с незаконни средства между Пригожин, "Вагнер" и военната машина на Путин за тероризиране на украинския народ. „Ние вярваме, че това е първият път в историята, че частна военна компания е била съдена за използването на тероризъм и за заговор с държава-поръчител за извършване на незаконна война“, казват още от кантората.

Ако искът на McCue Jury & Partners успее, той може да промени фундаментално начина, по който светът се справя с използването на подобни прокси организации от режими, които се стремят да се дистанцират и да се скрият от своите международни престъпления. Използването на тероризма от страна на "Вагнер" за постигане на целите на Путин се потвърждава от техните военни престъпления, включително използването на изтезания, убийства и изнасилвания като оръжия за война, за да тероризират цивилното население до подчинение.

От юридическия екип на McCue Jury & Partners посочват, че този конфликт е конфликт, в който върховенството на закона ще играе централна роля. Войната на Путин в Украйна не само е незаконна по своята същност, но е незаконна и по начина, по който се води – умишлено нанася значителни загуби и щети на украинските цивилни. „Вагнер“ са скандално известни със своята бруталност и способността си да действат извън закона, действайки като (все още необявена) терористична организация и играейки неразделна част от престъпната външна политика на Путин. Всички операции на "Вагнер" са обвити в умишлена завеса на тайна, която това действие на Върховния съд ще се стреми да разкрие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

02.11 2022 в 16:23

Еврак,

Той и Слобо така си мислеше, ама ония в Хага добре му наместиха черпаците. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!