Борисов на Европейския съвет: Хората, които не са ваксинирани, да не бъдат ограничавани в пътуванията си

OFFNews 25 февруари 2021 в 20:49 4676 0

Снимка consilium.europa.eu

Министър-председателят Бойко Борисов е приветствал идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани, като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок", е заявил Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Той е изразил позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията.

"Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията", добавил той. 

Борисов е подчертал, че "ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината" и е допълнил, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

Според него общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил Европейският съюз.

"Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания", заявил Борисов. По думите му трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът Борисов изтъкнал, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок, докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни.

"С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун", отбелязал той и добавил:

"Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек".

Междувременно над 20 европейски лидери са изразили подкрепа за цифров ваксинационен паспорт, който да отговаря на общи критерии за достъп до страните членки и да служи за отваряне на общностите, съобщи дипломатически източник от ЕС, цитиран от БНР.

Евролидерите са настояли да бъдат заложени критерии като ваксиниране, отрицателни тестове или имунитет.

Освен това, те са пледирали за по-категоричен подход за забрана на фармацевтичните дружества да изнасят продукцията си, ако не спазват ангажиментите си.

Те са призовали и за договор за пандемиите, който да бъде предоставен на Общото събрание на Световната здравна организация.

По-рано председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поиска на европейските институции да се дадат нови правомощия в политиката по здравеопазването, за да е по-подготвен съюзът и членките му при бъдещи пандемии. Той поиска и прозрачност на договорите за производство и доставка на ваксини, както и в страните членки да бъдат развити мощни вериги за тяхната доставка, което обяви като "спешно" и допълни, че това не е въпрос на пари, а на воля.

На Европейския съвет ще се обсъдят настоящата ситуация във връзка с пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната и отношенията с южното съседство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови