Арестуваха накуп стотици престъпници, след като разбиха тайния им чат

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2020 в 12:57 5329 0

Снимка Twitter/Priti Patel

Над 800 ареста последваха разбиването на мрежа за криптирани съобщения между престъпници, занимаващи се с наркоразпространение, продажба на огнестрелни оръжия и поръчкови убийства. 

Това са резултатите от операция, проведена във Великобритания, Норвегия и Франция. 

Иззети са огнестрелни оръжия, наркотици и милиони долари в брой, предаде Си Ен Ен. 

Мрежата EncroChat, която се използва за съобщения, е била използвана от 60 000 души по целия свят за координиране и разпространение на незаконни стоки, пране на пари и поръчкови убийства, съобщава Националната агенция срещу престъпността на Великобритания (NCA). 

Извършени са 746 ареста и са иззети 54 милиона паунда в брой, 77 огнестрелни оръжия и повече от два тона наркотици по време на безпрецедентната операция „Венетика“. Полицията е конфискувала пушки, пистолети, четири гранати, AK47 и повече от 1800 патрона, както и над 28 милиона хапчета валиум от незаконна лаборатория.

Освен това са открити и иззети 55 автомобила и 73 луксозни часовници.

NCA заяви, че е работила с отдела за предотвратяване на отвличания и екзекуции. Вътрешният секретар на Обединеното кралство Прити Пател написа в Туитър, че поздравява агенцията за добрата й работата. 

„Тази операция демонстрира, че престъпниците няма да се разминат с използване на криптирани устройства, за да извършват гнусни престъпления“, посочват от агенцията. 

В Норвегия са извършени 60 ареста по време на разследването си с кодово наименование "Lemont" и са иззети 25 тона наркотици, 20 милиона евро, десетки автоматични оръжия, 25 коли и скъпи часовници.

В рамките на съвместна пресконференция с европейските правоприлагащи органи холандската полиция добавя, че 19 лаборатории за синтетични наркотици са били разбити и се очакват още арести.

Операция „Венетика“ е най-голямата по рода си операция в Обединеното кралство. Разследването започна още през 2016 г.

Преди два месеца агенти във Франция и Норвегия са проникнали в платформата и са предали данните, което е позволило на полицията да наблюдава частните комуникации между престъпниците - включително снимки и милиони съобщения.

Операторите на мрежата EncroChat, която се управлява извън Великобритания, разбират, че в платформата е проникнато на 13 юни и изпращат съобщение до потребителите си, в което ги призовават да изхвърлят своите телефони.

Смята се, че ще има още много арести през следващите седмици. 

„Организираните престъпни групи използват шифровани комуникации. Те открито обсъждаха заговори за убийства, пране на пари, продажба на наркотици и огнестрелни оръжия. Бяха нахални и мислеха, че са извън обсега на закон ", казва комисарят Кредиса Дик, цитиран от Си Ен Ен. 

Сега сървърите на EncroChat са затворени. Телефоните с такава мрежа се предлагат с инсталирани приложения за незабавни съобщения и разполагат с код, за да могат да бъдат изтрити дистанционно.

Последните съобщения на някои от мобилните телефони включват: „Тази година полицията печели“.

Полицаят Стив Джуп подчерта, че "уникалната операция" е фокусирана върху хората, за които се смята, че са на най-високо ниво на организирана престъпност.

Той добавя, че работата е "кулминацията на щателното планиране" и представлява "несравнима победа срещу престъпниците, чиито дейност и насилие заплашват и експлоатират най-уязвимите".

"Разбивайки тези групи, ние спасихме безброй животи в Обединеното кралство", добави Джуп.

Директорът на NCA Ники Холанд заяви, че проникването в комуникационната платформа е "като да има вътрешен човек" във всяка висша група за организирана престъпност. По думите му престъпниците с криптирани устройства "трябва да бъдат много, много притеснени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови