72 жертви, от тях 20 деца след химическата атака в Сирия - виновен още няма

Асад, Москва и Запада си прехвърлят вината

ОFFNews 05 април 2017 в 12:40 8374 2

Снимка Reuters

Жертвите на вчерашната атака с химически оръжия в района на сирийския град Хан Шейхун достигнаха 72 души, половината от тях жени и деца, съобщава базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права.

В резултат сирийският режим и опозицията започнаха да си прехвърлят вината за нападението, а Съветът за сигурност на ООН свика извънредно заседание, на което да предприеме мерки срещу виновниците за атаката, представляваща нарушение на международното законодателство. Ситуацията продължава да се развива, но ето какво знаем засега.

Около 6:30 ч. сутринта във вторник самолети нанасят въздушни удари в северозападния град Хан Шейхун в провинция Идлиб, на около 100 км южно от Алепо. Градът с население от приблизително 50 000 души е под контрола на опозицията. 

Първоначалната информация, идваща от Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП), сочеше, че ударите са нанесени от руски или правителствени самолети, а пуснатите от тях боеприпаси съдържат неясен химикал, предизвикващ задушаване. При пострадалите се наблюдават симптоми на отравяне като изтичане на пяна от устата, спазми и свиване на зениците.

Информацията за броя на жертвите варира според източника, но най-общоприетите сведения идват от разполагащата с мрежа от източници на терен СОЧП. Вчера  Съюзът на организациите за медицинска грижа и помощ съобщи, че жертвите са най-малко 100, а ранените са поне 400. За сходна бройка сигнализира и опозиционния представител Осама Абу Зейд, който написа в Туитър за 90 жертви и над 500 ранени.  

По последните данни на СОЧП сред общо 72-те жертви има 20 деца и 17 жени. Социалните мрежи са залети от видеоклипове и снимки на пострадали и загинали деца. Днес в Хан Шейхун са нанесени нови въздушни удари, допълва организацията. Засега не се съобщава нищо за нови жертви. 

Сирийското правителство категорично отрече обвиненията в изявление, цитирано от държавната агенция САНА. Според Дамаск армията не разполага с химически оръжия и е изпълнила задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия, към която се присъедини през есента на 2013 г. Режимът обяснява обвиненията с изфабрикувани новини. 

Руската авиация отрече да е извършвала полети в областта през този ден, а от СОПЧ коментираха, че следите сочат към правителството на Башар Асад заради използваните самолети Су-22. По-късно руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което обяснява случилото се с удари на сирийската авиация, нанесени по оръжейни складове на бунтовниците. Официалният представител на ведомството Игор Конашенков обясни във видео, публикувано на страницата на министерството в YouTube, че изтичането на газ идва от боеприпаси на бунтовниците, предназначени и за износ към Ирак. Конашенков не посочи конкретна групировка, а използва терминът "терористи", с който Русия и сирийското правителство отбелязват всички опозиционни фракции.

Докато Москва, ключов съюзник на Асад, очаквано прехвърли вината върху опозицията, западните лидери насочиха обвиненията към  сирийския режим . Франция, Великобритания и САЩ предложиха проекторезолюция, която да бъде разгледана от Съвета за сигурност на ООН днес. Срещата започва от 17 ч. българско време и 15-те страни членки ще обсъдят документа, който според агенция Ройтерс съдържа предложение разследващи екипи да бъдат допуснати до бази на сирийската армия, за които се смята, че са използвани при атаката. 

Съвместен екип от специалисти от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, създаден от Съвета за сигурност, заключи през миналата година, че "Ислямска държава" и правителството на Асад са отговорни за използването на забранени боеприпаси в Сирия през 2014 г. и 2015 г. 

Най-смъртоносната атака с химическо оръжие, за което бива обвинявано сирийското правителство, бе извършена през 2013 г. в Гута край столицата Дамаск. При нападение със зарин на 21 август тогава бяха убити над 15000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови