6 ключови заключения за щурма на Капитолия: Тръмп обвинен в конспирация, грози го забрана да заема публични длъжности

Комисията на Конгреса на САЩ публикува 845-страничен доклад за бунта, целящ да отмени изборната загуба на бившия президент

OFFNews 23 декември 2022 в 13:02 2447 2

Видеопрезентация показва бившия президент Доналд Тръмп, докато комисията на Камарата на представителите, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари, провежда заключителното си заседание на Капитолийския хълм във Вашингтон, понеделник, 19 декември

Снимка БТА/АП

Видеопрезентация показва бившия президент Доналд Тръмп, докато комисията на Камарата на представителите, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари, провежда заключителното си заседание на Капитолийския хълм във Вашингтон, понеделник, 19 декември 2022 г.

С миналогодишното нападение срещу Капитолия Доналд Тръмп е организирал сложна конспирация, съдържаща няколко аспекта, целяща да доведе до отмяна на изборното му поражение три месеца по-рано. В това обвини бившия американски президент комисията на Конгреса на САЩ, която разследва случая. Тя публикува окончателния си доклад, разгърнат на 845 страници.

На 6 януари 2021 г. привърженици на Тръмп се опитаха да попречат на Конгреса да удостовери победата на настоящия президент Джо Байдън, нападнаха полицаи и причиниха щети за милиони долари.

Докладът хвърля вината за щурма на Конгреса изцяло върху бившия президент.

Той препоръчва да се забрани на Тръмп да заема обществени длъжности в бъдеще.

Тръмп не сътрудничи на комисията и нарече доклада „лов на вещици“ - съобщава Би Би Си.

В продължение на 18 месеца комисията проведе 10 публични изслушвания и интервюира повече от 1000 свидетели, включително служители на администрацията на Тръмп, членове на семейството му, полицаи от Капитолия, бунтовници и др.

В понеделник комисията, съставена от седем демократи и двама републиканци, препоръча на Министерството на правосъдието да разследва Тръмп, който организира поредната си кампания за Белия дом, за подпомагане на бунт и три други федерални престъпления.

Председателят на комисията по избора от Демократическата партия Бени Томпсън от Мисисипи написа в предговора към доклада, който съдържа осем глави, че някога е било "немислимо" президентът на Съединените щати да подстрекава тълпа да марширува към Капитолия.

Шестте основни извода, които бяха публикувани в четвъртък вечерта:

1) Тръмп е направил умишлено неверни твърдения, въпреки че помощниците му са му казали, че са неверни

Решението на Тръмп да излъже, като обяви победа в изборната нощ през 2020 г. е било „предварително обмислено“. Единствено адвокатът му Руди Джулиани го е подкрепил. След като бяха обявени изборните резултати и победата на Байдън, бившият президент започна да прави необосновани твърдения за широкомащабни изборни измами.

В интервюта пред комисията близки до Тръмп съветници и адвокати казват, че не вярват в твърденията за измами, нито имат доказателства за такива.

Най-забележителният сред тези гласове е бившият главен прокурор Уилям Бар, който казва пред комисията: "Дадох ясно да се разбере, че не съм съгласен с идеята да се твърди, че изборите са откраднати и да се пускат тези неща, които казах на президента".

През следващите седмици президентът продължи да сее конспирации, въпреки че висши служители от администрацията му свидетелстват, че са го информирали, че твърденията не са верни.

2) Реториката на Тръмп е довела бунтовници във Вашингтон

Комисията изтъква аргумента, че нападението срещу Капитолия е предизвикано от самия Тръмп.

В допълнение към многократните твърдения на Тръмп за измами, комисията посочва туит от 19 декември 2020 г., в който бившият президент пише: "Голям протест във Вашингтон на 6 януари. Ще бъда там, ще бъде екстремно!"

В показанията и съдебните документи бунтовниците и членовете на милицията, които са присъствали на Капитолия в този ден, посочват туита на Тръмп като основание за идването си във Вашингтон. Комисията цитира хора като Робърт Морс, който беше признат за виновен за нападение над полицаи по време на пробива в Капитолия. Морс "вярваше, че 6 януари символизира момента, в който "1776 г. ще започне отново", защото президентът Тръмп ги е помолил да "бъдат там“, се посочва в доклада.

Комисията цитира и предупрежденията на Сикрет сървис, че хора планират да дойдат във Вашингтон на 6 януари и заплашват да "бъдат екстремни".

3) Тръмп не е предприел действия по време на бунта

Комисията твърди, че Тръмп не е предприел действия при започването на нападението на 6 януари и че е пренебрегнал предупрежденията от Конгреса, че се подготвя сериозна атака.

Част от заключението им почива на показанията на бившата служителка на Белия дом Касиди Хътчинсън, която се яви на изслушване по-рано тази година и даде показания за хаоса, на който по думите ѝ е станала свидетел в Белия дом в този ден.

Според публикуваната в четвъртък стенограма от нейните показания бивш юрист в Белия дом се е опитал да инструктира Хътчинсън, преди тя да даде показания пред комисията, с думите: "Колкото по-малко си спомняте, толкова по-добре".

Комисията се позовава и на комуникацията между законодателите, попаднали в Капитолия, и началника на канцеларията на Белия дом Марк Медоус, който получавал все по-отчаян поток от молби от членове на Конгреса, принудени да се крият.

Текстовете от Хоуп Хикс, една от най-верните помощнички на Тръмп, обобщават тревогата сред служителите в Белия дом. След бунта Хикс изпраща SMS на Джули Радфорд, началник на кабинета на Иванка Тръмп, в който пише: "Сега всички изглеждаме като терористи".

Тя изпраща и следното съобщение на адвокат на Белия дом: "Толкова съм разстроена. Всичко, за което сме работили, е заличено."

4) Крайнодесни групи са планирали и след това са действали

Съобщенията за въоръжени групи, насочени към Вашингтон и конкретно към Капитолия, започват да идват през декември 2020 г. В доклада се отбелязва, че на ФБР са изпратени съобщения, разпространявани в групи, ръководени от крайно десните Oath Keepers и Proud Boys.

Полицията на Капитолия и агентите на Сикрет сървис - които са отговорни за защитата на президента - получават подобни съобщения от вътрешни хора и други лица. Някои от тях изрично посочват Капитолия като център на потенциална насилствена дейност.

Някои от разговорите идват от криптирани чат приложения, но други съобщения са публично достъпни в сайтове, подкрепящи Тръмп, както и в Twitter.

5) Тръмп се опитал да окаже натиск върху своя заместник-председател да отмени резултатите

Част от плана на Тръмп да остане на президентския пост се въртял около един спорен прочит на Конституцията на САЩ, който според него позволявал на вицепрезидента Майк Пенс, който председателства удостоверяването на изборите, да го обяви за победител.

На 6 януари Тръмп се е опитал да се обади на Пенс. Крещял на помощниците си да го повикат по телефона, пише в доклада. След това бившият президент излъгал Пенс, че има правомощия да се намеси в удостоверяването. Свидетели разказват пред комисията, че Тръмп нарекъл вицепрезидента "слабак" и казал, че той "не е достатъчно решителен".

Обръщайки се към тълпата на 6 януари, Тръмп заяви, че се надява Пенс да "постъпи правилно". По-късно, в разгара на атаката, бунтовниците щяха да скандират "Обесете Майк Пенс", докато щурмуваха Капитолия.

6) На Тръмп трябва да бъде забранено да заема публични длъжности

В резултат от разследването си комисията е направила 11 препоръки.

Една от тях се позовава на конституцията, според която лице, което е положило клетва да подкрепя конституцията на САЩ, но е "участвало във въстание" или е дало "помощ или утеха на враговете на конституцията", може да бъде лишено от правото да заема държавна длъжност.

Тръмп беше предаден на Министерството на правосъдието за подпомагане или съдействие на въстание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови