Искате шофьорска книжка без курс и листовки? Няма проблем: 1600 лева и е ваша

Йоанна Коларова, Александра Маркарян 20 септември 2018 в 13:33 141778 15

Перфектен шофьор сте, но имате "малък" проблем - нямате книжка, а не ви се губи време с курсове, изпити по теория и кормуване. Или искате да наемете някой за шофьор, но той е неграмотен и няма шанс с листовките. Няма проблем! Достатъчни са имена, ЕГН, адрес, подпис на бял лист, няколко дни търпение, определена сума и готово: получавате напълно легална шофьорска книжка.

Оферти като описаната не са нито тайни, нито необичайни. Напротив - публикуват се толкова често в общодостъпни Фейсбук групи, че са станали тривиални - потребители ги подминават, сякаш е напълно в реда на нещата да си купиш книжка или диплома.

Попадаме на такава в публичната Фейсбук група "Търся, продавам, подарявам". Отправя я Mim Ivanova, която освен шофьорски книжки предлага и "напълно легални" дипломи за завършено образование.

Тя не е единствената търговка - регистриран като Галин предлага пълната палитра от незаконно добити документи:

Свързваме се с трети продавач, регистриран като Ivaylo Georgiev, чрез Вайбър и искаме оферта.

Представяме се за полуграмотна девойка, която за n-ти път не може да пребори листовките. Питаме колко струва шофьорска книжка, категория B и Ivaylo надлежно ни информира.

"Цената за категория В е 1600 лева, процедурата отнема приблизително 7-8 дни, след като поръчате, а документите, които вадим - пише той - се издават директно чрез КАТ и са напълно легални."

Плащането - продължава продавачът - се извършва, след като клиентът види документа, парите се превеждат по банков път.

"За да поръчате, са необходими три имена, ЕГН, местораждане, населено място по адресна регистрация, снимка и подпис на бял лист", допълва той.

Проблемът с купуването на шофьорски книжки у нас определено е много сериозен. След обявяването на гладната стачка на дисидента Николай Колев-Босия бе създадена извънредна парламентарна комисия, която да разследва сигналите за корупция в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), която изпитва кандидат-шофьорите.

Миналото лято ГДБОП направи акция и арестува 12 души от общо 16 изпитващи от ДАИ-София за продажба на шофьорски книжки. В момента всички те си стоят на работа. Ресорният зам.-министър на транспорта, който отговаря за ИААА, Ангел Попов е с внесен в съда обвинителен акт за измама. Прокуратурата поиска и отстраняването му от работа, но заместникът на Московски, който е известен с прякора си Геле Линейката, упорито отказва да си тръгне. Попов категорично отрича във ведомството да се продават шофьорски книжки и да има корупция.

* Снимката, публикувана в профила във Viber на Ivaylo Georgiev, се оказа крадена. С OFFNews се свърза потърпевшият и разказа, че още преди две седмици е подаден сигнал срещу лицето, което се е регистрирало като Ivaylo. По негова молба свалихме от публикацията снимката, с която Ivaylo се представя във Viber.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

61

Murad

02.09 2021 в 16:23

Как мога даси купя книжка Б категория