Магистрала 'Хемус': Незаконен строеж, подарени 1 млрд. лева, съсипана гора и път върху свлачища

В един участък е извършено сериозно строителство за много милиони. Търси се фирмата, за да ѝ се плати

Рени Петрова 29 октомври 2021 в 12:47 13733 0

Един милиард лева "подарени" на неоткриваеми фирми, съсипана гора, десетки документи с невярно съдържание и слабо трасе със свлачищни зони, върху което трябва да мине автомагистрала "Хемус". Това са само част от установените нарушения при проверките от министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройство, ДАНС и НАП.

На съвместен брифинг вътрешният министър Бойко Рашков, регионалният министър Виолета Комитова, председателят на ДАНС Пламен Тончев, главният секретар на МВР Петър Тодоров, директорът на НАП Румен Спецов и зам.-директорът на ГДНП старши комисар Атанас Илков обявиха резултатите от проверките си. 

Зам.-шефът на Главна дирекция "Национална полиция" обясни, че проверките са започнали след сигнал от Комитова, в който има данни за извършени множество нарушения при строителството и изграждането на "Хемус". Нарушенията са по цялото трасе - от лот 1 до лот 9. Сключени са два инхаус договора между Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" ЕАД.

"Проверката е установила, че от лот 4 до 9 няма издадени разрешителни за строеж, не са започнати процедурите по отчуждаване по цялото трасе, а към фирмите изпълнители са преведени авансово средства. За лотове 4, 5 и 6 няма разрешение за строеж, но за 27 км отсечка са преведени 77 млн. лева, за лот 5 - 91 млн., а за лот 6 с дължина 32 км - 101 млн. лева", каза Илков. 

Стана ясно, че за лотове 7, 8 и 9 лот няма започнати строителни дейности, а там има преведени пак авансови суми - 92 млн. лева. "Реално строителство има само при 4 лот, а в 5 лот има 2,5 км отнемане на земна маса и това е", заяви още той.  

По думите му до момента са разпитани над 150 души - собственици на земите, а общият брой на тези, при които предстои отчуждителна процедура, е над 1500.

Директорът на НАП Румен Спецов разясни какво е правила приходната агенция при вчерашна и днешната акция в АПИ и "Автомагистрали" ЕАД. Направени са анализ на договорите, преглед на счетоводството, както и съпоставка на движението на парите и каква част са декларирани и осчетоводени.

Регионалният министър Виолета Комитова заяви, че изграждането на "Хемус" е започнато още през 1984 г., когато е изграден пътят до Ботевград, след това "бившият премиер Бойко Борисов е решил да продължи този път и се започнати процедури, които стартират през 2013 г. През 2019 г. Борисов се сдобива с разрешение за строеж на лотове 1, 2 и 3. Направи ни впечатление защо няма разрешение за строеж на останалите".  

Според Комитова не е имало спешна необходимост през 2020 г. да бъдат раздадени 1 млрд. лева чрез инхаус. Установено е, че първите три лота  се строят от 2019 г. и има договори, които са сключени до 2024 г. - 51 км и 300 м след Ябланица към Плевен. Тя коментира и обвиненията, че служебното правителство е спряло строежа, като заяви, че тя е последният човек, който ще спре строежа.

Министърът допълни, че за 4, 5 и 6 лот има влязъл в сила ПУП с дата 19 април 2021 г. "Най-тежко е състоянието на лотове 7, 8 и 9. Освен че няма разрешение за строеж и влязъл в сила ПУП, е очертано и едно трасе, откъде би минал пътят, което според направените проучвания минава през много слаби терени и свлачищни зони, през защитена територия и през специален обект и трябва да бъде преместено.

Комитова заяви още, че бившият шеф на "Автомагистрали" продължава да спори с нея за това "каква сделка на живота си е направил, като е раздал парите, че те били застраховани с полици". По думите ѝ в България няма застрахователна компания, която може да издържи на такъв иск от 1 млрд. лева. 

Регионалният министър добави, че в един участък е извършено сериозно строителство за много милиони и се търси фирмата, за да ѝ се плати: "Тя обаче не се показва, не казва, че го е построила." Стана ясно и че има подаден сигнал от горски служител за унищожена гора от 80 дка. 

"Най-интересното в инхаус е следното - получавате договор за 100 млн. лева без обществена поръчка. Взимате парите. В договорите пише, че когато ние започнем да строим "Хемус", вие ще трябва да ни доставяте чакъл, пясък, техника, като единствената ни задача е пет дни по-рано да ви отправим покана. Тоест отговорност носи "Автомагистрали" ЕАД, тя ще поправя евентуалните дупки, ще поправя трасета, ще прави ремонти с държавни пари", подчерта Комитова.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отново обясни, че за някои участъци от автомагистралата няма информация за това кой ги строи. "Никой не казва "Аз строя". За първи път в историята се строи обект с национално значение от неизвестен извършител", добави МВР министърът. 

Според него тези, които строят без строителни книжа, пращат строители с тежка техника в центъра на София: "Оказа се, че някои от представителите са от фирми, на които държавата е платила изработеното". Рашков заяви и че една от строителните фирми е превела 21 млн. лева в Близкия изток. 

Бойко Рашков обясни, че нарича авансово дадените пари "подарени", защото след като са раздадени миналата година, не се знае къде са - средствата ги няма, няма машини, не се строи. "Какви са тези привилегии на фирмите, които не плащат нищо за това, че са получили от държавата кредит, няма строителна дейност, кои са тези, които се поставят над закона?", попита той. 

Има образувано производство в прокуратурата, за което той подозира, че няма да завърши: "В подобни разследвания трябва да бъдат засегнати интересите на някои бивши властимащи. Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат бившите управляващи и бившия министър-председател, затова започнахме разследване самостоятелно", добави МВР министърът.

Рашков определи казуса с "Хемус" като пирамида, която строи магистрала на зелено. Той обясни, че освен всички останали нарушения са съставени десетки документи с невярно съдържание. 

Всички материали ще бъдат предадени в прокуратурата, но министерствата ще информират и обществото в същия формат, за да се знае, че оттам нататък трябва да очакваме от държавното обвинение да изпълни онова, което изисква законът, завърши Рашков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови