Зорница Русинова е новият социален министър

Няма да има вицепремиер по социалната политика

Симона Костадинова 18 май 2016 в 10:48 4632 2

Зорница Русинова поема поста на подалия оставка Ивайло Калфин. Кандидатурата ѝ беше приета днес в Народното събрание.

Решението беше прието със 135 гласа "за", 68 "против" и 8 "въздържал се". Вицепремиер по социалните политики няма да има.

Новият социален министър беше представен пред депутатите от вицепремиера Томислав Дончев, защото премиерът Борисов е на посещение в Узбекистан.

Преди гласуването новият лидер на БСП Корнелия Нинова заяви, че от партията ѝ няма да подкрепят Русинова за социален министър, защото са в опозиция и избирането на нов член на кабинета е работа на управляващите. По думите ѝ политиката на правителството е антисоциална и няма значение кой ще дойде на мястото на Калфин. Тя разкритикува и политиката, водена от Калфин."Единственият изход са предсрочни избори", каза още Нинова.

"Не ни изненадва оставката на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, изненадва ни, че цялото правителство не си подава оставката", каза социалистът Георги Гьоков.

Мариана Тодорова от АБВ пък излезе на трибуната и изброи какво е направил Калфин, докато е бил министър. Тя призова БСП да критикуват едва когато постигнат толкова с ляв министър в дясно правителство, каквато е била ситуацията на Калфин. Тодорова каза още, че партията на Първанов ще подкрепи кандидатурата на Русинова, защото е хубаво да има приемственост.

В отговор от БСП пък заявиха, че явно и АБВ ще следват примера на ДСБ да са опозиция, която обаче подкрепя политиката на управлението.

От ДПС също заявиха, че няма да подкрепят промяната в Министерския съвет. Те подчертаха, че това е поредната кадрова промяна. 

До избора ѝ се стигна, след като миналата седмица от АБВ заявиха, че оттеглят подкрепата си от управляващата коалиция. Малко след това вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка, а премиера я прие. Досега Русинова беше заместник на Калфин в социалното министерство.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи Русинова за поста в края на седмица, след като ден по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че социален министър най-вероятно ще стане вицепремиера Томислав Дончев. Той обаче така и не прие предложения пост, а Борисов заяви, че никога не е казвал, че именно това ще е кандидатурата, която ще предложи.

Русинова беше назначена за зам.-министър на социалното министерство от 19 ноември 2014 г. Там тя отговаряше за европейските фондове и международните програми и проекти.

Тя е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

18.05 2016 в 11:25

Йончев вика че таа кака е у час и била сербез.
Ама Йончев също вика че Путин не бил убав.

Тъй че аз ще си запазим преценката за по-нанатам....
 
X

Да помогнем на украинските деца!