Калфин намекна за нуждата от смяната на министри от РБ

Ексминистърът не смята, че връщането му в парламента би било "най-вълнуващото решение"

OFFNews 11 май 2016 в 12:55 2833 0

Калфин намекна за нуждата от смяната на министри от РБ

Има два варианта пред правителството - или да се активизира с персонални реформи, или да работи интензивно по секторни политики. Ако това не се случи, може да се очаква пълен спад в подкрепата и доверието към него. 

Това каза на брифинг в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) Ивайло Калфин, който подаде оставка, след като АБВ оттегли подкрепата си за правителството. От изявлението му стана ясно, че той напуска не заради липсата на подкрепа в сферата на социалната политика, а заради критиките от партията на Първанов по отношение на външната политика, енергетиката, икономиката и отбраната и сигурността - ресори, свързани с министри от Реформаторския блок.

Според Калфин, който беше министър на външните работи в кабинета на тройната коалиция, външната политика има няколко основни дефекта. Основният е, че страната е загубила ролята си на регионален фактор. "Ние влязохме в ЕС, защото страната ни беше важна за региона", каза министърът в оставка и поясни, че "това, което се случва около нас, е много обезпокоително". Според него в подобна ситуация трябва да се търсят инструменти за туширане на напрежението.

"Особено с езика на държавния глава ние понякога изостряме напрежението и противопоставянето в региона, вместо да търсим консенсус. По-скоро работата на България е да търси решения, които да успокояват напрежението. Това, което се случва около нас, предполага решаване на проблеми, а не трупане на напрежение", поясни той.

Калфин допълни също, че въпреки растежа в икономиката, няма усилия за преструктурирането ѝ, а възобновяването на проекта "Южен поток" не противоречи на търсенето на собствени залежи на нефт и газ в Черно море. 

Той каза, че няма нищо против нито един свой колега, но все пак, за да оцелее правителството, ще са необходими персонални промени. "Но са важни политиките, а не да се смени една физиономия с друга. Ако политиката не се променя, рано или късно променяме, този който я провежда", допълни Калфин.

По думите му Реформаторският блок има своите проблеми. Като такива посочи "раздвоението" в Блока, което веднъж вече е разклатило кабинета, както и заемането на министерски пост от партиен лидер, с което се "затваря всякаква възможност за всякакви промени".

Калфин каза, че не е разсъждавал върху това да се върне в парламента като депутат и че "преминаването от изпълнителната в законодателната власт не е най-вълнуващото решение".

"Критиките, които бяха отправени към правителството, са още валидни и са свързани със забавени реформи, със загуба на скорост от правителството.  Тези натрупвания не позволяват на АБВ да изпълни това, което е поела като ангажимент в тази конфигурация", поясни още той. 

По думите му усилията му като министър са били изцяло подкрепени от колегите му в правителството, както и от парламентарните групи в парламента. Калфин си постави висока оценка, като най-голямата реформа според него е тази в пенсионната система, която сега е стабилна. Като успех той посочи и силно критикуваните еднодневни договори, които определи като "експеримент" в границите на ЕС. Голямата му амбиция, за която съжалява, че няма да осъществи, е промяната в медицинската експертиза и ТЕЛК-овете.  

Надявам се да има раздвижване в лявото пространство, но не това е тема на АБВ да излезе от правителството, коментира още той, въпреки че очаква подобряване на диалога между АБВ и БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови