ВАС върна 'Атака' в коалицията на Обединените патриоти

С това незаконно решение на ЦИК ни нанесоха щети. На места можем да останем без представители в РИК, коментира Волен Сидеров

OFFNews 03 февруари 2021 в 13:01 3767 0

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари 2021 г., с което са извършени промени в състава на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО" и така върна формацията на Волен Сидеров в нея.

Административното дело беше образувано пред ВАС по жалба на "Атака".

С решение № 1962-НС от 28 януари ЦИК е извършила промени в състава на коалицията, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г., като е заличила от нея "Атака". Името на коалицията става "Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО". Освен това анулирала удостоверение №1 от 6 февруари 2017 г. на ЦИК и е издала ново с вписване състава на коалицията след извършените промени.

Като фактически основания за това решение ЦИК е посочила заявление от 27 януари 2021 г. от представляващия коалицията Красимир Каракачанов.

Коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО" е регистрирана за участие в парламентарните избори на 26 март 2017 г. В сроковете по чл. 144, ал. 1, ал. 5 и ал. 6 от Изборния кодекс (ИК) не са извършвани промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Изборите, за които е регистрирана, са произведени на 26 март 2017 г. Предвид на това сроковете, в които може по реда на чл.144 от ИК да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която разпоредба е основано оспорваното решение, заявяват от ВАС.

От съда допълват, че дори заявлението от 27 януари 2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да беше подадено в сроковете на чл. 144 от ИК, искането на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО" пак би било неоснователно. Това е така, защото според чл.144, ал.1 от Изборния кодекс е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията.

В случая представеното към заявлението "решение за промени в състава на коалиция" не удостоверява напускането на "Атака". Съгласно т. 4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО" решенията на коалицията се "считат за приети само ако са приети" с пълно единодушие на трите партии.

В случая няма заявление на "Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й – НФСБ и ВМРО, обясняват от ВАС.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Пред OFFNews лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази удовлетворение от решението на върховния съд.

"Беше логично това да се случи. Законът бе грубо погазен и бе съвсем нормално ВАС да отмени това незаконосъобразно решение. Какво обаче мога да направя срещу тези 13 души, които са го гласували. Не мога да ги съдя, а те ни нанесоха щети, защото текат преговорите за членовете на РИК, а нямаше как да издадем пълномощно на хората си по места. Сега има опасност да останем на места без свои представители", заяви Сидеров.

Председателят на партията каза още, че не мисли за явяване на изборите в коалиционен формат.

"Обсъждахме темата дали има смисъл да се явяваме на изборите и всички в "Атака" са категорични, че има смисъл. Ще се явим самостоятелно колкото и тежка и нечестна да е предстоящата битка", добави Сидеров пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови