В деня на посещението на Кери ВВС "заловиха" нарушител (снимки)

OFFNews 15 януари 2015 в 13:39 14900 3

Бойно учение на МиГ-29

Снимка ВВС

В деня на посещението на американския държавен секретар Джон Кери в София българските Военновъздушни сили (ВСС) демонстрираха бойната си готовност. 

За първи път български изтребители МиГ-29, носещи бойно дежурство по мисията за контрол и охрана на въздушното пространство (Air Policing), отработиха прехващането, идентификация и съпровождане на „самолет-нарушител”. В ролята на нарушителя влезе натовски стратегически военнотранспортен самолет С-17 „Globemaster”, излетял от летище Папа в Унгария.  

До момента в подобни учения в ролята на нарушител са влизали самолети от военната ни авиация. За да се преодолее рутината, която са придобили нашите бойни летци, се преминало към новия модел на тренировка, уточняват от пресцентъра на ВВС. 

"В търсене на нови пътища за подготовка и по-ефикасно използване на ограничените ресурси, Командването на ВВС инициира контакти с авиациите на партньорски държави от НАТО. Идеята е прелитащи над наша територия военно-транспортни самолети на Алианса да влизат в ролята на цел и да бъдат използвани в тренировките по Air Policing. Това води до ново ниво на реализъм в подготовката, до разширяване на сътрудничеството в тази сфера с партньорите от НАТО, до икономии на ресурси на нашата авиация и до подобряване на координацията с ДП „Ръководство на въздушното движение”, се казва в прессъобщението.

Преди два дни пилотите от 3-а авиобаза – Граф Игнатиево и ръководителите на полети от База за командване, управление и наблюдение са преминали подготовка на симулатора на ДП „РВД” за постигане на по-добра координация в действията по Air Policing.

За първи път военните ни пилоти работят по толкова реалистичен сценарий. Действията им симулирали ситуация с непознат нарушител, летящ на голяма височина и скорост в условията на интензивен въздушен трафик - този на гражданската авиация.

"Това не бе само тренировка по Air Policing, а и трениране за борба с потенциална цел тип „Ренегат” (граждански самолет, използван с терористични намерения)", обобщават от ВВС.

По случайност командир-инструкторът на самолета-цел С-17 е бил българин - капитан Николай Чапразов, помощник-директор по операциите на ескадрилата за стратегически въздушни превози в база Папа, Унгария.

Намеренията на Командването на ВВС са и в бъдеще в тренировките по Air Policing интензивно да се използват прелитащи над наша територия военно-транспортни самолети на Алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови