Плевнелиев обеща на Кери повече пари за отбрана

Юлиан Христов Последна промяна на 15 януари 2015 в 11:38 19366 7

Президентът Росен Плевнелиев е потвърдил пред държавния секретар на САЩ Джон Кери ангажиментите ни към НАТО.

Основният ни ангажимент към Алианса беше представен на 5 септември 2014 година на срещата на върха на НАТО. Тогава българският държавен глава потвърди записаното във "Визия 2020", че страната ни трябва задели 1.5% от брутния вътрешен продукт за отбрана за 2015 година и 2% до 2020 година. Към момента обаче тези намерения не са спазени, тъй като Министерството на отбраната е с орязани средства за тази година. 

Повече пари за отбрана обеща президентът и по време на срещата му вчера с британския външен министър Филип Хамънд. Британският дипломат е поставил въпроса за изпълнението на ангажиментите съгласно решенията от Уелс. След срещата в сряда от президентската администрация съобщиха, че държавният глава се съгласил с констатацията, че заложените в бюджета за 2015 година разходи за отбрана не отговарят на поетите съюзнически ангажименти, но изразил надежда, че ще бъдат осигурени допълнителни ресурси за модернизация на Въоръжените сили.

Междувременно Кери и Хамънд се срещнаха на работна закуска в София и обсъдиха актуални въпроси от международната политика.

Официалните визити на ръководителите на американската и британската дипломация в София съвпаднаха. Снимка: U.S. Department of State

Срещата между Плевнелиев и Джон Кери продължи около 50 минути - повече от планираното. Освен темата за сигурността, на нея са потвърдени намеренията за продължаване стратегическото партньорство между двете страни. По отношение на енергетиката двамата са потвърдили общата си позиция за необходимостта от диверсификация на енергийните ресурси и източници. 

Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността, съобщиха след срещата от „Дондуков“ 2.

Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции, подчерта президентът Плевнелиев. Българският държавен глава беше категоричен, че очаква 2015 да бъде „годината на реформите“ у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

Президентът Плевнелиев подчерта, че не само България, но и регионът на Югоизточна Европа работи за повече свързаност и интеграция в областта на енергетиката, с което да се преодолеят зависимостта в доставките на енергийни ресурси. „Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа“, заяви българският държавен глава.

Росен Плевнелиев благодари на Джон Кери за последователната подкрепа на правителството на САЩ за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на Българската армия с партньорските армии от НАТО. „България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности“, подчерта президентът. Според българския държавен глава с развитието на сектора на високите технологии у нас, страната ни има възможност да се специализира в областта на кибер-сигурността в рамките на НАТО. Президентът запозна държавния секретар и с Програмата „България в НАТО и европейската отбрана 2020“ и с проектите за намаляване на зависимостта на страната ни от един оръжеен доставчик. Двамата направиха анализ на рисковете и заплахите, произтичащи от геополитическата нестабилност в региона и набелязаха мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните заплахи.

Държавният секретар потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Джон Кери оцени високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море.

Постигането на работещо споразумение в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е средство и за ЕС, и за САЩ да насърчат икономическия си растеж и да изградят нови стандарти за икономическо сътрудничество в света, заяви още по време на срещата президентът Росен Плевнелиев.

След срещата с президента, Кери разгледа Ротондата "Св. Георги" във вътрешния двор на президентската администрация. Оттам той отиде пеша до сградата на Министерски съвет, където започна срещата му с премиера Бойко Борисов. След нея е планиран кратък брифинг за журналисти.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови