Томислав Дончев след вота: Промени ще има, бъдете така любезни да изчакате няколко дни (видео)

Вицепремиерът заговори за нов начин за разпределяне на европейските средства - не по проекти, а със схеми, които да стигат директно до бизнеса

OFFNews 21 юли 2020 в 12:26 10200 18

Снимка Пресцентър - МС

Томислав Дончев

Промени (в управлението - б.р.) ще има, бъдете така любезни да изчакате няколко дни.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг на ГЕРБ в парламента веднага след като правителството преодоля петия вот на недоверие.

Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата, тъй като бе обявено, че все още не е пристигнал от Брюксел, където участва в срещата на върха.

В изказването си Дончев резюмира какво предстои за България в следващия финансов период за ЕС и защо, според ГЕРБ, е толкова важно в този период да няма смяна на властта.

Той посочи, че вотът не е минал, защото няма смисъл от предсрочни избори толкова скоро преди редовните и защото в рамките на мандата има да се свърши още работа, като първата задача е справяне с последиците от пандемията. Втората основна тема, посочи той, е подготовката на документите за европейското финансиране, договорено от европейските лидери в Брюксел. Други ключови задачи са завършването на огромни енергийни проекти през следващите месеци и създаването на организация за машинното гласуване.

Все пак, вицепремиерът призна някои пропуски на управлението. 

Не е достатъчно да сме по-добри от другите. Ние трябва да сме толкова добри, колкото очакват хората, заяви той. Освен това, по думите му, в политиката било важно да умееш не само да говориш, а и да слушаш. Дончев изрази и съжаление, че до момента не е намерил формат за разговор с протестиращите. По думите му няма значение колко са те, а какво имат да кажат.

Той коментира постигнатата тази нощ сделка на европейските лидери за пакета за преодоляване на пандемията и европейското финансиране за следващия финансов период. По думите на Дончев сделката е добра за България и за ЕС.

Финансирането, договорено за България

Общият пакет за България възлиза на 28,934 милиарда евро.

Вицепремиерът заговори за нов начин за разпределяне на европейските средства - не по проекти, а схеми, които да стигат директно до бизнеса.

"От новия инструмент ние имаме шанса да финансираме фокусирано, целенасочено и аз твърдя, че това трябва да бъде в една тясна политическа рамка. Парите трябва да отиват там, където има шанс за максимална полза, посочи Дончев. - Основните цели и приоритети освен укрепването на здравната система, освен допълнителни социални мерки за справяне с кризата, освен допълнителни помощи за бизнеса, организирани по различен ред. Не 5000 фирми да пишат два месеца проекти и от тях да получат финансиране 700, а схеми, които стигат до огромна част от бизнеса. В състояние сме да финансираме всеки заявил и всеки, който има право. Това означава бързи пари, на място, без никаква преценка – обективна и субективна. Без никакъв корупционен риск, когато всички ще получат пари, тогава няма корупция, няма избрани и неизбрани."

В коментар социалният министър Деница Сачева заяви, че не можело да се очаква България да стане по-добро място за живеене при „непрекъснати протести“. Според нея имало зовящите за оставка нямали визия за бъдещето. Мафия няма – твърди също тя, имало грешки, които щели да се поправят:

„Ключовите думи, с които беше приета многогодишната финансова рамка, са конкурентоспособност, растеж и заетост. Това са общите цели и когато всеки от нас говори за това, че България трябва да бъде едно по-добро място за живеене, нека да припомним, че България ще стане едно по-добро място за живеене, разбира се, първо, когато всеки един от нас спазва законите и конституцията, но и също когато всички заедно си поставяме общи цели. Няма как България да бъде по-добро място с непрекъснати протести и непрекъснати призиви за оставки дори тогава, когато нямаш визия за бъдещето.

Все пак е факт, че при намален общ бюджет на многогодишната финансова рамка, България получава по-голямо финансиране с един милиард. Това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно. В държава, в която има съмнения за тежка корупция и в държава, която се управлява от мафия. Няма как. Няма как да се увеличава бюджетът, ако няма доверие в това, което правим. Така че няма мафия. Може да има грешки, може да има неща, които трябва да се поправят – това без съмнение е необходимо, без съмнение ще бъдат чути гласовете и ще има промени, но нека правилно да тълкуваме фактите и всички заедно да си поставяме общи цели“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

18

Нострадамус

21.07 2020 в 22:44

Константин Проданов с остра критика към мутрата борисоф - Казвал на ЕС:
"Не, не ви щем безплатните пари, дайте ни заеми"!
"Първoнaчaлнитe плaнoвe нa EК ca били Бългaрия дa пoлучи нaд 9 млрд. eврo бeзвъзмeзднo зa възcтaнoвявaнe нa кризaтa, нo cлeд подлите кoмeнтaри нa прeмиeрa Бoкo Бoриcoв cумaтa ce e cтoпилa знaчитeлнo, кaтo нaшият миниcтър-прeдceдaтeл e зaщитил чужди интeрecи.

6589

17

stanimir_13

21.07 2020 в 22:25

Ще има. Че как?! Ще сменим чистачката.

11719

16

Краси

21.07 2020 в 20:02

Вие не само че не сте по-добри от другите, както твърдите, вие сте по-лоши от всичките си предшественици, поне от Жан Виденов насам. Вие сте дори по-лоши и по-прости от Тодор Живков.
Пръждосвайте се в Дубай или някъде другаде, докато още можете, и ни оставете да си уредим държавата.

4821

15

Марто

21.07 2020 в 17:58

Никой няма да ви чака, бе, плъх!
Първо ще изкачате ареста си. После ще изчакате присъдите. И за финал ще си изчакате края на животчетата, но под стража и при средно-мизерни условия.
По-добре бягайте!

17439

14

мнение от IP

21.07 2020 в 17:10

Имахме възможност освен с работата на институциите (Алепу, Росенец, ТЕЦ Варна, нахлуването в президентството, уж проверките на есемеси за подкупи, записи и снимки, трагично-комичните удари по бизнеси) да разберем и че сме ултраси, лумпени, платени, лузъри, тулупи и други). Какво да чакаме?!?!.

17439

13

мнение от IP

21.07 2020 в 17:06

Да чакаме какво след толкова скандали???

18551

12

Нострадамус

21.07 2020 в 17:06

Дончев обеща: европейските пари да сега ги рапределяхме на тъмно и крадохме, но вече ще го разпределяме честно!

3040

11

Любомир Димитров

21.07 2020 в 16:59

Абсолютно му вярвам за схемите - те вече са готови, нали ще има едни пари за усвояване, т.е. за присвояване ! Как мислите, че те досега са чакали и не са ги обезпечили със схеми. Общото между всички схеми е, че всяка води като краен резултат до няколко чекмеджета !!!

12182

10

sawall

21.07 2020 в 15:32

Оооо пиленца, вие схемите си ги направихте преди години! Не може ли да разговарят с протестиращите. Те съвсем ясно ви казаха какво не е наред. Вие сте нагли и се правите на глухи. Ти и шефа ти, наглец...

В коментар социалният министър Деница Сачева заяви, че не можело да се очаква България да стане по-добро място за живеене при „непрекъснати протести“. -- Таа па кви глупости говори. Нямало мафия, мафията, мадам, е очевидна за всеки, който не печели от нея и не си е затворил очите за нея.

Страхливост и слабост маскирани като сила и положителна енергия. ВЪН!

3811

9

Toni2019

21.07 2020 в 15:22

Чакай бе Томи - я виж ТЕЦ Варна - без да се ползва сме платили 50 милиона на Ахмед Доган срещу платените от него смешни 23млн за да го придобие. Какво се случи бе Томи продължавате ли да коленичите и да си затваряте очите като ни залъгвате с калинки?

https://www.facebook.com/1018366967/videos/10221751583231658/

На линкът се доказва, че България не е правова държава, а ДПС ни управлява почти 20 години.