Борисов след "трудно описуеми" преговори в Брюксел: България получава €29 млрд. Ето за това заслужавам да ми се иска оставката!

Александра Маркарян 21 юли 2020 в 08:25 14826 21

Общият размер на средствата по многогодишната финансова рамка (МФР) и пакета "Следващо поколение ЕС" за България е близо 29 милиарда евро. Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече - над милиард евро - по новата МФР в сравнение с настоящата. Това при положение, че общият размер на новата МФР е с 62 милиарда евро по-малък от сегашния (заради излизането на Великобритания - бел. ред.). Ето за това заслужавам да ми се иска оставката, заради близо 2 милиарда повече при това окастряне! Тези, които днес ще се упражняват, нека да го знаят. В най-тежката обстановка за ЕС!

Това заявява министър-председателят Бойко Борисов във видео, излъчено в официалния му профил във Фейсбук рано тази сутрин след "четири нощи, пет дена, които трудно могат да се опишат" на преговори между лидерите на ЕС в Брюксел за рамката (т.е. новият 7-годишен бюджет, от 2021 до 2027 г.) и пакета за възстановяване на Европейския съюз от коронавирусната криза.

Видеото предизвика остри коментари. Твърдението, че България "получава" 29 милиарда евро бе опровергано от евродепутата Радан Кънев. Позицията му вижте тук.

Преговорите в Европейския съвет, на който и Борисов е член, приключиха със споразумение в ранните часове на 21 юли. Първи за него съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел с една дума в Туитър - "сделка". По-късно на брифинг с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той започна изложението си така: "Направихме го. Европа е солидна, здрава и най-вече единна". 

Общият размер на МФР е 1 трилион и 74 милиарда евро, а на пакета - 750 милиарда евро.

Парите за кохезия, устойчивост и ценности са намалени от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване има за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро, предава кореспондентът на БНР.

Преговорите между европейските лидери започнаха на 17 юли и трябваше да завършат на 18-и. Вместо споразумение към този момент имаше остро противопоставяне по въпроса за размера на фонда за възстановяване от COVID кризата и съотношението в него между парите за безвъзмездни плащания и за заеми. Нареклите се "пестеливата четворка" лидери на Швеция, Дания, Австрия и Нидерландия плюс Финландия отказаха да приемат €500 милиарда от 750-милиардния пакет да бъдат дадени под формата на безвъзмездни грантове. Водени от нидерландския премиер Марк Рюте, те поставиха максимум от €370, който да е обвързан с изпълнение на условия, включващи правото да се блокират искания за безвъзмездна помощ. Останалите държави - включително най-засегнатите от коронавируса Испания и Италия - отказаха сумата да падне под 400 милиарда. Унгария и Полша заплашиха с вето при обвързване на отпускането на средства с изпълнение на условия, касаещи демокрацията. Едно от тях бе обвързването на помощта с върховенството на закона в съответната страна.

Борисов

"От 17 юли, петък, почнахме и влязохме с четири отворени въпроса - разказва Борисов във видеото. - Първо, какъв да бъде общият обем на средствата по многогодишната финансова рамка и по пакета "Следващо поколение". Какво да бъде съотношението между грантове и заеми и тук беше истинска война. Знаете - преди известно време канцлерът Меркел и президентът Макрон казаха: "500 милиарда евро грантове плюс 250 (млрд.) заеми".

Какво ли не се чу... Да се надявам, че всички колеги са забравили престрелките помежду си и обидите.

Снощи, към 24 часа българско време, се спряхме на 390 (млрд.) грантове и на 360 заеми.

Към 4:30 ч в последния си рунд, след моето ходене до 11-ия етажа, сърдене, връщане, беше вкарана точка 67, в която за първи път се дават 200 милиона за изоставените райони в България."

Договарянето на 200 милиона за Северозапада Борисов нарича "най-голямата битка" и добавя, че целта е те да станат конкурентоспособни. "Ето сега, както се правят заводи във Враца, да им се направят пътищата."

"Успяхме да запазим средствата по кохезионна политика и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия - казва още премиерът. - За кохезионната са заложени €9 млрд., с €800 млн. повече. Това е важно за постигане на основните ни цели: конкурентоспособност, растеж, заетост.

Средствата от Фонда за справедлив преход – с половин милиард евро. Средства по миграция и сигурност – успяхме за външната ни граница на ЕС също 200 милиона евро. Западните Балкани – ангажиментите към тях също са потвърдени.

От средства по пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на €7,7 милиарда грант. Основната част от тези средства, в размер на 6 милиарда евро, са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и нисковъглеродна икономика."

За договореното за България, според Борисов, заслуги имали канцлерите на Германия - Ангела Меркел, и Австрия – Себастиан Курц, френският президент Еманюел Макрон, министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е изключителен приятел на България. Канцлерът Меркел също искаше да се каже, че с тези допълнителни 200 милиона евро за Северозапада много помогна. Огромна подкрепа от австрийския канцлер Себастиан Курц, който когато беше в оставка, аз често го подкрепях. Той направи изказване пред Съвета все едно е премиер на България – че държи България да получи тези 200 милиона. Благодаря и на него! Да не пропусна някой: на премиера на Холандия (Нидерландия) специално да му благодаря.

(..)

Благодаря на президента Макрон и премиера Рюте, и, разбира се, на Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Заслужават да им кажа имената, защото много милиарди, много стотици милиони евра нямаше да дойдат в нашия бюджет. Да се надяваме и че няма да се сбъднат лошите пророкувания за пандемията (...)

Успяхме да вземем за България не по-малко, а с над милиард повече. Всички колеги казаха, че е заслужено, защото и нашето председателство беше за пример, и, колкото и да ви звучи нескромно, всички ми благодариха за изключително конструктивност и помощта. Шарл Мишел лично на мене по телефона ми се обади, за да ми благодари за огромната помощ, която съм оказал в преговорите...“

Европейските лидери са се договорили решенията, свързани с "медицинската част" да са общи за Съюза и да минават през комисаря по здравеопазването, посочва премиерът и допълва, че това е било и негово настояване, подкрепено от френския президент Еманюел Макрон.

"Положихме огромни усилия. Всички сме на прага на силите си"- казва Борисов във видеото и добавя, че Съветът не е успял да счупи рекорда за най-дълги преговори, поставен в Ница през 2000 година, но "моят рекорд за кафета е непобедим вече".

"Надявам се всички оценявате какво сме направили, но на хората, които ми искат оставката, им оставям 29 милиарда евро за следващите години. Това са близо 60 милиарда лева (...) или повече, отколкото при социалистическите правителства беше всичко, което изкарваше България", казва още Борисов.

Съветът завършил с торта със свещички по случай рождения ден на шведския премиер Стефан Льовен и с поздравления към белгийския премиер Софи Уилмес за националния празник на страната, разказва Борисов и споделя също семейни въпроси, например, че заради преговорите, не успял да отиде на рождения ден на сестра си.

"Накрая всички се поздравихме и гласувахме и 7 без 20 българско време честитихме на Щефан, премиера на Швеция, рождения ден. (...) Колежката София, на Белгия, днес има национален празник. Запалихме свещички, торти, за да ги поздравиме. А, и сестра ми имаше на 17 юли, не можах да отида да я видя, в петък ѝ беше рожденият ден, ама тя одърте вече, няма да се сърди. Много рождени дни ни минаха, но да е жива и здрава, и нея да си я поздравя все пак оттук.

България е в банковия съюз, е в ERM II, България има с над милиард евро само по тази програма и за първи път 200 милиона само за изостаналите и бедни райони."

Целия запис вижте тук:

Как постигнатото бе представено от Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен? Вижте (в пресконференцията се говори на английски, френски и немски ез.):

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

22

Нострадамус

24.07 2020 в 17:23

ЕП отхвърли решението за парите, с които Борисов се похвали.
Нa извънрeднa cecия в Брюкceл Eврoпeйcкият пaрлaмeнт oтхвърли днec c гoлямo мнoзинcтвo мъчитeлнo пocтигнaтaтa cдeлкa нa мaрaтoнcкия Eврoпeйcки cъвeт зa 7-гoдишнaтa бюджeтнa рaмкa нa cъюзa oт близo 1,1 трлн. eврo и зa cпeциaлния фoнд зa бoрбa c пocлeдицитe oт пaндeмиятa oт 750 млрд. eврo

6589

21

stanimir_13

21.07 2020 в 19:29

Как да ги опише? За това е необходимо четене с разбиране.

3232

20

tarabata

21.07 2020 в 16:50

ХАХАХАХАХАХАХАХАХ след трудно описуеми преговори?!?!?!?!?-не получихме нищо! по рада дълбоката

3811

19

Toni2019

21.07 2020 в 15:31

"Трудно описуеми" т.е. нищо не разбрах не мога да опиша

18551

18

Нострадамус

21.07 2020 в 10:43

Според психотроника Слава Севрюкова:
Борил (1207-1218), koйто е узурпирал властта от Калоян е сринал духа на държавата.
Същото направи и БорисоФ, но
в България нещата ще се променят към добро.
Когато с гръм и трясък нахлуе злото и всичко изглежда непоправимо погубено, ненадейно ще настане обрат.
Като прогонени от подивели ветрове, ще се разпилеят разбойниците от Хунтата ГЕРБ, които с десетилетия са грабили държавата.

3005

17

Bahmu

21.07 2020 в 10:35

ББ - Бойко Боклука, някой поне опъна ли те да има с кво да се хвалиш или само за тия пари ще ми приказваш? Ясно е, че вече сте измислили как да си ги наврете и тях в гъзовете дебели, дай нещо от хотелската стая ...

77927

16

El Commandante

21.07 2020 в 10:21

Добре де, не сте честни деба, с тва шкембе, да се качиш до 11 етаж не е малко постижение...айде малко обективност деба.

3810

15

Пенчо бре

21.07 2020 в 10:19

"грандове или общо грандове и заеми."

Миче, Миче и ти си една гранд-дама!

grant - правителствена помощ, субсидия.
Аn amount of money given especially by the government to a person or organization for a special purpose.

63994

14

Red or Dead

21.07 2020 в 10:18

Ако ???? изобщо знае значението на думата "кохезия", аз си режа главата!
Единствинети които имат шанс да видят трошици от тези пари са МИСИРКИТЕ..."СОЦИОЛОЗИТЕ"....
за пенсионерите 40 лв. за Коледа лично от НЕГО...
И всичко това САМО с едно изречение
".... ъъъъ... аз имам ???? със САХЕР"
????

18551

13

Нострадамус

21.07 2020 в 10:17

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи като "национален успех", че ще получи около 72 милиарда евро, информират "Гардиън" и "Политико"
Гърция про 10 милиона население, получава 72 Милиарда
България при 6,9 милиона население, което получава 29 Милиарда!
Големи успехи за Хунтата ГЕРБ!