Станишев за пакет 'Макрон': Ще продължим да се борим за преразглеждането му

OFFNews 10 януари 2019 в 18:34 4406 1

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев определи днешното отхвърляне на два от трите доклада на пакет "Мобилност" като сериозно постижение и заяви, че работата за пълното му отлагане и преразглеждане ще продължи.

"Днес в комисията по транспорт на Европейския парламент успяхме да отхвърлим два от трите доклада, които съставляват т.нар. "пакет мобилност". Това е сериозно постижение, предвид баланса на силите между държавите в ЕП. При това развитие е малко вероятно въпросът да бъде отнесен до пленарна зала. Ще продължим да работим за отлагането на целия пакет за следващия мандат на ЕП и цялостното му преразглеждане, за да се постигне по-добър баланс между интересите на различните държави, транспортния бранш и работниците", написа в официалната си Фейсбук страница Станишев.

Според него обаче практиката да се "спасява страната в 12 без 5" често ограничава възможностите да се постигне каквото и да било. "Ако българското правителство си беше свършило работата навреме, особено по време на Председателството на Съвета на ЕС, може би днес нямаше да бъдем в тази несигурна ситуация", пише още лидерът на ПЕС.

Той изрази задоволство от единната позиция на българските евродепутати срещу пакета, но заяви, че това не се случва по-често заради модела на управление на правителството.

"Иска ми се това да се случва по-често и навреме, когато става въпрос за националните ни интереси. За съжаление, отговорният начин на правене на политика, далновидният, държавнически подход при решаването на стратегически за страната ни въпроси, не е присъщ на този управленски формат", допълва Станишев.

Ето и пълното изявление:

Днес в комисията по транспорт на Европейския парламент успяхме да отхвърлим два от трите доклада, които съставляват т.нар. "пакет мобилност". Това е сериозно постижение, предвид баланса на силите между държавите в ЕП. При това развитие е малко вероятно въпросът да бъде отнесен до пленарна зала. Ще продължим да работим за отлагането на целия пакет за следващия мандат на ЕП и цялостното му преразглеждане, за да се постигне по-добър баланс между интересите на различните държави, транспортния бранш и работниците.

Интензивните срещи по темата от последните дни, които проведох с редица колеги евродепутати от други страни, включително с изпълнителното бюро и с лидера на нашата парламентарна група Удо Булман, ми дават основание за известен оптимизъм. Практиката да се спасява страната в 12 без 5 и да оставяме такива важни теми за последния момент силно ограничава възможностите ни да постигнем каквото и да е. Ако българското правителство си беше свършило работата навреме, особено по време на Председателството на Съвета на ЕС, може би днес нямаше да бъдем в тази несигурна ситуация.

При все това – доволен съм, че с колегите Петър Курумбашев, Георги Пирински и Момчил Неков, както и депутатите от Българска Социалистическа Партия Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, се присъединихме към протеста на българските и румънските превозвачи в Брюксел, заедно с повечето български евродепутати и колеги от Румъния. Надявам се силните възгласи и разветите знамена да накарат колегите, за да чуят справедливите искания на работниците от България, Румъния, Полша, Литва и други „периферни“ страни. Законодателство, което предизвиква толкова дълбоки разделения в ЕС, което толкова ясно разделя държавите на печеливши и губещи, е абсолютно неприемливо.

Благодарим за усилията от страна на организаторите: Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози, Ангел Траков от Съюз на международните превозвачи, Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България, Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Александър Чакъров от Национално Сдружение на Българските Превозвачи. Ние сме на ваша страна!

И още нещо – за пореден път в ЕП доказахме, че по въпроси, засягащи националните интереси, българските евродепутати можем да обединим усилията си в името на обща кауза. "Съединението прави силата" е изводът, с който завършва общата позиция на всички наши представители в ЕП, разпространена до медиите по-рано днес. Иска ми се това да се случва по-често и навреме, когато става въпрос за националните ни интереси. За съжаление, отговорният начин на правене на политика, далновидният, държавнически подход при решаването на стратегически за страната ни въпроси, не е присъщ на този управленски формат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

11.01 2019 в 10:22

Браво Станишка! Всички заедно да помогнем на Ваньо Биомета да си купи още едно Бугати!