Стъки: Милионът е само в главата на един кинорежисьор - Кутев. Взели сме 220 хил. Кутев: Будалка ви

OFFNews 17 юни 2021 в 09:50 11064 1

Снимка Нова тв

Станислав Недков-Стъки

"Няма милион. Милионът е само в главата на един кинорежисьор - Кутев, който се опитва да играе предизборен щаб на президента Радев."

Така председателят на Българска федерация по ММА Станислав Недков-Стъки отговори в интервю за Нова тв на твърденията на правителствения говорител Антон Кутев, който заяви, че преди изборите Министерството на младежта и спорта е раздало 5 млн. лв. по, меко казано, съмнителен начин. Недков бил получил 1 млн. лева за няколко години. Спортният министър Андрей Кузманов наля масло в огъня с думите: "Почти едни и същи хора печелят програмите. Мога да ви кажа, че някои от тях са заработили по милиони левове в този период от 4 години. Има интересни организации, които печелят, като Федерацията по ММА, спортен клуб ИПОН".

Стъки - един от организаторите на протестите срещу президента Румен Радев и контрапротестите в защита на Бойко Борисов - днес коментира изказването на министъра така:

"Вижда се този човек как срича. На него му е заповядано да излезе и по някакъв начин да петни лично моето име. Нападките срещу мен започнаха в момента, в който инициативен комитет издигна моята кандидатура за президент и започна полицейска репресия. Сега виждаме изнасяне на лъжливи, манипулативни данни, които въобще не кореспондират с истината".

На въпрос кое не е вярно, Недков отговаря:

"Понеже говорят за милион, 2017-а година - 31 348 лева е получила Българска федерация по ММА. Това представлява 1,3% от общата сума по програмата. 2018 година - 34 890 лева, 1,5%. 2019 г. не сме одобрени въобще. 2020 г. - 39 953 лева, 1,7%. Общо за пет години - 222 хил. лева. Това са "милионите".

В този петгодишен срок са обхванати над 2 500 деца, с които нашите клубове по места, в шест града, работят инструктори, лектори. В тези суми влизат хонорари на треньорите, наеми на залите, влизат лекторски, влиза и екипировка. За федерацията нищо не остава. Всичко бива раздадено на клубовете и на хората, които работят с тия младежи. Основната цел на тази програма е превенция на младите хора до 29-годишна възраст от зависимости - наркотична, хазартна.

(...)

През 2020 г. беше променен Законът за хазарта и настъпиха доста промени в тази сфера, което даде възможност на спортния тотализатор да отделя повече суми за това. 2020 г. сумата, която Българска федерация (по ММА) е спечелила, е съставлявала 1,7% от общата сума. За 2021 г. тези проценти са 5,3%. 118 хил. лева за 2021 г."

Той реагира на думите на говорителя на правителството Антон Кутев така:

"Другарят Кутев е завършил университет по кино в Москва и чрез един такъв скалъпен скандал той се опитва да измести центъра от скандалите, които служебният кабинет, назначен от Румен Радев, всеки ден.... и най-вече този скандал с Пламен Узунов. Имаме секретар, който получава огромен плик, за който имаме съмнения вътре за корупционна дейност. И чрез едно такова мероприятие на следващия ден, на по-следващия излиза говорителят на правителството, изнася някакви данни".

"Чувствахте ли се задължен да подкрепяте властите, с които работите добре и от които получавате финансиране? Имаше ли чувство за дълг?" - пита водещият Виктор Николаев.

"Как да се чувства човек задължен, като по тези програми печелят по 60, 70 сдружения? По никакъв начин ние не сме обвързани като федерация с някоя партийна централа или с някой определен човек или министерство", отвръща Недков.

Той отрича да е получавал пари по други програми, извън финансирането по програмата за хазарта. Отделно федерацията получава и годишно финансиране, предвидено за спортните федерации.

"Вижте сега (показва лист), това са всички финансирани федерации в България. Вижте къде се намира Българска федерация по ММА. Ние сме в последната третина. Парите, които получаваме, представляват 0,65% от общия бюджет на министерството. Вижте къде се намира федерацията на служебния министър на спорта Андрей Кузманов (показва подчертан ред по-нагоре; става въпрос за Българската федерация по модерен петобой, чийто председател е Кузманов - бел. ред.)."

"Служебният министър на спорта Андрей Кузманов има сериозен конфликт на интереси - той едновременно е шеф на федерация и е министър на спорта. Затова аз днес ще сезирам господин Цацаров и КПКОНПИ да разследват как е възможно министърът в същият момент да бъде шеф на федерация. Той в момента може да си отпусне някакви средства на себе си, на федерацията си", заяви Стъки.

През 2021 г. неговата федерация е получила 180 хил. лева годишно финансиране. То се определя на база успехи от миналите години, а при тях за 7 г. те били над 320 медала. В същото време, твърди Недков, федерацията на министър Кузманов е получила 320 хил. с един-единствен медал през цялото си съществуване, бронзов от европейско първенство. Той призова Кузманов да върне на държавата 200 хил. лева, "които е взел неправомерно", "ако наистина иска да управлява прозрачно това министерство".

През 2013 г. Станислав Недков-Стъки е част от "Горда България" и водач на листа. Тогава казва, че ГЕРБ са унищожили всичко, до което се докосват, сравнява бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов и бившия му вътрешен министър Цветан Цветанов с "мутри", нарича ги "мафия". Водещият му напомня това, както и скорошните изяви на Стъки, които са с противоположната теза. "Напоследък обаче заглавията бяха "Стъки изригна: Не трябва да позволяваме на тази сбирщина да управлява" (по адрес на новите управляващи - бел. ред.); "Подкрепа на Борисов и неговата демокрация". Какво се преобърна?", пита Николаев, на което Стъки отвръща, че не разбира въпроса.

"Защо свързвате Българска федерация по ММА, Станислав Недков - Стъки с ГЕРБ? Каква е връзката? Аз не мога да разбера въпроса. Никога не съм се притеснявал да изказвам гражданската си позиция."

Според него няма нищо различно в това хем да нарича ГЕРБ "мутри" и "мафия", хем по-късно да иска да останат на власт. Обяснението му е следното:

"През първия мандат на ГЕРБ всички знаем, че Цветан Цветанов, когато беше вътрешен министър, беше потопил цялата страна в страх. Всеки, който се срещаше с някой, си държеше телефоните ... не смеехме да говориме на глас. Никога не съм се притеснявал да си изкажа мнението дали срещу Цветанов, дали срещу Борисов. И днес ако има някакъв проблем, свързан с Борисов, пак ще изляза и ще го кажа. Дали е Цветанов, дали е Радев, дали е Бойко Рашков - аз излизам и говоря директно".

Водещият продължава да недоумява как първо Стъки нарича ГЕРБ "мафия", а после прави контрапротести в тяхна защита, но Стъки пренасочва разговора към президента Радев:

"Излизал съм срещу Румен Радев и пак ще изляза, защото не харесвам начина му на управление. Не харесвам как той назначи едно служебно правителство, превръщайки го в предизборен щаб. Имаме пряка намеса в изборите. Основната задача на служебния кабинет е да организира честни и прозрачни избори. Виждаме, че това няма да се случи, поради невъзможност да осигурят машините, които са необходими. Но виждаме, че три седмици преди изборите, говорителят на кабинета и министрите на кабинета пряко се намесват в предизборната кампания, като изнасят манипулативни данни, чрез които искат да променят изборния резултат. Това е основната тема, върху която всички ние трябва да мислим. Защо служебният кабинет се превръща в говорител на президента Радев, след като се намираме в предизборна кампания, и чрез своите внушения, че се извършва нещо нередно от предишни министри или от хора, които... Откога стана престъпление да участваш в програма, в обществена поръчка и да спечелиш?".

Твърди, че е ходил по протести и докато ГЕРБ са били на власт, но "сега управляват други хора. Вие вече трябва да се отърсите от това, че ГЕРБ още са на власт, че Борисов управлява, джипката и т. н. Вече има други хора, които мачкат българския народ с червен ботуш. Това трябва да се каже".

Другото погрешно внушение, което беше направено, е, че Станислав Недков е взел пари. Станислав Недков няма спортен клуб, аз нямам НПО, аз съм председател на Българска федерация по ММА, в която членуват 27 клуба и 600, 700 деца. Този опит за изчегъртване на Българска федерация по ММА е опит за посягане на тия младежи, на тия деца и на тия млади хора, които се занимават с този спорт в страната.

Отговорът на Кутев

"Будалка ви." Така говорителят на служебния кабинет Антон Кутев отговори на твърдението на Стъки, че федерацията му е взела не милион, а 220 хил. Докато Кутев говореше, Стъки нахлу в студиото. 

Според него по-голямата сума се формира както от парите по програмата за хазарта, така от финансиране за оборудване, така и от държавното годишно финансиране.

„Тези 220 хил. лв., за които говори той, са само по програмата за превенция на зависимостите. Отделно федерацията е взимала всяка година по 180 хил. лв. Получавани са средства и по други програми”, обяви Кутев.

„Изкарах един час в Министерството на спорта и разбрах защо ММА бойците се занимават с политика. Защото печелят повече от нея, отколкото от спорт. Станислав Недков ни будалка. Федерацията, която той управлява, е получила над 1 млн. лв.”, подчерта Кутев.

Той отговори и на обвинения, че дъщеря му е получавала пари от спортното министерство.

"Нито стотинка не е взела моята дъщеря от Министерството на младежта и спорта. Национален младежки форум (от който е била част) е участвал по проекти в министерството, но през 2020 г., а моята дъщеря е напуснала тази организация през 2019 г.”, обясни Кутев.

В казуса за парите, давани на федерации, се включи и бившият спортен министър Красен Кралев. След изявлението на Кузманов и Кутев в Министерския съвет вчера Кралев даде светкавичен бирифинг, на който крещеше и удряше по масата, докато обясняваше как са "разпитвани негови хора в неговото министерство". Още за реакцията му вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews