Скопие обвини България за изстъпленията си срещу сънародниците ни при честването на Гоце Делчев

В позицията си македонското МВнР плаши, че ще прати в Европарламента оплакване от поведението на наш евродепутат

OFFNews 05 февруари 2023 в 17:11 6932 5

знаме

Снимка Архив

Честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев се превърна в нов конфликт.

Честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев в Северна Македония е преминало "в най-добър ред и без нарушаване на обществения ред и спокойствие", с участието на множество официални и граждански делегации от Република Северна Македония, включително официалната делегация на Република България и български граждани, които да отдадат почит на революционера.

Това е констатацията, която прави македонското външно министерство в специална позиция по въпроса.

"Със съжаление обаче констатираме, че и в навечерието, но и след отбелязването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България продължават да изявяват териториални претенции към Република Северна Македония и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни", гласи позицията на Скопие.

От МВнР посочват, че в съответствие с Конституцията на РСМ и законите, както и международното право, компетентните институции на Северна Македония са били длъжни и са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на провокации, напрежение и инциденти, които могат да застрашат националната сигурността, обществения ред, здравето на хората и международните отношения на държавата.

"Въпреки изразената воля, Република България не положи достатъчно усилия да предотврати достъпа на радикално настроени лица до ГКПП Деве баир, като по този начин даде възможност на някои от тях да се държат агресивно, да обиждат и упражняват насилие спрямо представители на гранична полиция на Северна Македония", пише още в позицията, цитирана от БТА.

От МВнР на Северна Македония уточняват, че в съответствие с установените протоколи за работа и стандартите на ЕС за безопасно управление на границите част от нарушителите на обществения ред и спокойствие са задържани и предадени на компетентния съд, който е наложил съответните мерки, а от министерството ще бъде изпратено писмо до Европейския парламент, "в което ще информира за неуместното и обидно поведение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи".

В позицията се отрича твърдението за договорено съвместно честване на Гоце Делчев.

"Припомняме, че една от задачите на Съвместната експертна комисия по историко-просветни въпроси, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, е да подготви препоръки за съвместно почитане на исторически личности. До този момент Смесената комисия не е подготвила препоръка за съвместно почитане на Гоце Делчев", обясняват от Скопие и уточняват, че на официалната българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, е била дадена възможност да поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие "като искрен и последователен жест" .

"Република Северна Македония култивира добросъседски отношения и се застъпва за установяване на устойчиви приятелски отношения и продуктивно сътрудничество с всички съседни държави, включително и Република България. В съответствие с тези определения очакваме властите в Република България, в духа на приятелство и добросъседство, да се ангажират принципно и да предприемат всички необходими действия за деескалация на напрежението чрез публично осъждане и предприемане на действия срещу всички действия, които не допринасят за воденето на конструктивен и добронамерен диалог, основан на взаимно уважение и възхищение", заключават от македонското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

06.02 2023 в 14:46

Тия си живеят с илюзията, че са в позиция, даваща им опции да поставят условия... Убавци!

4738

3

Того

05.02 2023 в 18:54

Докато ни управляват служебните правителства на приятеля на Решетников няма да се нормализират взаимоотношенията ни със Северна Македония.

-1655

2

ob1

05.02 2023 в 18:23

Ае кой са върнали на ГКП-то? Шкембе войвода ли, оня малкия гей ли?
 
X

Подкастът на OFFNews