Сидеров: Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието

Из мотивите на прокуратурата за свалянето на имунитета на Волен

OFFNews 15 януари 2014 в 17:50 12326 41

Волен Сидеров
Волен Сидеров

При инцидента на летище Варна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е насинил окото на Димитър Бахнев с юмрук и го е ритал. Това e записано в мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров към искането му за сваляне на депутатския имунитет на Сидеров, чийто текст бе разпространен от сайта Vevesti.bg.

В описанието на фактите, изложено в искането на главния прокурор се казва, че по време полета на „България еър” от София до Варна Сидеров е провел разговор на висок тон с една от пътничките (гражданка на Република Франция, дипломатически служител в посолството на тази страна в София). Сред пътниците е бил и свидетелят Димитър Бахнев, който разпознал Сидеров и колегите му от „Атака“ - Десислав Чуколов, Деница Гаджева и др.

При пристигането на летище Варна извозването на пътниците до летищния терминал било организирано чрез 2 автобуса. В първия от тях били Волен Сидеров и придружаващите го лица, както и свидетелят Бахнев. Докато изчаквали качването и на другите пътници в автобуса, Волен Сидеров забелязал Бахнев и без видима причина или провокация от негова страна му потърсил сметка защо го наблюдава. Отговорът на Бахнев, че намира поведението на депутата в самолета за просташко, ожесточила Сидеров и отключила у него словесна и физическа агресия. Той тръгнал към Димитър Бахнев като крещял, че ще го съди за думите му, пише в искането на главния прокурор.

Действията на Сидеров били последвани от придружаващите го лица. На Бахнев бил нанесен удар по лицето и ритници по краката. Според изготвеното медицинско удостоверение, в резултат на удара по лицето на пострадалия било причинено кръвонасядане в областта на долния клепач на дясното око.
Водачите на летищните автобуси и полицаят от Гранична полиция Падалски се намесили и предотвратили конфликта. На паркинга пред летището Бахнев отново бил забелязан от Сидеров и придружаващите го лица, които веднага се спуснали към него, започнали да го блъскат и да ритат куфара му.

За да избегнат конфликт с тях, Бахнев и баща му потърсили помощ от служители на Гранична полиция – Симеонов, Иванов и Падалски, пише още в документа от Сотир Цацаров. Всички те били униформени и носели отличителни знаци на гранични полицаи. Те разпоредили Сидеров да се успокои и да спре с агресивните си действия, но той не се съобразил и продължил да иска полицаите да му предоставят личните данни на Бахнев. След като те отказали, Сидеров започнал да ги обижда, наричайки ги „боклуци, корумпирани мафиоти, тимаджии“. Той изкоментирал още, че „Гранична полиция е мафия, която прикрива наркотрафиканти”, че „това е най-мръсната полиция” и др. Демонстративно размахвал депутатската си карта и твърдял, че полицейските служители са длъжни да му окажат съдействие и да арестуват Бахнев, както и да му дадат личните данни на мъжа.

Поради невъзможността да се справят със словесната и физическа агресия на Сидеров, служителите на „Гранична полиция” потърсили съдействие от прекия си ръководител и началник на ГПУ Летище Варна, от охраната на самото летище и от 03 РПУ Варна.

На летището пристигнали Петър Машев и Константин Бостанджиев от служба „Сигурност”, които също се легитимирали пред Сидеров, но без резултат. Той продължавал да ги обижда и да се опитва да удари Бахнев. Според документа през цялото време Сидеров се е държал изключително арогантно. Той продължавал да иска личните данни на Бахнев, а след получения отказ заплашил: „Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието”, „Ще ви изчистя всичките”, „Смешници” и др.
Поради продължаващите опити на Волен Сидеров да удари Бахнев, полицейските служители на мястото на инцидента и колегите им от сигурността на летището се опитвали да осигурят с телата си щит между Сидеров и пострадалия. При опитите на Петър Машев да защити с тялото си Димитър Бахнев Сидеров му нанесъл няколко удара с ръка в гърдите, след което издърпал и скъсал служебния му пропуск.

В искането се описва как Машев от охраната на летището се опитал да се свърже по служебния си мобилен телефон с прекия си ръководител, за да докладва за ситуацията, но Волен Сидеров изтръгнал телефона от ръцете му и го стъпкал с крака на земята.

На сигнала за оказване на съдействие се отзовал и автопатрул на 03-то РПУ, в чийто състав бил включен и Костадин Колев. Полицейските служители били униформени и носили отличителни знаци на звеното, към което се числяли, но по настояване на Волен Сидеров устно му се легитимирали с фамилиите, званията и служебната си принадлежност. Тъй като полицаите се стараели да предотвратят всякакъв физически контакт между тях и Бахнев, и баща му, те застанали между двете групи.

Това подразнило изключително много Сидеров, като той започнал да ги дърпа за униформите, да ги блъска в ръцете и рамената. В момента, в който Костадин Колев застанал с тялото си между свидетеля Бахнев и Волен Сидеров, народният представител го блъснал в гърдите с ръка, след което му нанесъл удар с юмрук в лицето. През цялото време Сидеров крещял на свидетеля Колев, че е длъжен да му оказва съдействие и размахвал пред него депутатската си карта. Според приложеното по делото медицинско удостоверение на полицай Колев бил причинен травматичен оток и кръвонасядане по лицето и в областта на лявата скула.

На място пристигнала и ръководителката на граничното полицейско управление на Летище Варна Снежа Господинова, продължава описанието на ситуацията в искането на Сотир Цацаров. Опитите й да проведе разговор с Волен Сидеров били посрещнати с арогантен изблик: „Ква си ти, ма”, „Мизерна полиция, която съсипва държавата”, „Криете престъпници”, „За кого работите” и др. В един момент Волен Сидеров грубо издърпал от ръцете на свидетелката Господинова личните карти на Бахнев и неговия баща, след което негов колега ги заснел с мобилния си телефон. После Сидеров дал знак на придружаващите го и всички вкупом напуснали терминала. При преминаването си покрай служителите на полицията Волен Сидеров за пореден път отправил хули към тях с репликата „Граничните полицаи крепите мъдурите на наркотрафикантите”. След което цялата група напуснала зоната на летището с два леки автомобила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!