Волен не даде имунитета си

Нели Чолашка 15 януари 2014 в 12:45 11725 24

Волен Сидеров се пази с маса от протестиращите.
Волен Сидеров се пази с маса от протестиращите.

Волен Сидеров не се отказа от имунитета си, поискан му от главния прокурор Сотир Цацаров на 7 януари.

Лидерът на "Атака" дойде днес за първото заседание на Народното събрание след ваканцията, но си тръгна само час по-късно. През това време той успя да се спречка с журналиста Сашо Диков, който го попита ще се откаже ли от имунитета си. Сидеров може да се откаже от специалната защита срещу съдебно преследване, която му осигурява депутатският имунитет, в рамките на 14 дни.

Въпросът за поискания имунитет на Сидеров не беше споменат от председателя на парламента Михаил Миков, който оповестяваше всяко искане на прокуратурата за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов в предишната сесия.

Цацаров поиска имунитета на Сидеров след скандала на летище Варна  вечерта на 6 януари. Тогава спречкване между Сидеров и френски дипломат в самолета завърши с оплакване от полицейският служител Костадин Колев, че Сидеров му е нанесъл удар в лицето. В отговор Сидеров обвини полицая в лъжесвидетелстване. Вчера пък от "Атака" набедиха приятели на Колев за разбиване на централата на партията във Варна. На митинг на националистите пред съдебната палата той обиждаше и дори проклинаше журналистите, наричайки ги папагали.

В неделя, доста по-смирен, Сидеров0 даде пресконференция, на която се обяви за жертва и оправда мълчанието си по темата в продължение на една седмица с факта, че от "Атака" се съобразяват със закона, който забранява да се правят изявления, докато се води разследване.

Ден по-късно близката до сърцето на Сидеров депутатка от "Атака" Денича Гаджева обяви, че е написала книга в негова защита, в която се разказва за скандала на летище Варна. В телевизионно интервю тя намекна, че Сидеров няма да е единственият от партията, който ще даде имунитета си.

Версията, че всички депутати от "Атака" ще се откажат от имунитет, лансира днес в. "24 часа". Павел Шопов от "Атака" отрече да се подготвя такова нещо. Имунитет не може да бъде даван, без да е поискан.

След дълго мълчание от ДПС и БСП предупредиха Сидеров чрез изявления пред медиите, че ще гласуват за отпадане на имунитета му, ако не го даде сам.

Агресивните прояви от страна на атакисти са факт още от началото на работата на 42-то Народно събрание.

След началото на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски през юни Волен Сидеров се опита да нахлуе в БНТ и в кабинета на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тогава Цацаров го предупреди, че може да го задържи за хулиганство, независимо че е депутат.

После Сидеров демонстративно влезе в парламента с оръжие, но се оказа, че това не е незаконно. През есента в Брюксел пък той и депутатите му вдигнаха скандал в ресторант в центъра на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!