"Репортери без граници" към парламента: Превръщате банките в непревземаема крепост

OFFNews 23 юли 2014 в 12:23 2719 1

Вие смятатате, че с приемането на този законопроект ще защитите банковия сектор от сериозната криза, в която се намира. В действителност, Вие го превръщате в непревземаема крепост, която не би следвало да се отчита пред никого.

Това се казва в позиция на "Репортери без граници" по повод приетите промени в Наказателния кодекс, които предвиждат от две до пет години затвор за разпространение на „заблуждаваща или невярна информация или други сведения“ за банките, което може да доведе "до всяване на смут и страх“.

Промените бяха приети във вторник на второ четене от правната комисия в парламента. Текстовете бяха приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оттегли подкрепата си и обяви, че депутатите му "цопнали" и приели поправки, които представляват цензура върху говоренето за банките.

От неправителствената организация заявяват, че банките и финансовите институции не са застраховани от злоупотреби, а ролята на пресата се състои "тъкмо в запознаването на гражданите с тези нефункционалности". 

"Кой журналист би рискувал да се нагърби с тези функции отсега нататък, дори когато е сигурен в твърденията си, щом го грози заплаха от затвор? Как да обясни пред съдията, че информацията, с която разполага не е „невярна или подвеждаща“, когато дори в смазващото мнозинство на процеси за клевета се доказва не достоверността на фактите, а увереността на журналиста в тяхната истинност? И на последно място как считате, че журналистът би могъл да бъде сигурен, че реакцията на публиката няма да бъде интерпретирана от съдията като „смут и страх“?", се казва в писмото. 

Според "Репортери без граници" равновесието в силитe между банковия и медийния сектор вече е нарушено, предвид, че банките разполагат с ресурсите необходими, за да си осигурят най-добрите юридически съвети.

"Ако приемете този законопроект, това силово превъзходство ще бъде вписано в закона.

Много фигури от гражданското общество вече заеха позиция против този законoпроект. Някои настояват да бъде премахната неясната формулировка „други сведения“. Други биха желали към разпространението на „невярна или подвеждаща информация“ да бъде добавено условието за умишленост. Репортери без граници подкрепя тези искания", се казва още в съобщението.

От организацията искат депутатите да отхвърлят законопроекта, защото ограничава конституционните права на гражданите за свободно разпространяване и получаване на информация.

"Нашата организация разбира Вашите усилия за поддържане на разклатената банкова система. Стабилността на страната, която е Ваше задължение, зависи от устойчивостта на банковите институции. Историята обаче сочи, че потъпкването на личните свободи и забравянето на основните права, които градят демокрацията са капан, който провокира криза след криза и който неминуемо води до упадък на демокрацията", пише още в съобщението.

В него се казва, че медиите имат проблеми, защото някои от тях разпространяват слухове, водещи до отслабване на доверието в банките и заплашват икономическата стабилност на страната. От Репортери без граници настояват за повече прозрачност по отношение на собствеността на медийните дружества.

"Свободата на информацията в България е в лошо състояние. Вашата страна заема 100-но място от 180 страни в класацията на свободата на пресата на Репортери без граници. Тя заема последно място сред страните в Европейския съюз. Ваше задължение е да не влошавате още повече тази ситуация, а напротив - да направите каквото е нужно за нейното подобряване. Пред Вас стои възможността да си послужите със създалата се криза, за да го направите, или да отслабите още повече демократичните ценности, които са също Ваши", завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови