Радев в Унгария: Продължаваме да работим заедно за мира в Европа

Президентът увери, че България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси

Мая Младенова 25 май 2024 в 20:48 2812 15

Румен Радев и Виктор Орбан

Снимка Прессекретариат на президента

Румен Радев (л) и Виктор Орбан

"България и Унгария ще продължават да работят заедно за сигурността и мира в Европа. Войната в Украйна остава най-сериозният риск пред нашите държави, затова е необходимо да се положат дипломатически усилия за прекратяването ѝ."

Това бе общата изразена позиция на президента Румен Радев и на унгарския му колега Тамаш Шуйок, които днес в Будапеща проведоха разговор „на четири очи“ и водиха пленарните разговори между българската и унгарската делегации. Държавният глава е на официално посещение в Унгария.

България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси, заяви Радев в разговорите си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан при официалното си посещение в Будапеща, съобщава прессекретариата на държавния глава.

В съвместни изявления пред медиите президентите Радев и Шуйок се обявиха против ескалацията на военните действия между Русия и Украйна, както и против изпращането на войски от държави членки на НАТО на територията на Украйна, както и на още оръжие. „Не бива да допускаме войната да се разраства като пространствен обхват и като интензивност, затова час по-скоро трябва да се намерят дипломатически средства за нейното прекратяване. Необходими са повече разум и усилия за постигане на мирно решение”, заяви Радев. По време на пленарните разговори българският държавен глава посочи, че всяка инициатива, насочена към установяване на мир в Украйна в съответствие с принципите на международното право, следва да бъде подкрепена.

Двамата президенти откроиха дълбоките културни и исторически връзки между България и Унгария и приятелските двустранни отношения като отлична основа за ползотворното сътрудничество и споделените сходни приоритети и ценности. Унгария е приоритетен икономически партньор на България и един от водещите инвеститори. Динамиката в стокообмена е положителна, като стойността му вече надхвърли 2.5 милиарда евро. Наред с традиционни области на сътрудничеството като търговията, банковото дело и туризма, като перспективни се очертават партньорствата във високите технологии и производствата с висока добавена стойност, както и отбранителната индустрия, съобщават от президентството.

Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключово в отношенията ни, подчертаха двамата президенти. Тамаш Шуйок посочи, че България има огромно значение за транзита на доставките на природен газ за Унгария, като ролята на страната ни може да се засили в бъдеще и чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. „Това означава безопасен транспортен маршрут и занапред и за нас е изключително важно транзитът на природен газ през България да остане сигурен и стабилен“, каза президентът Шуйок. България ще бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви Румен Радев по време на съвместните изявления. Той подчерта, че енергийната свързаност, която България изгради със съседните ни държави, както и достъпът до седем терминала за втечнен газ от Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и Турция допринасят за сигурността на доставките и диверсификация на Унгария и на останалите съюзници и партньори в Централна и Източна Европа. Румен Радев изтъкна, че Унгария е била първата страна, която е подкрепила идеята на България за създаване на инициативата Solidarity Ring за пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Южния газов коридор, като се използва съществуващата инфраструктура на няколко европейски държави.

По време на пленарните разговори унгарският президент Шуйок е заявил, че по време на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС ще настояват за спазване на досега поетите ангажименти от страните потенциални кандидатки по поетия от тях европейски път.

Унгария остава ангажирана с пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, заяви унгарският президент. От своя страна Румен Радев посочи, че миграционният натиск и справянето с нелегалната миграция е общ риск за ЕС, а това изисква солидарност и подкрепа от другите европейски държави. По думите му, са необходими ефективни политики и механизми за опазване на общата ни граница, за сътрудничество със страните на транзит и страните, от които идват мигрантите.

В рамките на посещението си президентът Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Партньорството в сферата на енергетиката е от ключово значение в двустранните отношения, заяви президентът Радев по време на срещата. Той допълни, че благодарение на политиката за диверсификация, България има осигурен достъп до резервиран капацитет на втечнен газ в Гърция и Турция, което създава възможности страната ни да си сътрудничи с други държави, включително Унгария. Със съвместни усилия България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, заяви още президентът Радев.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    800

    15

    4I4ATA

    26.05 2024 в 09:35

    Мунчо, от теб нищо не зависи, не се вкарвай във филми!

    3251

    14

    динозавър

    26.05 2024 в 09:16

    Борят се за този мир, който видяхме снощи в Харков - бомбардировка на хипермаркет с поне 200 цивилни жертви. Кажи си Муньо: да живее масовият убиец.

    1010

    13

    ПР

    26.05 2024 в 09:00

    21 век,една държава,нахлува в друга и завзема територии.Бомбардира,граби,руши,убива цивилни.Това е дежа-вю от 01.09.1939 до 01.05.1945 г.Не си спомням,след 1941 г.,някой,някъде да е искал преговори да мир с Хитлер.Сега,приятелите на Путлер искали"мир".Ама не какъв да е мир,а российски такъв.....Квото заграбили-техно да си остане,квото разрушили-другите да му мислят,а стотиците хиляди убити-Бог да ги прости.Логиката Раден,Орбан,Фицо и Ко.

    1066

    12

    alcom4

    26.05 2024 в 03:33

    И двамата политици са "руски певци ".Ами като толкова искат мир , в Украйна , да идат двамата и да кажат на Путин да си изтегли армията ,от чуждата държава,която нападнаха ,съвсем незаслужено и агресивно.Тогава ще има мир сигурно.

    505

    11

    Telluris Malus

    26.05 2024 в 01:36

    Този не ми е президент.

    -1995

    10

    Гьорче2

    26.05 2024 в 01:06

    ОрКбан егати Льохмана с тоя Омачкания Панталон, все едно е спал с костюма, а рУндьоу тая ръка дето я стиска да знае, че жабока има навика да си бърка в джоба и си бара там квото хване. Пример на Срещата на Върха в ЕС като в Изолация в ъгъла си извади ръката от джоба и си помириса пръстите!

    Ето го:
    https://www.youtube.com/watch?v=upfxe80uUqM

    1273

    9

    Johnny B Goode

    26.05 2024 в 00:01

    Путинистко-фашистки уроди от всички страни - съединявайте се.

    145

    8

    Джендо Джедев

    25.05 2024 в 23:39

    За русский мир, да.

    14048

    7

    voododoll

    25.05 2024 в 23:04

    Ми така ка се събрали диван чепрас, що не звъннат една шайба на Хуило и не му кажат че са за Мир в Украйна? И да го помолят да си прибере гов***та и да си ходи в бункера и никога да не се вясва повече? Е така мир ще има!

    1246

    6

    БотоксПутю

    25.05 2024 в 22:38

    К'ва стана тя? Русофил/путюфил = миротворец?
    Едно време се говореше, че Хрущов бил треньор на борците за мир, когато тропаше с обувката по банката в ООН.
    Сега като гледам, имаме сериозен кандидат с реален шанс да бъде избран и то за старши треньор.
     
    X

    Сърбия - приятел или враг