Радев: Намесата на Турция в изборите у нас е факт и е недопустима (обновена)

OFFNews Последна промяна на 17 март 2017 в 20:46 14348 9

Намесата на Турция в изборите в България е факт и тя е недопустима.

Това заяви в интервю за БНТ президентът Румен Радев.

Никой няма право да нарушава нашите закони, международното право и правилата на ЕС, заяви държавния глава, като подчерта, че Турция е съсед, приятел и партньор на България.

Президентът призова да не се ескалират емоциите около тази намеса и увери, че службите работят активно за пресичането на всеки опит за намеса.

Той подчерта, че българските мюсюлмани са наши сънародници и всички трябва да работят за пълноценното им интегриране, което да е в противовес на външните опити за тяхното капсулиране.

Радев коментира и случая със семейството бежанци в Белене, което напусна заради заплахи, а енорийския свещеник от Белене Паоло Кортези, който ги приюти, беше изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи за живота му. 

Президентът подчерта, че подкрепя всеки акт на човечност и толерантност, но осъжда използването на използването на този случай за партийни цели и отказва да бъде въвлечен в предизборната кампания. 

Русия или САЩ

На въпрос с кого ще се срещне първо - с руския си колега Владимир Путин или с президента на САЩ Доналд Тръмп, Радев отговори, че не българският президент определя графика на световните лидери. 

Той все пак каза, че е възможно да се срещне с Тръмп на срещата на върха на НАТО през май, а с Путин - по време на тържествата по повод 140 години от Освобождението - през март догодина.

На въпрос за позицията на страната за санкциите срещу Русия Радев отговори, че санкциите вредят повече като разединяване на Европа. 

Радев призова за единна позиция на България във външната политика на всички институции - президент, правителство и парламент. "Трябва да следваме нашия интерес, за да не загубим нашата собствена преценка. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия", категоричен е той. 

Служебният кабинет

Попитан за избора на служебен кабинет Радев посочи, че за избора си се е ръководил от критерии за професионализъм, почтеност и независимост и не се е допитвал до партии, като особено е внимавал да е дистанциран от БСП.

На въпрос дали застава зад уволненията на служебния кабинет Радев отговори, че е нормално след изнесените данни за порочни обществени поръчки и сигнали до прокуратурата да бъдат сменяни хора, но е държал смените да не са политически. 

„Никой не е абониран за властта, никой политик или чиновник. Особено тези, които са съгрешили. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие върху служители на МВР и то областни директори по политически причини, нали всички искаме честни избори“, коментира Радев.

Той подчерта, че в някои областни дирекции на МВР текат проверки за нарушения и корупция, а сигналите са в прокуратурата и се надява да не бъдат потулени. 

Европа на "две скорости"

Радев коментира и въпроса за Европа "на две скорости", като посочи, че европейските ценности за единство и солидарност означават хармонично развитие на всички държави, а ЕС на няколко скорости би означавло отказ от тези ценности и риск от разпадане. Той обаче уточни, че движението на различни скорости е факт, при това не от вчера, но проблемът е, че за първи път вече се говори открито за това.

CETA

"Казусът със СЕТА приключи още октомври миналата година, когато той беше гласуван и подписан от предишното правителство и със сертификацията в Европейския парламент през февруари тази година", коментира Радев по повод подписаното споразумение с Канада.

"Оттук нататък като пазител на Конституцията, ще сезирам конституционният съд за законосъобразността на СЕТА, понеже СЕТА въвежда промени в нашата конституция. Българският парламент ще се произнесе с акта на ратификация. В рамките на няколко часа, докато бях в Брюксел, бяха произведени три лъжи: "Радев приветства СЕТА", Радев гласува за СЕТА" и "Радев подписа СЕТА". Който иска да търси моят подпис и глас, нека да си губи времето, ако има токова", допълни той. 

Нов еврокомисар

По отношение на избора на нов български еврокомисар президентът подчерта, че изборът трябва да се направи през май и ако тогава няма действащо редовно правителство, изборът ще бъде направен от служебния кабинет. 

„Не можем повече да чакаме, но в никакъв случай не трябва да допускаме изборът на този еврокомисар да взривява и без това нажежената изборна кампания“, каза той. 

Уволнението на Гарелов

По отношение на уволнението на Иван Гарелов като медиен съветник на Огнян Герджиков, след като подкрепи Елена Йончева в спора ѝ с бившия премиер Бойко Борисов, президентът посочи, че Герджиков има право да прави такива смени. 

"Това е право на служебния премиер. Господин Гарелов според мен постъпи като джентълмен, като защити свой колега, и то жена, но право на премиера е той да го уволни. Разбира се бях информиран за това уволнение. Г-н Герджиков подробно изложи своите мотиви, които аз приех", коментира Румен Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

15

spirit оригиналът

18.03 2017 в 15:54

Защо се безпокоят президент, партии от всякакви разцветки, медии и народ за суверенитета на България?

Да не би да сме излезнали от НАТО?

Та нали нашият могъщ съюз гарантира сигурността ни!

Заради общата кауза насочихме парите за отбрана към интервенционни корпуси през 9 земи в 10-тата.

Заради споделените ни ценности пожертвахме инвестициите в Белене и шанса през нас да минава магистрален газопровод.

Моралът не тече по тръби, а моралните страни нивгаш няма да ни изоставят. За да няма търкания с един натовски член, 15 години гледахме през пръсти на мишкуванията на чужди дипломати и "религиозни просветители" в смесените райони.

През 2004 г. един приятел даже си сложи лепенка на вратата: "Охранява се от НАТО".
И ето, от Запад вече се носи гръмовно предупреждение: "- Уважаеми президенте Ердоган, не си и помисляй да се месиш във вътрешните работи на нашия скъп приятел и верен съюзник, Република България!".
Или ми се е счуло? А, то някой изпуснал тенджера у съседите.

6026

14

Железница

18.03 2017 в 11:31

Повод е интервю на Хр.Алексиев във в.Строител от днес и тук казаното-спрени били рамковите договори в НКЖИ и всичко по ЗОП. НЕ Е ВЯРНО министре ! Погледни Поръчката 2017-ОП-023 за ПРЯКО ДОГОВАРЯНЕ и то естествено с твоето мило Транспортно строителство и възстановяване , чийто директор си запази. Защо- за да си възлагате директно вероятно ?!За нещо което представете си се води Авариен ремонт. Може ли да е аварирал току що такъв участък от 5 440 м, по 3-та главна жп линия точно за 1233548 лв.ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПО СТАРО МУ. Сменя се по някоя глава , но хидрата на комисионните и на своите фирми в НКЖИ е неизкоренима от години. Така , че читатели на ОФФ не се радвайте , че нещо се движи. Просто старите шефове от системата са "новите" и " променени" същите , но вече министри. И блатото е същото ,но с повече пари.

8450

13

Alicante

18.03 2017 в 03:50

За СЕТА греши ако я одобрява - това е ужасно зло и дано се провали в края на краищата. И СЕТА и ТПТИ

8450

12

Alicante

18.03 2017 в 03:49

За пръв път имаме президент, който ми харесва! Мъж на място. Дано постът не го съсипе. Имаме нужда от мъже на място!

59993

8

Red or Dead

17.03 2017 в 23:24

@СМЪРДЕЛ,......'фатмак' е бил, когато ти го е НАБИЛ до сливчиците.......БОКЛУК ВМИРИСАН......палиопустис..

5461

6

Kara Kolio

17.03 2017 в 22:58

Тъжно, става все по-тъжно за България. Слава Богу, че на оня свят жадните за правда ще си получат наградата. Дерзайте малко останали свестни българи!