Радев: Българинът се събуди, време е да изхвърлим корумпираната власт

На изборите гражданите са пред дилемата дали приемат или отхвърлят модела на едноличната, задкулисна, репресивна власт, категоричен е държавният глава

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2021 в 12:47 1134 0

Най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 представи свое Послание за нова България.

„България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел“, посочи държавният глава.

По думите му без укрепване на държавността, всякакви нови управленски конфигурации и техните политики са обречени на провал, а страната ни ще продължи да заема последните места по стандарт и качество на живот в ЕС.

„2020-та бе годината на българското събуждане. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце, посочи президентът.

Той подчерта, че парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична, задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.

„От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води към разпад на държавността“, отбеляза Румен Радев.

Президентът отчете, че при липса на решителни действия за укрепване на държавността съществува риск след предстоящите парламентарни избори да се стигне до обичайните пазарлъци между партии, които да доведат до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или друга подобна формулировка.

В Посланието си за нова България държавният глава открои промените, необходими за оползотворяване на потенциала на страната ни.

„Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността, за насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции, за повишаване на производителността, за опазване на природата и развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация“, посочи президентът.

Гарантирането на честни и достъпни избори е сред акцентите в посланието на президента. Според Румен Радев са необходими неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес, както и постигане на висока избирателна активност чрез актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите, 100% машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“, прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“, справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.

Държавният глава открои необходимостта и от конституционни и законови промени, с които да бъдат укрепени държавността и върховенството на правото. Промените трябва да гарантират гражданското участие в държавното управление, независимостта на съдебната власт в служба на справедливостта и обществения интерес, оптимизиране на структурата и функциите на ВСС, ефективна, отговорна и почтена прокуратура, както и подчинение на магистратите единствено на закона. Според президента законовите промени е необходимо да допринесат за ефективното разделение на властите, за повече прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство. Важно е да бъде постигната и засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса. Корупцията трябва да бъде безкомпромисно преследвана без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. „Ако това не се случи, всяко следващо управление може да гледа на властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат“, посочи държавният глава.

Президентът призова и за разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност, за да бъдат пресечени злоупотребите с власт и кражбите. За целта разходите на правителството трябва да бъдат винаги обосновани с разчети за очакваните ефекти, а за постигането на зададените цели е необходимо управляващите да представят отчети.

Ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет трябва да бъде засилена, подчерта още държавният глава. За целта е необходимо блиц-контролът да бъде възстановен, а разходването на бюджетен излишък да става само след одобрение от Народното събрание. Гражданският контрол също трябва да бъде засилен чрез
реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на КЗК. Необходимо е създаването на актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях и осветляване на кредитното портфолио на ББР. В интерес на прозрачността всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях, трябва да бъдат публикувани. Необходимо е и ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане, смята президентът.

„Проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България трябва да бъдат определяни при ясни критерии и публичност, така че да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояване на средства“, призова Румен Радев.

По думите му е необходимо и въвеждането на ефективни проверки на лицата, заемащи висши публични длъжности и свързаните с тях лица за съответствие между законните им доходи и стандарта им на живот.

В Посланието си за нова България президентът призова и за гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.

Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна-член на ЕС и въобще – на една съвременна демократична държава, посочи президентът Радев. По думите му от решаващо значение за доверието в институциите са моралът, културата и компетентността на бъдещите управляващи. „За това е необходимо излъчване на нов тип управление, чиито качества да бъдат синтез на почтеност и компетентност“, заяви държавният глава. Президентът и вицепрезидентът предлагат на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.

В очертаната ситуация с г-жа Йотова считаме за свой дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България, заяви държавният глава.

Той добави, че формата на издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок, а ранният анонс ще даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи. Това ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата.

„Ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България“, заяви още държавният глава Румен Радев.

Ето и текста на цялото послание за нова България на президента:


Уважаеми сънародници,

2020-а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения.

Парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична и задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.

От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води до разпад на държавността и невъзможност да решим съдбовните задачи пред България: излизане от дълбоката криза; решителни реформи за постигане на висок устойчив темп на развитие, повишаване на благосъстоянието и сигурността на българите и преодоляване на демографския срив; пълноценна европейска интеграция.

Затова най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще попадат в плен на олигархията и ще продължават да са обречени на провал, а страната – да заема последните места в ЕС по стандарт и качество на живот.

За да преодолеем институционалната криза и върнем страната в руслото на закона, за да победим бедността и безправието и съберем най-сетне разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел.

Ако това не се случи, след изборите може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и нов мандат на грабеж и застой, на фалити, бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или други подобни формулировки.

В очертаната ситуация и необходимостта от непоколебими и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес, с г-жа Йотова считаме за свой дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България. Формата на издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок.

В четирите години от мандата си ние не отстъпихме от заявените през 2016 г. принципи. Водени от убежденията ни за законност, справедливост и солидарност, ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България, което изисква:

Гарантиране на честни и достъпни избори

Честните избори са фундаментът на демокрацията. Необходими са неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес и висока избирателна активност чрез:
• Актуализация на избирателните списъци;
• Видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите;
• 100% машинно гласуване;
• Дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“;
• Прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“;
• Справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.

Излъчване на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност

Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна член на ЕС и въобще на една съвременна демократична държава. Моралните качества, културата и компетентността на бъдещите управляващи ще са от решаващо значение за връщане на доверието в институциите, излизане на страната от кризата и за европейската ни интеграция.
Затова предлагаме на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.


Укрепване на държавността и върховенството на правото

Въвеждане на конституционни и законови промени, гарантиращи:
• Гражданските права и гражданското участие в държавното управление;
• Независима съдебна власт в служба на справедливостта и обществения интерес; оптимизиране на структурата и функциите на ВСС; ефективна, отговорна и почтена прокуратура; подчинение на магистратите единствено на закона;
• Ефективно разделение на властите и укрепване на институциите;
• Прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство;
• Засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса;
• Безкомпромисно преследване на корупцията без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. Ако това не се случи, всяко следващо управление може да продължи да възприема властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат;
• Работа на държавните органи и структури за сигурност в полза на обществото и държавния суверенитет.

Разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност и пресичане на злоупотребите с власт и кражбите

• Представяне на обосновани разчети за очакваните ефекти при поемане на разходи от страна на правителството и на отчет за постигане на зададените цели;
• Засилване ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет, включително с възстановяване на блиц-контрола. Разходване на бюджетен излишък след одобрение от Народното събрание;
• Ефективни проверки на лицата, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица за съответствие между законните им доходи и стандарта им на живот;
• Засилване на гражданския контрол чрез: реално електронно управление; прозрачност и отчетност на всички публични разходи; излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на Комисията за защита на конкуренцията; актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях; осветляване на кредитното портфолио на ББР;
• Публикуване на всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях. Ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане;
• Ясни критерии и публичност при определяне на проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, така че проектите да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояване на средства.
Гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.

Отношението ни към икономическата, здравната, образователната и социалната политики на управляващите ще определяме както досега: в съответствие с ползата им за отделния човек, обществото и българската природа.

Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи и приоритети при заявяване на своите стратегически намерения, което ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата.

Настоящото послание изразява убежденията ни, от които се водим през целия си мандат, както и волята ни да продължим да работим за нова България. Убедени сме, че без посочените промени големият потенциал на страната ни не може да се оползотвори. Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността; насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции; повишаване на производителността; развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация.

Като президент и вицепрезидент ще продължим усилията си за обединяване на обществото около тези ключови приоритети, за да върнем заедно доверието в държавата, да пречупим негативните тенденции, да победим бедността и безправието и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство и бъдещето ни като нация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X