Радан Кънев: Постигнахме целта си. Резолюцията е успех за българските граждани

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2020 в 19:11 6615 2

"Постигнахме целта си. Това е голям успех за гражданите, а не за политиците и партиите. Най-важните теми - за състоянието на правосъдието и прокуратурата, свободата на медиите, корупцията, злоупотребите с еврофондовете и конкретни скандали, например с "Росенец", всичко това влезе във фокуса на най-важните текстове на резолюцията".

Това заяви евродепутатът от ЕНП Радан Кънев пред БНТ във връзка с Резолюцията на Европейския парламент за принципите на правовата държава и основните права в България.

"Ролята на една такава дискусия и резолюция е да упражни натиск, да мотивира управлението. Тези обещания, които властта сега дава под натиска на резолюцията, са дадени преди 10 години. За един кратък период имаше напредък, но беше прекършен през 2015 г., оттогава има регресия и отстъпление от малкото, което е постигнато", добави Кънев. 

По думите му не трябва да мислим за такъв дебат през призмата на избори, а дали ще бъде създаден парламент, в който да има реформаторско мнозинство. "Следващият парламент ще трябва да си сътрудничи с европейските институциите, за да изкорени пороците на правосъдната система", обясни той.

Евродепутатът добави, че трябва да си отговорим на въпроса това резолюция против държавата ли е и дали държавата е против нея: "Ако България е Иван Гешев, Делян Пеевски или едно правителство...". 

Според Радан Кънев в някои страни от 1000 години парламентът има две основни функции - да пази гражданите, градовете, бизнесите от властта и да пази парите на гражданите за това дали се харчат правилно. "Европарламентът доказа себе си", посочи още той.  

Кънев каза и че всяка делегация има въпроси, които държи да включи. "Подкрепих текста за Инстанбулската конвенцията, защото е като посока, полезен е и отговаря на тежък проблем - след изключително негативния дебат в България, се забелязва повишаване на проблема с насилието над жени", допълни той, като цитира част от текста. 

Македонското малцинство

Кънев е категоричен, че "не може премиерът на една държава да разпространява фалшиви новини. Няма македонско малцинство, то не присъства в резолюцията, а е под черта" към параграфа, в който Европейският парламент настоява за спазване на “правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека”, тъй като България загуби голям брой дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заведени от неполучилата регистрация като партия ОМО Илинден. 

Кънев обясни, че е гласувал против този текст: "Европейският съд по правата на човека в Страсбург е отсъдил, че България грешно не е позволила регистрация на ОМО-Илинден. Това е организация, опасна за българската национална сигурност. Това е организация, която се ръководи от белградските, може би и от московските служби с цел да вгорчи отношенията между българи и македонци - между братовчеди от двете страни на границата. Много правилно нашият съд е отказал тази регистрация, но след това, когато сме отишли в Страсбург, когато се е организирала нашата защита, тя не си е свършила работата".

За това, че Европейският парламент отхвърли внесените поправки в резолюцията, Кънев обясни, че има много политика в тези дебати - и от ляво, и от дясно. "В никакъв случай няма перфектна резолюция. Трябваше ЕНП да бъде по-актвна. Зададох въпросите си пред ЕНП преди три месеца и им казах (на евродепутатите - бел.ред.), "ако искате да сме полезни, ако искате да останем влиятелни, гласувайте в полза българските граждани". По думите му единството в групата не е удържано, защото има промяна на отношението към България.. 

"Резултатът показа, че цели делегации отказаха да подкрепят партийната линия, защото видяха в България проблем и не могат да кажат на черното-бяло", заяви още Радан Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

94

2

Sashkavas

11.10 2020 в 19:20

Бай Гъз постигна целта да се изходи върху името на България ...

1943

1

OtSofia

09.10 2020 в 21:04

И този хвана вълната! "Black resolution matters " - това е последният писък. Или последната сламка за излизане от черната кал.